Aktualne novice

FAO se je „zmotila“ pri izračunu!

dodano: 3.11.2009

21.10.2009 EVANA

     

FAO se je „zmotila" pri izračunu: Živinoreja ustvarja VEČ KOT POLOVICO toplogrednih plinov na našem planetu!
 
Leta 2006 je organizacija za kmetijstvo pri OZN (FAO) objavila podatke, ki dokazujejo, da je svetovna proizvodnja mesa odgovorna za 18 % toplogrednih plinov, ki jih ustvarja človeštvo.

Dva okoljevarstvena znanstvenika iz Svetovne Banke sta sedaj ponovno izračunala in popravila te podatke za World-Watch Institute: FAO, ki zagovarja povečano potrošnjo mesa po vsem svetu, je nekatere podatke »prezrl«, nekatere podcenil in napačno ocenil vire nekaterih emisij.

Po popravku teh napak in z uskladitvijo teh podatkov s sedanjimi podatki o produkciji živali (ki  je med leti 2006 in 2009 po vsem svetu nenehno naraščala), so znanstveniki ugotovili, da prispeva živinoreja in njeni stranski produkti  najmanj (!) 51% celotnih toplogrednih plinov.

Namesto 7.516 milijonov ton ekvivalentov CO2, ki jih je izračunala FAO, ustvarja živinoreja in njeni stranski produkti 32.000 milijonov  ton ekvivalentov CO2 letno.

 To pomeni: četudi bi vsi prebivalci našega planeta prešli na alternativne vire energije in četudi bi vse žarnice nadomestili z varčnimi sijalkami in četudi bi popolnoma ukinili ves avtomobilski in letalski promet, bi bili učinki na podnebje še vedno manjši, kot če bi ljudje prenehali jesti meso in  bi prešli na rastlinsko prehrano.

Vir: http://www.evana.org/index.php?id=49830 

Celotni članek iz najnovejše revije World Watch je dosegljiv na spletu: Živinoreja in klimatske spremembe (Livestock and Climate Change) ali na strani http://www.worldwatch.org/files/pdf/Livestock%20and%20Climate%20Change.pdf 

Vir: Evropska zveza novic o vegetarijanstvu in živalih (EVANA): http://www.evana.org/  << Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.