Aktualne novice

4. Ekovodič

dodano: 26.8.2009

Ekovodič 2009/2010Ekološko življenje je bilo desetletja nazaj morda izbira manjšine, danes pa je to edini način za ohranjanje življenja vseh na tem planetu. Zato je skrajni čas, da tiste, ki bi radi bili eko, nehamo gledati kot marginalno skupinico razvajencev, ki jim konvencionalno ni dovolj dobro. So zgled, da imeti manj, ne pomeni, živeti manj kakovostno. So dokaz, da se da marsikaj pozdraviti z zdravo hrano in drugačno miselnostjo. In so tudi edina protiutež globalizirani trgovini, saj edini poznajo in ohranjajo vrednost lokalnega, svežega in domačega.  

Priprava Ekovodiča, ki je že četrti po vrsti, je bila naporno delo. Predvsem zato, ker je slovenska bilanca premikov na tem področju v prejšnjem letu milo rečeno žalostna.

Ne moremo reči, da se v Sloveniji nič ne premika. Premika se, vendar tako počaaaaasi in po principu korak naprej, korak nazaj, da so občudovanja vredni posamezniki, ki še vedno vztrajajo in vlečejo vlak sprememb naprej.

Ne bomo idealizirali birokracije v drugih državah. Povsod jo imajo in zelo pogosto je tudi drugod skregana z zdravo pametjo. Vseeno pa je kritična masa zavesti v Avstriji, Nemčiji, Italiji in drugih državah, s katerimi se radi primerjamo, očitno toliko višja, da so svojo ekološko usmeritev že zdavnaj postavili med osrednje nacionalne interese, sodelovanje pa pred politične razprtije.

Če prvič držite v rokah Ekovodič, vam toplo priporočamo, da si v arhivu objavljenih novic na naših spletnih straneh preberete tudi Ekovodič 2008/2009 (http://www.zazdravje.net/novice_pdf.asp). Nekaterih splošnih podatkov namreč letos ne objavljamo, ker se nismo želeli ponavljati. Dragoceni prostor našega glasila smo tokrat namenili premikom, ki jih zaznavamo v Sloveniji in svetu in nas bodo morda spodbudili, da vsi skupaj prestavimo v višjo prestavo.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.