Aktualne novice

SEVERNI TEČAJ BO POLETI OSTAL BREZ LEDU

dodano: 26.10.2009

Umanotera - The Times, 15.10.2009V naslednjih 10 letih bo severni tečaj poleti brez ledu, svet pa bo ostal brez bele kape, ki jo je videti na posnetkih iz vesolja, so prepričani znanstveniki iz Univerze Cambridge, ki so primerjali meritve debeline ledu letos in izpred dveh let. Ugotovitve profesorja Petra Wadhamsa so nedvoumne: "Severni tečaj bo v desetih letih brez ledu, ladje bodo lahko po odprtem morju z Japonske plule v Atlantik." Ledolomilci torej ne bodo več potrebni, pot iz Daljnega vzhoda v Atlantik pa se bo skrajšala skoraj za 5000 kilometrov. Led se bo umaknil severno od Grenlandije, ledena površina pa bo v poletnih mesecih najmanj pol manjša kot je danes.

Vpliv globalne otoplitve je najbolj viden prav na topljenju ledu. Satelitski posnetki kažejo, da je bila letos ledena površina tretja najmanjša od leta 1979, ko so začeli z meritvami. Topljenje ledu je najbolj nazorno opisal Pen Hadow, ki je opravil letošnje meritve. Z dvema sodelavcema je med prvim marcem in sedmim majem prehodil več kot 450 kilometrov, izvrtal 1500 lukenj in meril debelino ledenih plošč. Potrdil je, da bodo raziskovalci severnega tečaja v prihodnje potrebovali drugačno opremo: "Pred 100 leti so vprege vlekli psi, potem so jih vlekli ljudje, zdaj pa ljudje nosijo potapljaške obleke, saj morajo vse pogosteje plavati, vprege pa vlečejo za seboj. Zlahka si predstavljam čas, ko bo vprega postala neke vrste kanu."

Martin Summerkorn, svetovalec za podnebne spremembe pri WWF, je poudaril, da bi izguba ledu, ki jo predvideva raziskava strokovnjakov s Cambridgea, lahko imela velik vpliv na območja, ki se raztezajo prek polarnega kroga. Brez ledu, ki odbija svetlobo, se bo morje hitreje ogrelo, v zrak bo ušel CO2, za zdaj ujet v arktičnem permafrostu, poleg tega se bo dvignila gladina morja. "To bi lahko pripeljalo do poplav in velikih vremenskih sprememb, ki bi prizadele četrtino svetovnega prebivalstva," opozarja Summerkorn.

Več: http://www.timesonline.co.uk/tol/news/science/earth-environment/article6875260.ece#c id=OTC-RSS&attr=2015164.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.