Aktualne novice

S TALJENJEM LEDENIKOV V ZRAK UHAJAJO ŠKODLJIVE SNOVI

dodano: 16.12.2009

ETC.391/2009_Science for environment policy, 11.12.2009S taljenjem ledenikov v zrak uhajajo škodljive snovi, ki so ujete v ledu, kažejo zadnje raziskave švicarskih znanstvenikov (Bogdal, C., Schmid, P., Zennegg, M. et al., 2009. Blast from the Past: Melting Glaciers as a Relevant Source for Persistent Organic Pollutants. Environmental Science and Technology.) Globalno segrevanje ozračja bi tako lahko pospešilo onesnaževanje s spojinami, ko sta PCB in DDT. Čeprav so danes prepovedane, gre za trdožive spojine, ki po ozračju lahko prepotujejo velike razdalje, v okolju pa lahko obstanejo vrsto let, kopičijo se v prehranski verigi in ogrožajo zdravje.

Od petdesetih do sedemdesetih let prejšnjega stoletja se tem spojinam niso mogli izogniti niti najoddaljenejši ledeniki v švicarskih alpah. Strupi so se iz ozračja nalagali na površino ledenikov, nato pa ostali ujeti v ledu.

Jezero Oberaar je osamljeno akumulacijsko jezero, ki se napaja iz talečega se ledenika Oberaar. Od leta 1930 se je ledenik stalil in se umaknil za 1,6 km. Švicarski znanstveniki so raziskali, kaj vse je v teh letih odteklo v jezero. Usedline iz različnih obdobij so pokazale naslednje:

V zgodnjih petdesetih letih prejšnjega stoletja je bilo onesnaženje s klorovimi spojinami majhno, naraslo je proti koncu petdesetih let in nato vrhunec doživelo v poznih šestdesetih in sedemdesetih letih. V osemdesetih in devetdesetih letih se je onesnaževanje ustavilo zaradi učinkovitega zmanjšanja izpustov in prepovedi določenih spojin.

Od poznih devetdesetih let do leta 2005 se je količina klorovih spojin znova dvignila in celo presegla najvišje vrednosti iz prejšnjega stoletja. Vnovičen dvig količine strupov naj bi bil posledica globalnega segrevanja ozračja in taljenja ledu, iz katerega so te snovi prišle v jezero. To trditev podpira tudi primerjava z nekaterimi nižje ležečimi jezeri, ki se ne napajajo iz ledenikov. Količine klorovih spojin so bile primerljive vse do devetdesetih let, kasneje pa so bile v Oberaaru neprimerno višje..

Več: http://ec.europa.eu/environment/integration/research/newsalert/pdf/176na2.pdf .

http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/es901628x.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.