Aktualne novice

Kaj pomenijo oznake?

dodano: 30.8.2007

septembrske novice "Skupaj za zdravje človeka in narave"

Pogoj za pridobitev certifikata:
- najmanj 95 % sestavin mora biti sledljivih iz eko pridelave
- morebitni dodatki morajo biti izključno naravnega izvora
- v predelavi se ne sme uporabljati gensko spremenjenih encimov ali sintetično pridobljenih sestavin
- pri živinoreji so predpisani zelo strogi kriteriji, npr. prepovedana je uporabe antibiotikov in hormonov, določeno je številu dni, ki jih morajo živali preživeti na prostem, nujna je organska krma…

Obstajajo tudi posebni predpisi za predelavo. Na primer: eko piškote je treba peči na precej nižjih temperaturah, kot je to običajno, pri sirih se ne sme uporabljati gensko spremenjenih kultur in siril…
 
Vec o tem lahko preberete na www.zazdravje.net v rubriki »skupaj razkrivamo«.
Koliko lahko zaupamo eko oznakam?

Neodvisni testi kažejo na visoko zanesljivost teh oznak. V Evropi se, odvisno od države, zanesljivost giblje med 90 in 97 odstotki. Tudi v primerih, ko so v živilih našli ostanke pesticidov, je šlo za desetkrat manjše količine, kot je povprečje v standardnih izdelkih. Ob tem so ugotovili tudi to, da je razlog kontaminacije pogosto neustrezen prevoz, pogoji skladiščenja pri trgovcu (npr. deratizacija ali sredstva proti glivicam, ki jih uporabi trgovec v skladiščih), neustrezna predelava (mletje v konvencionalnem mlinu) ali neustrezna embalaža. V 80 odstotkih pregledanih primerov kontaminacije ni šlo za uporabo pesticidov pri pridelovalcih.

Oznaka Demeter

Vsa živila z oznako Demeter izpolnjujejo vse pogoje, predpisane za ekološko pridelavo in predelavo, poleg njih pa še dodatne zahteve biodinamiike – to so najstrožji možni standardi.

V biodinamični pridelavi ni dovoljeno uporabljati nobenega sintetičnega sredstva, tudi organsko pridobljena so strogo omejena in dovoljena le v določeni količini in pod posebnimi pogoji. Biodinamiki kakovost svojih živil izboljšujejo predvsem s skrbjo za ohranjanje zdravja in rodnosti tal, zato zemlje ne gnojijo z gnojevko in nezrelimi komposti. Za zdravje komposta uporabljajo posebne zeliščne pripravke. Zdravje rastlin krepijo z zeliščnimi preparati in s čaji, s pravilnim kolobarjenjem in z upoštevanjem pravega časa za vsako opravilo. Živali v hlevih niso privezane, kravam ne režejo rogov, oploditev živali se opravlja po naravni poti.

Neuform

je interni standard verige trgovin z zdravo prehrano Reformhaus. Predstavlja veliko višji kriterij od konvencionalnega, vendar ekološkim pravilnikom ne ustreza povsem. Kriteriji NEUFORM zagotavljajo, da so vse uporabljene sestavine brez ostankov pesticidov in brez gensko spremenjenih organizmov.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.