Aktualne novice

PETICIJA ZA USTAVITEV NIZOZEMSKE FINANČNE IN POLITIČNE PODPORE ZA GENSKO SPREMENJENO SOJO

dodano: 28.10.2009

NOVICE ITR: Trajnostno kmetijstvo in GSOOpozarjamo na pobudo Okrogla miza o »odgovorni« soji. Tema je tesno povezana s filmom »Morilska polja«, ki smo ga predstavili na Svetovni dan hrane 16. oktobra in je na voljo na spletni strani www.itr.si ter na spletnem naslovu www.feedingfactoryfarms.org.

Pobuda Okrogla miza o "odgovorni" soji (Round Table on Responsibel Soy oz. krajše RTRS) se je začela leta 2005. Cilj te pobude je upravičiti oznako "odgovorna" soja. Sliši se obetavno, res pa je ravno nasprotno. V iniciativo RTRS so vključena velika nadnacionalna podjetja kot so Ahold, Cargill, Monsanto, Syngenta, Shell..., sodeluje pa tudi nizozemska nevladna organizaciija Solidaridad in World Wildlife Fund.

Temu primerno je tudi sedanje stanje razprave: pri »odgovorni« soji gre po mnenju industrije za sojo, pridelano na odgovoren način. V resnici pa gre za zelo šibke standarde, ki niti ne izključujejo še večjega uničevanja gozdov in ki niso v interesu malih kmetov in avtohtonih skupnosti, temveč teptajo njihove osnovne pravice. Zato je bila RTRS že od same ustanovitve upravičeno deležna velikih kritik.

Pobuda RTRS nudi neupravičeno podlago za industrijo netrajnostne in gensko spremenjene soje, poleg tega pa prejema nizozemski denar za razvojno pomoč.

Naj omenimo, da je Nizozemska druga največja svetovna uvoznica soje. Nizozemska podjetja in sodelujoči nevladni organizaciji imajo zato odločilno vlogo pri poskusih, da bi »neodgovorni« soji podelili neupravičeno oznako "odgovorna", pri čemer jih močno finančno (in politično) podpira nizozemska vlada.

RTRS je močno kritiziralo že več kot 90 organizacij po celem svetu, med njimi tudi mednarodni mreži  Friends of the Earth in Via Campesina, ki sta sodelovali pri nastanku filma »Morilska polja«.

Pozivamo vas k podpisu peticije, naslovljene na nizozemsko ministrico za kmetijstvo go. Verburg in nizozemskega ministra za razvojno sodelovanje g. Koendersa, za USTAVITEV FINANČNE IN POLITIČNE PODPORE ZA GENSKO SPREMENJENO SOJO.

Peticijo lahko podpišete na spletni strani http://www.toxicsoy.org/toxicsoy/Action/action.html

Vabimo  vas tudi k ogledu Biltena, ki ga izdaja ASEED Europe in Corporate Europe Observatory v okviru kampanje »La Soja Mata« (»Soja ubija«) na spletni strani:
http://www.toxicsoy.org/toxicsoy/irresponsible_files/toxicsoy_newsletter_oct2009.pdf<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.