Aktualne novice

Industrijska živinoreja vpliva na segrevanje podnebja

dodano: 11.11.2009

INŠTITUT ZA TRAJNOSTNI RAZVOJLord Stern je napisal enega izmed najbolj vplivnih poročil o podnebnih spremembah in opozoril na učinek prireje mesa na izpuste toplogrednih plinov (TGP). Mednje sodi tudi metan, ki ga proizvajajo živali ob prebavljanju hrane.

Proizvajalci metana

Jedilnik, ki vsebuje veliko mesa, ima za posledico več izpustov TGP kot pa vegetarijanski jedilnik, pravi Lord Stern. Avtor poročila o stroških podnebnih sprememb (2006 Stern Review into the cost of climate change) je opozoril na ogromen pritisk prireje mesa na svetovne naravne vire in povedal, da se ljudje vse bolj zavedajo nujnosti "nizkoogljične potrošnje". Za BBC je povedal, da je pomembno zniževati toplogredne pline na vseh področjih, še posebej pa na področjih, kot so elektrika, transport in prehrana.

V poročilu iz leta 2006 je Organizacija za prehrano in kmetijstvo pri ZN (FAO) zaključila, da svetovna živinoreja proizvede 18% vseh toplogrednih plinov na svetu – v primerjavi z vsemi vozili, vlaki, letali in ladjami, ki proizvedejo 13% vseh toplogrednih plinov.

Riganje

Izpusti toplogrednih plinov, povezani s porabo mesa, imajo več komponent. Največja od teh je sprememba namembnosti zemlje – izsekavanje gozdov za pašnike ali za pridelavo soje za živalsko krmo. Drugi elementi, ki vplivajo na izpuste, pa vključujejo rejo in klanje živine, transport, hlajenje ter pripravo mesa. Tu je tudi dušikov oksid, toplogredni plin v gnoju živali, in metan, drugi toplogredni plin v njihovih prebavnih vetrovih. Metan ima veliko večji toplogredni učinek kot pa ogljikov dioksid.

Emisije metana so pri kravah veliko večje kot pri drugih živalih. Vendar odgovor na to ni enostavno zmanjšati porabo mesa, pravijo znanstveniki. Za začetek je težava v tem, da veliko krav, ki proizvajajo metan, ne redijo za zakol in porabo, opozarja Elaine Matthews, strokovnjakinja za metan pri Nasinem inštitutu za vesoljske študije Goddard. V ne-zahodnih deželah te živali pogosto redijo za drugačno rabo, npr. kot delovne živali, in te krave so veliko številčnejše kot pa večje molzne vrste, ki jih redijo v Severni Ameriki in Evropi.

Podvojitev prireje mesa

Ga. Matthews dodaja, da je količina proizvedenega metana odvisna tudi od vrste krme. Krave, ki jedo žita, proizvedejo manj metana kot pa krave na paši, dodaja ga. Matthews. Metan pa ni najpomembnejše, na kar je potrebno misliti v zvezi z živinorejo, pravijo Friends of the Earth - bolj pomembna je intenzivnost reje. Po mnenju te okoljevarstvene organizacije je metan iz živinoreje odgovoren za pribl. 6% izpustov TGP, z dodatnimi 6% izpusta CO2 zaradi izsekavanja gozdov za pašnike in pridelavo soje za krmo.

Na ITR dodajamo, da je očitno potrebno učinke kmetijskih sistemov vrednotiti celovito: čeprav so v ekološkem kmetijstvu krave več na paši oziroma uživajo več trave ali sena, to še zdaleč ne pomeni, da je ekomleko ali mleko z ekstenzivnih kmetij z vidika izpustov TGP slabše kot tisto iz intenzivne živinoreje!

Jasno je tudi, da ljudje jedo čedalje več mesa in mlečnih izdelkov. Svetovna prireja mesa naj bi se podvojila z 229 milijonov ton v letih 1999/2001 na 465 milijonov ton v letu 2050, prireja mleka pa naj bi se dvignila s 580 na 1043 milijonov ton.

Celoten članek je (v angleščini) objavljen na spletni strani BBC NEWS:
http://newsvote.bbc.co.uk/mpapps/pagetools/print/news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/magazine/8329612.stm?ad=1

Številke bi morda lahko bile še višje

V članku, ki ga je pred par dnevi objavil Worldwatch Institute, dva raziskovalca poročata o rezultatih nove študije, ki govori celo o 51% prispevku živinoreje k izpustom TGP, namesto že potrjenih 18%. Čeprav bo to študijo treba še preveriti, pa gotovo krepi opozorila, da se bomo morali v povezavi s podnebnimi spremembami čim prej soočiti tudi s problemom (industrijske) živinoreje.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.