Aktualne novice

V šolah se dogajajo hude krivice glede prehranjevanja

dodano: 10.11.2009

Tea Sluga, TrebnjeImam dva sina, ki sta stara 4 in 6 let in starejši je šel letos v prvi razred. Doma se prehranjujemo vegansko in za tak način prehrane smo se odločili zaradi zdravja, etike, duhovnih vrednot in še bi se kaj našlo. Poleg tega se trudimo, da je hrana tudi ekološko pridelana in naravna. Do sedaj smo se v vrtcu uspeli dogovoriti,da sta jedla brezmesno hrano. Nekaj smo mi prinesli v vrtec, nekaj pa so pripravili oni. Sedaj, ko je šel starejši sin v šolo, pa se je zakompliciralo.

Ne morem verjeti,da so take stvari še možne v tem času, kot da smo v srednjem veku. Strokovnjakinja za prehrano nas razume, a če ravnateljica ne dovoli, da bi se nekako dogovorili med seboj, ne bo iz tega nič.

Kako lahko Ministrstvo predpisuje pravila o zdravi in uravnoteženi  prehrani? Otroci jedo v šolah in vrtcih neekološko hrano, pizze, hrenovke, salame, alpsko mleko…, sladkor je v vsaki hrani, konzervansi, barvila, antibiotiki v mesu in še bi se našlo.

Zavedam se, da smo si ljudje različni in da vsak na svoj način živi življenje. Toda nam, ki se drugače prehranjujemo, so kršene ustavne pravice do enakosti. Ne bom se spustila v to ali je meso zdravo ali ne, ker to lahko vsak, ki je vsaj malo razgledan in zavesten, sam spozna. Zakaj so bolnice prepolne bolnih ljudi, zakaj ima že skoraj vsak otrok alergijo na ne vem kaj vse, zakaj ima toliko otrok sladkorno, zakaj...?  Zato, ker je znanost zakon, zato ker zdravniki s svojim znanjem vse obvladajo in pozdravijo!? Znanost zdravi samo simptome in nima pojma zakaj bolezni nastanejo.Bolezen ni krivica,  bolezen si naredimo sami. To je moje skromno mnenje glede tega.

Sedaj pa bi rada povedala še nekaj glede nestrpnosti, ki jo baje imamo vegetarijanci in ekološko usmerjeni ljudje do drugih. Ali je otroku, ki uživa meso, barvila, sladkor, pizze, hrenovke, antibiotike kratena pravica do tega. Ne. Kaj pa otroku, ki bi rad jedel zdravo ni uravnoteženo brezmesno hrano, ali je kratena pravica do tega? Ja!  Ne bi se spuščala v to ali je nekdo, ki v nekaj verjame, boljši od drugega in ali ima bolj prav od drugega, ker nam to tako ali tako pokaže narava sama. Ampak dokler pa se bodo dogajale take krivice, ne bom mogla biti mirna in pri tem narediti čisto nič.

Kam to pelje? Ali bo moral eden od staršev pustiti službo, da bo lahko pripravljal hrano za svoje otroke samo zato, ker je vegetarijanec. Ne morem mirno prenašati takih stvari. Jaz ne morem svojega otroka učiti naj gre čez cesto, ko bo gorela rdeča luč, če vem, da je to zelo nevarno.

In še nekaj bi rada napisala, glede našega poslanstva, ki ga imamo. Kako lahko opravljaš svoje poslanstvo, če si kar naprej bolan in na bolniški, da o stroških zdravljenja ne govorim in tudi kdo jih plača. In zelo mi je žal, da imamo take zakone v teh časih. Smo v neki prikriti demokraciji, za nekatere velja enakost in pravica za druge pa pač žal ne. Strokovno usposobljeni ljudje bi se morali vesti odgovorno in v skladu z resnico in delati v dobro ljudi, ne pa v njihovo škodo. A žal prihajajo taki časi, da je pomemben le še denar in znanost se je prodala na celi črti.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: