Aktualne novice

Pet prioritet za spodbuditev razvoja ekološkega kmetijstva

dodano: 29.8.2009

ITR, 27. avgust 2009Na posvetu 3.9.2009 v Gornji Radgoni bodo razpravljali o tem, kako preusmerjanje v ekološko kmetijstvo premakniti z mrtve točke.

Skupina strokovnjakov, ki v vrsti različnih organizacij delajo na področju ekološkega kmetijstva, opozarja, da je stanje ekokmetijstva v Sloveniji štiri leta po sprejetju akcijskega načrta (AN) za ekološko kmetijstvo zelo zaskrbljujoče.

Menijo, da se ob nadaljevanju dosedanjega (ne)izvajanja AN v njem zapisanim ciljem ne bomo niti približali. Stanje v lanskem letu je še zlasti alarmantno: kljub povečevanju prometa z ekoživili v Sloveniji kmetije tega trenda ne zaznavajo in se nanj ne odzivajo; preusmerjanje v ekološko kmetijstvo se je upočasnilo, delež zemljišč pod ekozelenjavo pa se je prvič celo zmanjšal (l. 2008 v primerjavi z l. 2007). Z upočasnjevanjem razvoja ekokmetijstva se v Sloveniji vse bolj oddaljujemo od trajnostnega kmetijstva in obenem zanemarjamo trg; oboje je nesprejemljivo.

Zato je skupina, ki se sestaja na delovnih srečanjih, izpostavila pet prednostnih nalog, ter pristojne inštitucije, zlasti MKGP in KGZS, pozvala k njihovi uresničitvi. Med "Petimi prioritetami za spodbuditev razvoja ekološkega kmetijstva" so vključitev AN v novo Strategijo kmetijstva, razširitev in okrepitev podpornih funkcij na področju ekološkega kmetijstva (svetovanje, izobraževanje, raziskovanje…), preoblikovanje Kmetijske svetovalne službe pri KGZS, odprava administrativnih in drugih neskladnosti med zahtevami za ekološko kmetijstvo ter okrepitev raziskovanja (zlasti uporabnega) v ekološkem kmetijstvu.

Te prednostne naloge bodo predstavili tudi na posvetu 3.9.09 v Gornji Radgoni v času sejma AGRA. Na posvetu, ki ga organizira Inštitut za trajnostni razvoj, pričakujejo odziv pristojnih inštitucij in komentarje publike.
Več informacij: http://www.itr.si/projekti/akcijski_nacrt/skok_naprej/prenos-znanja in v prilogi.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.