Aktualne novice

Na Ministrstvu za okolje in prostor bodo odslej pili vodo "iz pipe"

dodano: 9.8.2007

Vir. ETC novice, MOP, 2.8.2007

Na Ministrstvu za okolje in prostor smo se odločili, da v prihodnje ne bomo več pili ustekleničene vode oziroma vode iz avtomatov za vodo. Po 15. septembru na ministrstvu ne bo več balonov z vodo. Gre za ukrep, ki je pomemben predvsem iz vidika ozaveščanja o pomembnosti zmanjševanja porabe elektrike, embalaže, transporta in nenazadnje gospodarskega ravnanja, pa tudi prepoznavanja pomena povezovanja prostorskega-okoljskega-naravovarstvenega-tehnološkega vidika pri iskanju lokalnemu okolju ustreznih rešitev ter za izobraževanje javnosti/uporabnikov za dejavno sodelovanje za učinkovito upravljanje z okoljem.
Zaposleni, pa tudi gosti, bomo, od tega dne dalje, uporabljali vodo iz vodovodnega omrežja VO-KA v Ljubljani. Po oceni parametrov, po kriterijih Pravilnika o pitni vodi je to povsem ustrezna pitna voda. To so pokazali rezultati mikrobiološkega preizkusa vode iz vodovodnega omrežja VO-KA, ki jih je po naročilu ministrstva, aprila letos, opravil Inštitut za varovanje zdravja RS. S temi rezultati analize vode je ministrstvo seznanilo svoje zaposlene.
Državni sekretar na Ministrstvu za okolje in prostor mag. Mitja Bricelj je to odločitev pojasnil takole:
»Ljubljana je ena redkih EU prestolnic, ki (še!!!) pije odlično vodo iz javnega omrežja. Menim, da je to pomembna prvina, ki prispeva k kakovost bivanja v mestu. To dejstvo bi morali prepoznati in upoštevati prebivalci oziroma uporabniki mesta, vključno in še posebej zaposleni na ministrstvu (izdajajo namreč dovoljenja za posege v prostor, vodna dovoljenja, soglasja, navodila za plačila obremenitev vode, zraka, ravnanje z odpadki...) za vsaj tako ali še bolj učinkovito upravljanje z okoljem. Ministrstvo je (moja, tvoja, naša) državna ustanova, odgovorna za postavljanje meril in standardov ravnanja z okoljem. K temu poslanstvu sodi poleg pisanja zakonov ter uredb tudi predstavitev primernih ravnanj (dobrih praks), ki znatno prispevajo k zmanjšanju obremenjevanja okolja. Kot državni sekretar na ministrstvu sem presodil, da je to iz okoljskega, družbenega in ekonomskega vidika lahko primer dobre prakse. Menim, da bi s prepoznavno vrednostjo pitne vode iz narave oziroma pipe lahko postala prepoznavna tudi Ljubljana in k sreči tudi še večina Slovenije (morda identiteta države ?). Prepoznavnost bi lahko povečala skrb za celovito upravljanje z vodnimi viri in okoljem v celoti. Česar ne vidimo, ne poznamo in ne uporabljamo, nenazadnje tudi ne moremo učinkovito upravljati. In kako tudi bi, saj se le malokdo zaveda, da je voda v plastenkah oziroma balonih iz istega vodonosnika kot voda iz pipe!«.
Ob tem je mag. Mitja Bricelj opozoril, da z vsakim plastičnim lončkom/plastenko za vodo "odvržemo" tudi pol lončka nafte, ki je potrebna za njegovo proizvodnjo/transport in (le morda) predelavo. Kilogram plastike v tehnološkem procesu izdelave porabi 85 000 litrov vode. Taka odločitev je drobcen a pomemben korak v prizadevanjih za zmanjševanje porabe snovi (plastika) in energije (prevoz vode, hlajenje in segrevanje), vključno z zmanjšanjem količine odpadkov.
S tem ukrepom bo ministrstvo prihranilo 2 do 4 tisoč evrov letno (cena vode + porabljena energija za hlajenje/ogrevanje), ki jih bomo lahko namenili na primer za dodaten nakup koles za zaposlene (za enkrat imamo na ministrstvu štiri)<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.