Aktualne novice

Zdravstveni delavci se ne želijo cepiti proti gripi

dodano: 18.9.2009

Avgusta 2009 je ugledna medicinska revija British Medical Journal (2009;339:b3391 PMID: 19706937) objavila zelo zanimive rezultate raziskave, opravljene na 2255 zdravstvenih delavcih. Raziskava je pokazala, da se večina ne želi cepiti proti gripi celo v primeru izbruha pandemije.

Glavna razloga proti sta dvom v varnost cepiva in dvom v njegovo učinkovitost.
Raziskavo so opravili v Hong Kongu, ki je imel izkušnje z izbruhom epidemije SARS-a, zato so pričakovali, da bodo zdravstveni delavci toliko bolj dovzetni do preventivnih ukrepov, ko gre za novo pandemijo. Dr. Chan, ki je vodil omenjeno raziskavo, je zato nad rezultati še toliko bolj presenečen.

To raziskavo je 27. avgusta citirala tudi tiskovna agencija Reuters. K temu dodajajo še nekaj drugih raziskav, ki so bile opravljene drugod po svetu. Tudi raziskava, ki so jo opravili med zdravstvenimi delavci v Britanski Kolumbiji, je pokazala, da je le manjšina voljna sprejeti cepivo v primeru pandemije. Še manj jih je, ki so izjavili, da imajo namen cepiti svoje otroke. Ta raziskava je objavljena v reviji Health Threats Journal 2009. Avtorja raziskave, dr. Natalie Henrich z univerze British Columbia  in dr. Bev J. Holmes z univerze Simon Fraser v Vancouvru, ugotavljata, da so zdravstveni delavci zadržani do cepiva, ker menijo, da naglica, s katero se novo cepivo poriva na tržišče, ne zagotavlja njegove potrebne varnosti.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: