Aktualne novice

4. Ekovodič

dodano: 26.8.2009

Ekovodič 2009/2010Ekološko življenje je bilo desetletja nazaj morda izbira manjšine, danes pa je to edini način za ohranjanje življenja vseh na tem planetu. Zato je skrajni čas, da tiste, ki bi radi bili eko, nehamo gledati kot marginalno skupinico razvajencev, ki jim konvencionalno ni dovolj dobro. So zgled, da imeti manj, ne pomeni, živeti manj kakovostno. So dokaz, da se da marsikaj pozdraviti z zdravo hrano in drugačno miselnostjo. In so tudi edina protiutež globalizirani trgovini, saj edini poznajo in ohranjajo vrednost lokalnega, svežega in domačega.  

Priprava Ekovodiča, ki je že četrti po vrsti, je bila naporno delo. Predvsem zato, ker je slovenska bilanca premikov na tem področju v prejšnjem letu milo rečeno žalostna.

Ne moremo reči, da se v Sloveniji nič ne premika. Premika se, vendar tako počaaaaasi in po principu korak naprej, korak nazaj, da so občudovanja vredni posamezniki, ki še vedno vztrajajo in vlečejo vlak sprememb naprej.

Ne bomo idealizirali birokracije v drugih državah. Povsod jo imajo in zelo pogosto je tudi drugod skregana z zdravo pametjo. Vseeno pa je kritična masa zavesti v Avstriji, Nemčiji, Italiji in drugih državah, s katerimi se radi primerjamo, očitno toliko višja, da so svojo ekološko usmeritev že zdavnaj postavili med osrednje nacionalne interese, sodelovanje pa pred politične razprtije.

Če prvič držite v rokah Ekovodič, vam toplo priporočamo, da si v arhivu objavljenih novic na naših spletnih straneh preberete tudi Ekovodič 2008/2009 (http://www.zazdravje.net/novice_pdf.asp). Nekaterih splošnih podatkov namreč letos ne objavljamo, ker se nismo želeli ponavljati. Dragoceni prostor našega glasila smo tokrat namenili premikom, ki jih zaznavamo v Sloveniji in svetu in nas bodo morda spodbudili, da vsi skupaj prestavimo v višjo prestavo.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: