Aktualne novice

Cepljenje proti novi gripi – argumenti PROTI

dodano: 10.11.2009

Vizita 24ur.com, Eva Trček

Ali je kaj resnice v špekulacijah, da naj bi bilo cepivo proti novi gripi celo bolj nevarno od same bolezni? Ali so že znani možni resni stranski učinki cepiva? O tem smo se pogovarjali s predsednikom Društva za svobodo odločanja Primožem Verbičem.

Primož Verbič, predsednik Društva za svobodo odločanja, pravi, da prvi odzivi glede varnosti in učinkovitosti cepiva iz tujine kažejo, da bi utegnilo biti cepivo celo bolj nevarno od same bolezni.

1. Zakaj nasprotujete cepljenju proti novi gripi?
Ne gre za to, da a priori nasprotujemo cepljenju proti novi gripi, saj o cepivu pravzaprav nimamo dovolj informacij niti ne poznamo njegovih učinkov v praksi, ker se je cepljenje komajda začelo, informacij o cepivu pa v Sloveniji (še) ni mogoče dobiti. Prvi odzivi glede varnosti in učinkovitosti cepiva iz tujine pa kažejo na to, da bi utegnilo biti cepivo celo bolj nevarno od same bolezni, ki naj bi jo preprečilo, vsaj za nekatere ljudi.

2. Zakaj naj bi bilo cepivo smrtonosno in celo nevarnejše od nove gripe?
Po podatkih proizvajalca cepivo vsebuje nekaj zelo nevarnih snovi, ki povzročajo težke okvare organizma, njihov kumulativni učinek pa je v nekaterih primerih lahko tudi smrtonosen. Adjuvas squalen povzroča hude oblike avtoimunskih bolezni in po koncu zalivske vojne so uporabo tega adjuvansa v cepivih prepovedali. Iz vseh teh podatkov lahko sklepamo, da se bo v primerjavi z drugimi cepivi, ki vseh teh nevarnih sestavin ne vsebujejo, povečalo tudi število smrtnih primerov, in prav to je verjetno argument v prid tem trditvam.

3. Kakšni pa so možni stranski učinki cepljenja proti novi gripi?
Po informacijah evropske agencije za zdravila EMEA lahko cepivo poleg splošnih zdravstvenih težav (oteklina in bolečina na mestu vboda, vročina, utrujenost ...) povzroči nevrološke okvare, okvare krvnega in limfnega sistema, psihične težave, okvare prebavnega sistema, okvare kožnega in podkožnega tkiva ter okvare mišičnega in veznega tkiva. Glede na sestavine cepiva pa lahko pričakujemo tudi reproduktivne težave, rakasta obolenja in okvare celičnih tkiv, avtizem in nevrološke okvare ter vrsto sistemskih zdravstvenih težav, znanih pod nazivom Zalivski sindrom.

4. Je bil v kateri koli državi po svetu, kjer cepljenje že poteka, kakšen smrtni primer, ki bi lahko bil povezan s cepljenjem ali pa je celo dokazano povezan s cepljenjem?
V tem trenutku o smrtnih primerih še ni informacij, saj se je cepljenje začelo šele v teh dneh, bomo pa spremljali poročila o stranskih učinkih. Glede na znane sestavine cepiva pa je pričakovati veliko primerov hujših stranskih učinkov, med njimi gotovo tudi nekaj primerov smrti, predvsem med starejšo generacijo.

5. Zakaj v splošnem nasprotujete vsem cepljenjem in ne dopuščate možnosti, da bi kateri od novih programov oziroma cepiv lahko bil učinkovit in koristen?
Kdor resnično pozna način delovanja cepiv, pozna tudi odgovor na to vprašanje. Če nekaj ne deluje, se ne moremo pogovarjati o tem, na kakšen način in v kakšni meri naj to stvar uporabimo. Takšni pogovori so trivialni. Prav to velja tudi za cepiva na splošno, zato lahko tudi za vsa naslednja cepiva zavzamemo odklonilen odnos, vsaj kar se odločitev za cepljenje tiče. Nikakor pa ne želimo cepljenje prepovedati, vsakdo naj ima možnost odločiti se zanj, vendar pa bi moral biti s strani zdravstvenega osebja pred tem deležen popolnega in objektivnega informiranja o vseh lastnostih cepiva, tudi in predvsem o tistih negativnih, ki lahko povzročijo stranske učinke. Tega informiranja pa zdravstvo v Sloveniji ne izvaja, in to je velika pomanjkljivost našega zdravstvenega sistema.

6. Glede na to, da odsvetujete cepljenje, kaj potem svetujete ljudem – kako naj se zavarujejo pred novo gripo?
Edina zaščita pred boleznimi je zdrav in močan imunski sistem, ki je posledica zdravega načina življenja. Sami moramo poskrbeti za lastno zdravje in zdravje naših otrok, ne smemo se zanašati na medicino in farmacijo. Preventiva ne pomeni obiskovanje ambulante in jemanje zdravil ter umetnih vitaminov, pač pa skrb za zdravo uravnoteženo prehrano, zadostno dnevno količino zaužite čiste pitne vode, gibanje na svežem zraku in soncu v primeru sončnega dne, odsotnost stresnih situacij, notranji mir in sproščeni medčloveški odnosi, ter seveda nepogrešljiva ljubezen. Strah in panika sta najboljša sopotnika bolezni in nesreče, zatorej ne dopustite, da upravljata z vašimi življenji.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.