Aktualne novice

Cepljenje otrok nič več obvezno?

dodano: 15.8.2007

Ljubjana - RTV SLO 16. avgust 2007

Odklonitev na lastno odgovornost
Odklonitev obveznega cepljenja iz osebnih razlogov predvideva podpis izjave, v kateri oseba med drugim potrjuje, da odločitev sprejema na lastno odgovornost in da se odpoveduje kakršnim koli odškodninskim zahevkom. Zdravnik mora obvestiti osebo o vseh morebitnih posledicah takšne odločitve in možnosti spremembe odločitve.

V primeru izbruha oz. epidemije, ki pomeni tveganje za javno zdravje, mora necepljena oseba upoštevati vse ukrepe in omejitve v skladu z zakonom. Marija Seljak, generalna direktorica direktorata za javno zdravje, je za MMC povedala, da so se na ministrstvu za zdravje s predlagano ureditvijo želeli približati ureditvi evropskih držav. Večina jih obveznega cepljenja ne pozna, izjema so nekdanje socialistične države. Prisilno cepljenje v nasprotju z voljo staršev že zdaj praktično ni mogoče, odločitev o opustitvi cepljenja pa naj bi potekala v komunikaciji z zdravnikom.

Obvezno cepljenje proti devetim boleznim
Predlog zakona sicer pravi, da se obvezno cepljenje izvaja zaradi preprečevanja in obvladovanja določenih nalezljivih bolezni, ki pomenijo veliko grožnjo za zdravje posameznika in večjega števila otrok. Obvezno je cepljenje proti davici, tetanusu, oslovskemu kašlju, otroški paralizi, hemofilusu influence b, ošpicam, mumpsu, rdečkam in hepatitisu B, v primeru grožnje pa tudi proti drugim nalezljivim boleznim. Zdravnik, ki opravlja cepljenje, mora osebo, ki se cepi, pred cepljenjem temeljito seznaniti z namenom cepljenja, s pričakovanimi koristmi, postopkom in z možnimi neželenimi učinki.

Dr. Alenka Kraigher, predstojnica centra za nalezljive bolezni pri inštitutu za varovanje zdravja, je za MMC povedala, da je cepljenje varno tako, kot vsako drugo zdravilo, in da odločitve o tem ne gre prepustiti le staršem. Meni, da starši nimajo dovolj informacij za tovrstno odločitev, ampak so za to pristojni pediatri, ki spremljajo otrokov razvoj. Kraigherjeva je prepričana, da je cepljenje za zdravje populacije zelo pomembno.

SVOOD: Predlog zakona je pozitiven kompromis
Primož Verbič, predsednik Društva za svobodo odločanja, je za MMC povedal, da je del predloga zakona o nalezljivih boleznih, ki se nanaša na pravico do odklonitve cepljenja, v takšni obliki dober kompromis in v tem smislu je njihov odziv pozitiven. Poudaril je, da SVOOD ne nasprotuje cepljenju, ampak le zagovarja svobodo do izbire zanj, zato bi bil zanj popolnoma sprejemljiv le zakon, ki daje pacientu popolno svobodo pri odločanju o vseh posegih v svoje telo, tudi o cepljenju.

O sebi mora odločati pacient in ne zdravnik
Verbič je dejal, da bi moral zakon govoriti tudi o odgovornosti zdravnikov, ki bi morali odgovorjati za morebitne posledice zaradi cepljenja. Opozoril je namreč, da zdravniki, čeprav jih k temu zavezuje zakon, v praksi pacientov ne informirajo o posledicah posegov in alternativah, ki so na voljo. Zdravnik, ki bi bil zakonsko odgovoren, bi starše dosledno poučil o vseh želenih in neželenih posledicah cepljenja, s tem pa bi se povečal nadzor nad postopki, kar je pri tako občutljivih subjektih, kot so otroci, še posebej pomembno, je povedal Verčič.

Prepričan je, da ima medicina do cepljenja egocentrično, avtoritarno držo, ki v smislu "cepiti se je obvezno, tako pač je", sili starše, da se temu podrejajo. Še bolj kot cepljenje je problematična absolutna domena odločanja v rokah zdravnikov. Ta bi morala biti v rokah pacienta, je prepričan Verbič.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.