Aktualne novice

NVO POZIVAJO PREMIERA, NAJ ODGOVORI NA MEMORANDUM

dodano: 26.10.2009

CNOVS, 16.10.2009Prek 100 zvez, društev in zavodov se je zato združilo v Koordinacijo nevladnih organizacij in od predsednika vlade zahtevajo odgovor na tri vprašanja: kdo je odgovoren za sistemski razvoj in sodelovanje z nevladnimi organizacijami, kakšna pooblastila ima in kakšen je njegov program za naslednje leto dni ter katere sklepe je vlada sprejela glede memoranduma NVO.

"Predsednik vlade je konec lanskega leta napovedal poglobljeno sodelovanje nove vlade z nevladnimi organizacijami. Kot prvi korak sodelovanja pa predlagal pripravo omenjenega memoranduma. Kljub dogovoru, da bo predlog vlada proučila in nanj odgovorila, se to v osmih mesecih in po več pisnih pobudah ni zgodilo," pravijo v Koordinaciji NVO. "Še več – druge države aktivno vključujejo nevladne organizacije v reševanje krize, kar je predlagal tudi slovenski nevladni sektor. Namesto sodelovanja pa se v Sloveniji nevladne organizacije srečujejo z vedno več administrativnimi in drugimi ovirami. Vlada je namreč imenovala državnega sekretarja za nevladne organizacije brez pristojnosti za ukrepanje," opozarjajo v Koordinaciji.

Javno pismo predsedniku vlade so pripravile nevladne organizacije (društva, ustanove in zavodi), ki delujejo na področju dobrodelnosti, sociale, kulture, športa, zagovorništva, varstva okolja, zdravja, civilne zaščite in mnogih drugih. "V nemalo primerih s prostovoljnim delom opravljajo naloge, ki bi jih morale zagotoviti vladne institucije," še piše v javnem pismu Koordinacije NVO.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: