Aktualne novice

Zdrava prehrana-kako jo pripraviti?

dodano: 7.8.2007

Sanja Lončar

In prav ta opisani oče, ki ga že dolga leta nisem videla, se je napovedal na obisk.
V hiši je zavladalo izredno stanje. Kaj bomo kuhali?

V naši hiši niti miši ne vedo, kaj je to klobasa, bela moka in beli sladkor. Meso kupujemo le za kužka (ki tudi sam pretežno uživa v žitih in zelenjavi). Mleka ne pijemo že nekaj let. Takšna sprememba jedilnika se je zgodila zaradi hude bolezni. Konja, ki zmaguje, ne menjaj – zato smo tudi mi ostali zvesti hrani, ki je pozdravila bolezen, od katere so tudi zdravniki dvignili roke.

In kaj bomo torej kuhali očetu?
Iz spoštovanja do njegovih let smo se odločili, da ga ne bomo prevzgajali. Pečnih jagenjčkov, krvavic in podobnega pa si spet nismo znali prestavljati.
Odlocili smo se za strategijo »specialitete šefa kuhinje«.
Ne bomo mu povedali, da ne jemo mesa, ker bo takoj zbežal iz »te sekte«.
Kuhali bomo dobro, okusno in zdravo in bo tako lepo, da se mu bodo sline cedile.

Tako nastajajo naši recepti, ki jih gledate v oddaji Vita Klub in Vita Fit »Ljubezen gre skozi želodec«. Berete jih lahko tudi na naši spletni strani www.zazdravje.net v rubriki »Skupaj kuhamo«.
Zagotovo nismo edini, ki znamo kuhati za polno dušo in zdravo telo.
Zagotovo ima vsak med vami kakšen recept, v katerem lahko tudi brez rafiniranih živil, sladkorja in holesterola zna delati »čudeže«.

Danes je vse več ljudi, ki jim zdravje narekuje stroge diete. Diabetes, celiakija, kandidiaza, rakave bolezni, visok holesterol so nekateri izmed razlogov, ki nas silijo v spremembe na krožniku.
Globoko verjamemo, da dieta ne sme biti kazen. Če bomo na zdravo hrano gledali kot na nekaj, kar moramo pojesti, ker drugega ne smemo, od nje ne bomo imeli koristi.
Zato stopimo skupaj in stresimo na kup najboljše zdrave recepte, ki jih premoremo. Da bo vsem laže uvesti spremembe, za katere jim bo telo hvaležno.
Pošljite nam svoje gurmanske zdrave recepte, v katerih boste upoštevali čim več zdravstvenih omejitev, s katerimi se v današnjem času srečujemo.

Objavljali jih bomo v našem glasilu in na spletni strani www.zazdravje.net. Trudimo se, da bi do konca leta natisnili tudi posebno knjigo z vašimi recepti.
50 najboljših bomo nagradili z dobrimi knjigami in paketi zdravih izdelkov, ki jih podarja naš največji ponudnik izdelkov zdrave prehrane – podjetje Prema.

Recepte pošljite do 20. septembra na naslov:
Društvo Ognjič, Mucherjeva 5, Ljubljana ali na info@zazdravje.net. Fotografij bomo še posebej veseli. Ne pozabite napisati svojih podatkov.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: