Aktualne novice

DVIG GLADINE MORJA ZA DEVET METROV?

dodano: 8.1.2010

Guardian, 16.12.2009Gladina morja bi se v naslednjih nekaj sto letih lahko dvignila za devet metrov, četudi se temperatura ne bo dvignila za več kot dve stopinji Celzija v primerjavi s predindustrijsko dobo. Scenarij, ki ga predvideva raziskava Univerze Princeton, bi ogrozil na stotine milijonov ljudi po vsem svetu. V morju bi na primer izginili New Orleans, južna Florida, Bangladeš in večina Nizozemske.

Napoved dviga morske gladine za devet metrov je precej višja od dosedanjih predvidevanj IPCC, ki niso vključevala topljenja ledu na Antarktiki in Grenlandiji. "Vsi vemo, da so napovedi IPCC podcenile raven dvigovanja morske gladine, saj niso upoštevale vseh dejavnikov, ki pospešujejo taljenje ledu," je povedal Robert Kopp iz Univerze Princeton, ki je vodil zadnje raziskave in dodal: "Če smo pri napovedovanju dvigovanja gladine v prihodnosti omejeni, se moramo osredotočiti na različne možnosti, ki nam pri ocenah pomagajo. Ena od teh možnosti je, da raziščemo dvigovanje gladine v preteklosti."

Kopp je s svojimi sodelavci raziskoval gibanje morske gladine v zadnji medledeni dobi pred 125.000 leti. Takrat so bile temperature na polih višje za 3 do 5 stopinj, na ekvatorju pa za 2,5 do 3,5 stopinje. "Raziskati je treba terase koralnih grebenov in glede na njihovo lego oceniti gladino morja v preteklosti. Prav tako lahko gledamo stare obale, ki so zdaj dvignjene, ali pa sedimente, ki kažejo, do kje je segalo morje." Rezultati so pokazali, da je bila morska gladina od 6,6 do 9 metrov. "Takrat so bile temperature za 2 do 3 stopinje višje kot v predindustrijskih časih, videti je, da je bila gladina od 6,6 do 9 metrov višja kot danes, kar nakazuje obsežno taljenje ledu na Grenlandiji in Antarktiki." Kopp trdi, da te rezultate lahko uporabimo za napoved, kaj bi se lahko dogajalo v prihodnosti: "Segrevanje ozračja, ki smo mu priča danes, je več kot dovolj, da povzroči dvig morja, primerljiv s tistim v zadnji medledeni dobi."

Koppova raziskava je potrdila nedavne trditve SCAR (Scientific Comitee on Antarctic Research), ki ugotavljajo, da bo dvig gladine precej višji, kot ga je napovedal IPCC.

Več: http://www.guardian.co.uk/environment/2009/dec/16/ipcc-sea-level-rise-temperatures.

http://www.nature.com/news/2009/091216/full/news.2009.1146.html.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.