Aktualne novice

OMEJITEV IZPUSTOV ZA 2 EVRA NA DAN

dodano: 9.12.2009

Reuters, 1.12.2009


    
Evropejci bi lahko omejili izpuste toplogrednih plinov na varno raven z vložkom dveh evrov na osebo na dan. Hkrati bi morali omejiti vožnjo z avtomobili, uživanje mesa in uporabo letal - potovanja, krajša od 1000 km, bi morali opraviti z vlakom. To so izsledki poročila, ki ga je Okoljski inštitut v Stockholmu pripravil skupaj z organizacijo Friends of the Earth Europe (FOEE).

Študija išče načine, kako v desetih letih izpuste znižati za 40 odstotkov glede na leto 1990. "Ne gre le za denar, gre za spremembo življenjskega sloga," je prepričana aktivistka FOEE Sonja Meister: "Število potovanj z letali bi se moralo zmanjšati za 10 odstotkov, vožnje v avtomobilih za 4 odstotke, potovanja z vlakom bi morala biti pogostejša za 9 odstotkov, poraba mesa pa bi se morala zmanjšati za 60 odstotkov." Za 40 odstotno zmanjšanje izpustov bi Evropa v naslednjih desetih letih potrebovala 2 trilijona evrov, kar je 2 evra na dan na osebo.

FOEE pri projekcijah skladno s svojo politiko ne upošteva uporabe jedrske energije, prav tako kot tehnologije CCS. Namesto tega predvideva, da bodo Evropejci sprejeli višje davke in znatno spremenili življenjski slog – nekaj, česar si politiki še niso drznili zahtevati. Če bi se spremembe življenjskega sloga nadaljevale do leta 2050, bi do takrat izpuste lahko zmanjšali za polovico, navaja poročilo.

Več: < font color="#800080">http://www.foeeurope.org/press/2009/Dec01_New_study_shows_40_emission_cuts_possible. html.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.