Aktualne novice

LETO 2009 BO PETO NAJTOPLEJŠE V ZGODOVINI

dodano: 16.12.2009

Reuters, 9.12.2009Ob robu konference v Koebenhavnu je vodja Svetovne meteorološke organizacije (WMO) MIchel Jarraud opozoril na ekstremne temperature, ki smo jih doživeli letos: "V Avstraliji je bilo leto najtoplejše, odkar so leta 1850 začeli zbirati podatke o temperaturi. Imeli so tri izjemne vročinske valove. Na Kitajskem so imeli najhujšo sušo v zadnjih petdesetih letih, ki je prizadela milijone ljudi. Indija je imela slabo monsunsko sezono, ki ji je sledila suša, v Keniji pa je prav tako zaradi suše vladalo pomanjkanje hrane." Jarraud je izpostavil tudi močne poplave (v Burkini Faso so bile najhujše v zadnjih devetdesetih letih) in taljenje ledu (debelina ledene odeje na Arktiki je bila poleti tretja najnižja v zgodovini, takoj za letoma 2007 in 2008).

Leto 2009 bo v zgodovino prišlo kot peto najtoplejše, odkar zbirajo podatke, se strinja vodja svetovanja o podnebnih spremembah pri Britain's MetOffice Vicky Pope: "Prišli smo v El Nino." El Nino je vremenski pojav, ki povzroči neobičajno segrevanje ozračja nad vzhodnim Tihim oceanom in povzroča nepričakovane spremembe v vremenu.

Najtoplejše leto doslej je leto 1998, ki ga je zaznamoval El Nino. Letos se je razvil novi El Nino, za katerega Jarraud pričakuje, da bo presegel tistega izpred dobrega desetletja: "Le še vprašanje časa je, kdaj bomo spet podrli rekord. Postaja topleje in topleje. Trend segrevanja ozračja narašča. Težko je sicer napovedati, kdaj bodo rekordne vrednosti presežene, a zagotovo se bo to zgodilo z novim močnim El Ninom."

Jarraud je tudi zavrnil očitke v zvezi z afero Climategate in domnevnimi lažnimi podatki o segrevanju ozračja. WMO je pri svojih analizah temperatur uporabila podatke iz treh virov, enega britanskega in dveh ameriških, in prav vsi trije so pokazali iste rezultate.

Dejstvo, da najtoplejše leto ostaja 1998, daje zagon skeptikom in trditvam, da podnebne spremembe niso tako hude, kot opozarjajo okoljevastveniki. A Vicky Pope odgovarja: "Temperatura je v zadnjem desetletju rahlo narasla. Ohladitve ni bilo že od rekordnega leta 1998. Desetletje 2000 – 2009 je bilo za 0.4 stopinje nad povprečjem 1961 – 1990, devetdeseta leta prejšnjega stoletja pa so povprečje presegla za 0.23 stopinje."

Več: http://www.reuters.com/article/idUSTRE5B71SO20091208?.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: