Aktualne novice

Zdravstveni delavci se ne želijo cepiti proti gripi

dodano: 18.9.2009

Avgusta 2009 je ugledna medicinska revija British Medical Journal (2009;339:b3391 PMID: 19706937) objavila zelo zanimive rezultate raziskave, opravljene na 2255 zdravstvenih delavcih. Raziskava je pokazala, da se večina ne želi cepiti proti gripi celo v primeru izbruha pandemije.

Glavna razloga proti sta dvom v varnost cepiva in dvom v njegovo učinkovitost.
Raziskavo so opravili v Hong Kongu, ki je imel izkušnje z izbruhom epidemije SARS-a, zato so pričakovali, da bodo zdravstveni delavci toliko bolj dovzetni do preventivnih ukrepov, ko gre za novo pandemijo. Dr. Chan, ki je vodil omenjeno raziskavo, je zato nad rezultati še toliko bolj presenečen.

To raziskavo je 27. avgusta citirala tudi tiskovna agencija Reuters. K temu dodajajo še nekaj drugih raziskav, ki so bile opravljene drugod po svetu. Tudi raziskava, ki so jo opravili med zdravstvenimi delavci v Britanski Kolumbiji, je pokazala, da je le manjšina voljna sprejeti cepivo v primeru pandemije. Še manj jih je, ki so izjavili, da imajo namen cepiti svoje otroke. Ta raziskava je objavljena v reviji Health Threats Journal 2009. Avtorja raziskave, dr. Natalie Henrich z univerze British Columbia  in dr. Bev J. Holmes z univerze Simon Fraser v Vancouvru, ugotavljata, da so zdravstveni delavci zadržani do cepiva, ker menijo, da naglica, s katero se novo cepivo poriva na tržišče, ne zagotavlja njegove potrebne varnosti.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.