Aktualne novice

Evropsko industrijsko kmetijstvo uničuje lokalne skupnosti in okolje

dodano: 19.10.2009

ITR, 15. oktober 2009Novi film prikazuje ogromne vplive pridelave soje

Inštitut za trajnostni razvoj je 15.10. na konferenci za medije predstavil nov film, ki bo16.10., na Svetovni dan hrane, na voljo na spletu. Kratki film razkriva verigo uničenja, ki se razteza od industrijskih kmetijskih obratov v Evropi do gozdov v Južni Ameriki, kjer ogromni nasadi soje pustošijo lokalne skupnosti, uničujejo naravno okolje in povečujejo škodljive učinke podnebnih sprememb. [1]

Filmska novost –  kratki film "Morilska polja: bitka za krmljenje industrijske živinoreje" raziskuje učinke pridelovanja soje v Južni Ameriki, namenjene za krmo v industrijski živinoreji v Evropi. Podnaslovljen je v 12 jezikih – tudi v slovenščini, in na voljo na spletnem naslovu www.feedingfactoryfarms.org.

Soja, namenjena za krmljenje piščancev, krav in prašičev v Evropi, sedaj pokriva že prek 11 milijonov hektarjev v Južni Ameriki. To je površina, ki je enaka vsem obdelovalnim zemljiščem v Nemčiji. Film prikazuje, kako so zato, da bi naredili prostor plantažam soje, izgnali na tisoče ljudi iz njihovih zemljišč in jim s tem onemogočili možnost za pridelavo lastne hrane. Izganjajo domorodna ljudstva in izsekavajo gozdove.

Večina te soje je gensko spremenjene s strani korporacije Monsanto; ta soja močno povečuje rabo pesticidov, zaradi česar zastrupljajo podeželske skupnosti, vodne vire in naravno okolje.

Anamarija Slabe z Inštituta za trajnostni razvoj je povedala: "Evropski apetit po mesu, mleku in jajcih ima velike učinke v državah v razvoju. Kmetijstvo v teh državah se širi zato, da lahko zadovoljuje potrebe evropskega trga, in sicer na račun gozdov, podeželskih skupnosti in podnebja."

"Industrijska živinoreja v Evropi je nevzdržna in ne more preživeti brez poceni uvoza soje, pridelane na jugu. Evropsko kmetijsko in trgovinsko politiko moramo spremeniti in dovoliti kmetom po Evropi, da sami pridelujejo krmo za živino, ter podpreti okolju prijazne družinske kmetije."

Na inštitutu za trajnostni razvoj menijo, da mora Evropska unija, če se želi resno spopasti s podnebnimi spremembami, globalno izgubo biotske raznovrstnosti, človekovih pravic in prehranske krize, nujno zmanjšati svojo odvisnost od uvoza soje.

Obširno poročilo o rabi soje je dostopno tu: http://www.itr.si/nvo-portal/mapa2/gso/info-za-medije-killingfields_final.doc

Kontakti:
Anamarija Slabe, Inštitut za trajnostni razvoj, telefon: 041 725 991, e-pošta: anamarija.slabe@itr.si

OPOMBE:
[1] Film so pripravili Friends of the Earth Europe, Food and Water Watch in Evropska koordinacija Via Campesina.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.