Aktualne novice

POMANJKANJE VODE RESNA GROŽNJA ZA GOSPODARSTVO

dodano: 4.12.2009

Environmental Leader, 25.11.2009Vse večja poraba vode je velika gospodarska grožnja in izziv za trajnostni razvoj družb, kaže zadnje poročilo o svetovnih vodnih virih, ki ga je pripravil McKinsey. Raziskava je pokazala, da bo do leta 2030 povpraševanje po vodi naraslo za 40 odstotkov, z zdajšnjih 4.500 milijard kubičnih metrov na 6.900 milijard kubičnih metrov. V nekaterih predelih, predvsem v državah v razvoju, bo povpraševanje preseglo zmogljivosti vodnih virov za 50 odstotkov.

Ker so vodne zaloge in poraba vode v različnih regijah različne, so raziskovalci napravili študijo štirih povsem različnih držav – Kitajske, Brazilije, Indije in Južnoafriške republike. Te države predstavljajo 40 odstotkov svetovnega prebivalstva in 43 odstotkov predvidene svetovne porabe vode v letu 2030. Študije primerov teh štirih držav se osredotočajo na glavne težave pri preskrbi z vodo, med drugim na boj za vodne vire med številnimi uporabniki enega rečnega bazena, na urbanizacijo, na trajnostni razvoj v sušnih in polsušnih regijah, ter na razmerje med porabo vode in energije. Raziskovalci so se ukvarjali tudi z vprašanjem, kako na vodne vire vpliva kmetijstvo.

Ugotovili so, da bo letno potrebno med 50 in 60 milijard ameriških dolarjev, da bi s tehničnimi novostmi v preskrbi premostili vrzel med povpraševanjem in ponudbo. Pri tem pa ne bodo prisiljene ukrepati le vlade, pač pa tudi zasebni sektor (finančne institucije, kmetijska podjetja in podjetja, ki so z njimi povezana, velike industrijske družbe in gradbena podjetja), saj bo pomanjkanje vode postalo resna grožnja gospodarstvu. Prav zato je Carbon Disclosure Project pred kratkim predstavil projekt, ki podjetjem pomaga razumeti grožnje in priložnosti, povezane s pomanjkanjem vode.

Več: http://www.environmentalleader.com/2009/11/25/scarce-water-resources-a-growing-busin ess-risk/.

Celotno poročilo na http://www.mckinsey.com/App_Media/Reports/Water/Charting_Our_Water_Future_Full_Repor t_001.pdf.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.