Aktualne novice

Švicarska trgovska veriga poziva otroke naj jedo manj mesa in tako pomagajo ohraniti tropski gozd

dodano: 15.7.2009

Vir: http://www.20min.ch/finance/news/story/-Kinder--esst-weniger-Fleisch--15809062

Migros in WWF v albumu s sličicami "Sticker Mania" spodbujata otroke k varovanju tropskega gozda. Pozvala sta jih tudi, naj jedo manj mesa, saj živino hranijo s sojo, za njeno pridelavo pa posekajo velike površine tropskega gozda.

To pa ni pogodu združenju švicarske mesne industrije (SFF). Po njihovem je problem soje napačno predstavljen. SFF ne deli mnenja, ki je predstavljeno v albumu "Sticker Mania". Direktor SFF Balz Hober je sicer priznal, da je to v svetovnem merilu problem in da je pravilno nanj opozarjati, vendar je po njegovem mnenju švicarski delež v svetovni porabi soje zanemarljiv in z odpovedovanjem mesu ne bi ničesar dosegli. Švica po njegovih besedah uvozi za krmo le 0,16 odstotka svetovne proizvodnje soje. V globalnem smislu bi naj bil poziv torej na mestu, v Švici pa ni upravičen. Dodal je še, da bi naj meso prispevalo k uravnoteženi prehrani.

Fredi Lüthin, tiskovni predstavnik WWF, je to komentiral z besedami: "Ta tema vsekakor zadeva tudi Švico. Delež soje, ki jo uvažamo, sicer ni velik, potrebna pridelovalna površina pa ustreza velikosti kantona Freiburg (1,670 km2). Z drugimi besedami povedano, na taki površini tropskega gozda pridelujejo sojo samo za Švico. Zato se mi zdi izjava SFF slab izgovor."

Tudi pri Migrosu niso povsem zadovoljni s sloganom "Jej manj mesa", saj je meso dober posel tudi zanje. "Album s sličicami je namenjen otrokom, zato je moralo biti sporočilo kar se da enostavno. Po našem mnenju to sicer ni najbolj veselo sporočilo, vendar ga moramo ocenjevati v globalnem kontekstu." je povedala njihova tiskovna predstavnica Monika Weibel. Stavek naj bi otroke spodbudil, da bi postali bolj senzibilni in pozorni na najpomembnejše probleme. Globalno se poseje veliko soje za krmo živine in za to krčijo tropski gozd. Povedala je še, da se "soja uporablja predvsem za krmo perutnine in prašičev. Govedo ni tako odvisno od tega vira beljakovin." Migros se je v dogovoru z WWF tudi zavezal, da se bo skupaj s pomembnimi dobavitelji, kot je industrija krmil, zavzemal, da bodo živali, katerih meso se prodaja pod blagovnimi znamkami, krmljeno le s trajnostno pridelano sojo.



<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: