Aktualne novice

Švicarska trgovska veriga poziva otroke naj jedo manj mesa in tako pomagajo ohraniti tropski gozd

dodano: 15.7.2009

Vir: http://www.20min.ch/finance/news/story/-Kinder--esst-weniger-Fleisch--15809062

Migros in WWF v albumu s sličicami "Sticker Mania" spodbujata otroke k varovanju tropskega gozda. Pozvala sta jih tudi, naj jedo manj mesa, saj živino hranijo s sojo, za njeno pridelavo pa posekajo velike površine tropskega gozda.

To pa ni pogodu združenju švicarske mesne industrije (SFF). Po njihovem je problem soje napačno predstavljen. SFF ne deli mnenja, ki je predstavljeno v albumu "Sticker Mania". Direktor SFF Balz Hober je sicer priznal, da je to v svetovnem merilu problem in da je pravilno nanj opozarjati, vendar je po njegovem mnenju švicarski delež v svetovni porabi soje zanemarljiv in z odpovedovanjem mesu ne bi ničesar dosegli. Švica po njegovih besedah uvozi za krmo le 0,16 odstotka svetovne proizvodnje soje. V globalnem smislu bi naj bil poziv torej na mestu, v Švici pa ni upravičen. Dodal je še, da bi naj meso prispevalo k uravnoteženi prehrani.

Fredi Lüthin, tiskovni predstavnik WWF, je to komentiral z besedami: "Ta tema vsekakor zadeva tudi Švico. Delež soje, ki jo uvažamo, sicer ni velik, potrebna pridelovalna površina pa ustreza velikosti kantona Freiburg (1,670 km2). Z drugimi besedami povedano, na taki površini tropskega gozda pridelujejo sojo samo za Švico. Zato se mi zdi izjava SFF slab izgovor."

Tudi pri Migrosu niso povsem zadovoljni s sloganom "Jej manj mesa", saj je meso dober posel tudi zanje. "Album s sličicami je namenjen otrokom, zato je moralo biti sporočilo kar se da enostavno. Po našem mnenju to sicer ni najbolj veselo sporočilo, vendar ga moramo ocenjevati v globalnem kontekstu." je povedala njihova tiskovna predstavnica Monika Weibel. Stavek naj bi otroke spodbudil, da bi postali bolj senzibilni in pozorni na najpomembnejše probleme. Globalno se poseje veliko soje za krmo živine in za to krčijo tropski gozd. Povedala je še, da se "soja uporablja predvsem za krmo perutnine in prašičev. Govedo ni tako odvisno od tega vira beljakovin." Migros se je v dogovoru z WWF tudi zavezal, da se bo skupaj s pomembnimi dobavitelji, kot je industrija krmil, zavzemal, da bodo živali, katerih meso se prodaja pod blagovnimi znamkami, krmljeno le s trajnostno pridelano sojo.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.