Aktualne novice

Očistimo Slovenijo v enem dnevu!

dodano: 10.12.2009

Pika GolobPozdravljeni!

Odkar smo vam nazadnje poslali e-novice o našem delovanju, se je zgodilo marsikaj! Prav vse skupine so zelo aktivne in akcija se lepo razvija. Z agencije Pristop so poslali prve osnutke CGP-ja, tako da bomo v kratkem imeli tudi prepoznavno vizualno podobo!

Udeležili smo se sejma Kariera09, kjer smo postavili stojnico, naš projekt pa je bil predstavljen tudi na dobro obiskanem predavanju.

Rezultat:
1.    Več kot 500 razdeljenih letakov Očistimo Slovenijo v enem dnevu!
2.    50 novih prostovoljcev
3.    Računalniške novice in revija Študent potrdita sodelovanje pri projektu
4.    Dobili so kontakt 10 novih podjetij
 
Vzpostavili smo spletno stran www.ocistimo.si in skupino na Facebook, kjer se nam lahko pridružite. V tem trenutku imamo že več kot 3200 podpornikov, kar je glede na dejstvo, da je stran aktivna šele 5 dni, res odličen rezultat. Vabimo vas, da se nam pridružite tudi vi.

Radi bi se zahvalili našim sodelavcem iz Geopedie, saj brez njih akcija ne bi bila možna. S svojo pripravljenostjo pomagati in s profesionalnim pristopom so nam omogočili, da se je naša akcija postavila na noge. Hvala!

Skupina za komunikacijo

Komunikatorji smo si do konca razdelili področja delovanja; interno komunikacijo vodi Pika G., odnose z mediji Polonca, s političnimi institucijami Tanja K., s sponzorji Ingrid in z lokalnimi organizatorji Urša; splošno koordinacijo komunikacij Pika K., za interni poštni sistem ter podporo skrbi Samo. V skupini so začeli aktivno delovati tudi Natalija (grafično oblikovanje), Niko (komunikacija z lokalnimi skupnostmi) in Simon (priprava zelene projekcije, pisanje/urejanje). Utrjevali smo sistem interne komunikacije in začeli z urejanjem spletnih vsebin.
Skupina potrebuje okrepitve v obliki izkušenih strokovnjakov za odnose z javnostmi, vzdrževalca podatkovnih baz/administrativno pomoč, ki projektu lahko posveti veliko časa, dodatnega fotografa/snemalca, nekoga, ki se bo ukvarjal z možnostmi izboljšanja zakonodaje, nekoga za sistematično iskanje, zbiranje in selekcijo podpornih podatkov, nekoga, ki bi se ukvarjal z ozaveščanjem ter več novinarjev za pisanje člankov ter urejanje e-časopisa. Nujno rabijo tudi nekaj odgovornih in izkušenih  moderatorjev/komunikatorjev za projektno skupino na Facebooku, ki bodo v izmenah stalno dežurali, objavljali vsebine po nareku komunikacijske skupine in spremljali diskusijo ter nekoga za pomoč šri urejanju spletne strani in za podporo pri mailih ter prenosnik.

Skupina za kartiranje

Janez je ustanovil dve podskupini – skupino za zeleno projekcijo in skupino za GIS podporo, v kateri so že razdelali shemo za spletno stran in potek akcije. Ustanoviti bo potrebno še skupino za organizacijo iskanja odlagališč. S pomočjo Geopedie je bilo označenih že 1100 odlagališč, zato je Gregor iz Geopedie naredil posebno karto zanje. Z iskanjem odlagališč so začeli tudi gozdarji. V podskupini za GIS podporo trenutno delajo na interpretacijskem ključu in na navodilih za popis odlagališč ter na shemi spletnega prijavnega obrazca.

Skupina nujno potrebuje kadrovske okrepitve pri popisovanju občin – do zdaj ima na tem področju pet sodelavcev, išče pa enega popisovalca za vsako občino (iskanje/označevanje odlagališč na Geopedii ter lociranje/popisovanje na terenu z GPS-om; skupaj 210), 14 koordinatorjev na regionalnem nivoju (ki bodo organizirali iskalne akcije) in skupino petih ljudi, ki bo delo vodila in usmerjala.

Skupina za organizacijo

Popravljene so bile še zadnje pomanjkljivosti v strukturi. Za boljši pregled nad celotno akcijo so začeli uporabljati DIS (direktorski informacijski sistem). Petra je prevzela nadzor nad delovanjem skupine za popisovanje divjih odlagališč in skupine organizatorjev na nivoju občine. Aleš spremlja delovanje skupine za komunikacijo in skupine za finance. Bili so na sestanku s Turistično zvezo Slovenije, ki vsako leto sodeluje z več kot 600 društvi pri organizaciji čistilnih akcij. Privolila je v sodelovanje z nami in ponudila pomoč pri organizaciji na regionalni in na nacionalni ravni, pri komunikaciji z občinami, društvi itd. Stopili so v stik z Ekošolami.

Skupina potrebuje finančnika, nekoga za pravne zadeve, logistično podporo in zelo nujno nekoga, ki bi prevzel kadrovanje.

Skupina za organizacijo na ravni občin

Petra je prepustila vodenje skupine organizatorjev na nivoju občine Urši, saj se je sama pridružila Alešu pri splošni organizaciji. V skupini je sedaj 51 prostovoljcev, ki komunicirajo na ravni 40 občin. Za komuniciranje se je vzpostavila Google skupina, preko katere bo med lokalnimi organizatorji potekala komunikacija, poleg tega pa so na njej dostopni vsi materiali (dopisi, PPT predstavitve, protokoli, estonski filmček in linki do spletnih strani). Skupino bo administral Niko, ki je bil določen za Uršinega namestnika. Svojo podporo in pomoč jim je ponudil Zavod Moja soseska.

Skupina potrebuje dodatne prostovoljce, ki bi delovali kot lokalni organizatorji v svoji občini.

Skupina za organizacijo dogodkov

Polona K. in Tanja L. sta prevzeli logistiko in tehnične vidike organiziranja srečanj. V sodelovanju s komunikacijsko in organizacijsko skupino pripravljata prednovoletno srečanje, na katerega vas bomo še pravočasno posebej povabili.

Skupina za finance

Anita je bila soglasno izbrana za namestnico vodje skupine. Za vodenje evidence so se odločili, da bodo uporabljali enotno excel tabelo.  Skupini sta se pridružila tudi dva nova člana: Katarina in Zoran.

Ingrid (vodja skupine) se je udeležila tridnevne komunikacijske delavnice, ki jo je vodila Špela Polak, izkušena svetovalka za OZJ.

Skupina potrebuje asistenta za vodenje računalniških zadev, nekoga, ki bi pomagal pri vodenju evidenc na Google dokumentih, nekoga za administriranje poročil in nekoga, ki bo skrbel za javne razpise, poleg trega pa potrebujejo tudi pisarno. Napisali so dopise za sponzorje. S Pristopa so prejeli predlog sponzorske strategije, ga pregledali ter z manjšimi pripombami poslali nazaj. Sedaj čakajo na odgovor.

 **** To besedilo in vsi podatki v njem so namenjeni izključno članom akcije Očistimo Slovenijo v enem dnevu! Prosimo, če tega besedila ne kopirate ali pošiljate naprej. ****

V imenu ekipe Očistimo Slovenijo v enem dnevu,
Pika Golob
Komunikacija
E: pika.golob@ocistimo.si
Ocistimo Slovenijo v enem dnevu!
www.ocistimo.si<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: