Aktualne novice

OMEJITEV IZPUSTOV ZA 2 EVRA NA DAN

dodano: 9.12.2009

Reuters, 1.12.2009


    
Evropejci bi lahko omejili izpuste toplogrednih plinov na varno raven z vložkom dveh evrov na osebo na dan. Hkrati bi morali omejiti vožnjo z avtomobili, uživanje mesa in uporabo letal - potovanja, krajša od 1000 km, bi morali opraviti z vlakom. To so izsledki poročila, ki ga je Okoljski inštitut v Stockholmu pripravil skupaj z organizacijo Friends of the Earth Europe (FOEE).

Študija išče načine, kako v desetih letih izpuste znižati za 40 odstotkov glede na leto 1990. "Ne gre le za denar, gre za spremembo življenjskega sloga," je prepričana aktivistka FOEE Sonja Meister: "Število potovanj z letali bi se moralo zmanjšati za 10 odstotkov, vožnje v avtomobilih za 4 odstotke, potovanja z vlakom bi morala biti pogostejša za 9 odstotkov, poraba mesa pa bi se morala zmanjšati za 60 odstotkov." Za 40 odstotno zmanjšanje izpustov bi Evropa v naslednjih desetih letih potrebovala 2 trilijona evrov, kar je 2 evra na dan na osebo.

FOEE pri projekcijah skladno s svojo politiko ne upošteva uporabe jedrske energije, prav tako kot tehnologije CCS. Namesto tega predvideva, da bodo Evropejci sprejeli višje davke in znatno spremenili življenjski slog – nekaj, česar si politiki še niso drznili zahtevati. Če bi se spremembe življenjskega sloga nadaljevale do leta 2050, bi do takrat izpuste lahko zmanjšali za polovico, navaja poročilo.

Več: < font color="#800080">http://www.foeeurope.org/press/2009/Dec01_New_study_shows_40_emission_cuts_possible. html.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: