Aktualne novice

Bivši zdravstveni minister o zdravljenju aidsa

dodano: 3.12.2009

Damjan Likar, Ostrožno pri PonikviOb svetovnem dnevu aidsa vedno znova slišimo, da je število obolelih za aidsom še vedno zelo veliko. Če gre verjeti raziskavam, naj bi zdravila za aids občutno podaljšala življenje tem bolnikom. Toda ali to možnost dobijo tudi pacienti v revnejših državah?

O tem piše nekdanji zdravstveni minister Dušan Keber in sicer v predgovoru knjige Resnica o farmacevtskih podjetjih, avtorice Marcie Agnelli: »Spominjam se, da je cena, ki so jo za ta zdravila plačevali ameriški bolniki, znašala v letu 2001, ko sem se na to temo udeležil posebnega zasedanja Generalne skupščine OZN, 11.500 dolarjev na leto. Tudi najrevnejšim afriškim državam so proizvajalci ponujali zdravila po podobni ceni. Brazilija je bila prva, ki se je temu uprla. Pod geslom, da je zdravje človekova pravica, je prekršila patentne zakone, razvila generična zdravila in jih pričela brezplačno razdeljevati bolnikom.

Ameriška vlada je Brazilijo zaradi kršitve patente zaščite ovadila Svetovni trgovinski organizaciji, zaradi enakega razloga pa je 39 farmacevtskih tovarn tožilo južnoafriško vlado. Pretile so hude sankcije najmogočnejših mednarodnih finančnih institucij, če Brazilija pri priči ne bi nehala zdraviti svojih državljanov, ki so zboleli za aidsom, s prepoceni zdravili! Ta arogantnost je bila le prehuda. Svetovna javnost se je zgrozila nad moralo korporacij, ki postavljajo svojo pravico, da maksimizirajo profit, pred pravico do življenja. Tožniki so se začasno pritajili: tožbe so umaknili in celo pocenili zdravila za aids za 25 do 80 odstotkov. Dejanje, katerega odobravanju sem bil priča na omenjenem zasedanju OZN.

Pa je bila to v resnici zmaga nad farmacevtsko industrijo? J.R. Saul o tem ni prepričan: 2500 dolarjev namesto 11.500 je za revnega Afričana enako nedosegljivih, saj bi bila celo za zgornji socialni sloj v teh državah komajda sprejemljiva cena 100 dolarjev.«

Keber je v uvodu tudi sicer zelo kritičen do farmacevtske industrije, saj pravi, da »izkorišča človekov strah pred smrtjo in željo po ozdravitvi za oderuško navijanje cen zdravil.« In najprej: »Ameriške farmacevtske korporacije so nespodobno bogate, z njimi z roko v roki stopajo tudi evropske. Pravzaprav imajo tolikšne dobičke, kot si jih same določijo. Njihovi direktorji zaslužijo od petdeset do sto milijonov dolarjev in več na leto.«<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.