Aktualne novice

Povejte svoje mnenje o prihodnosti EU! Z manifestom Pomladne zveze…

dodano: 9.1.2010

INŠTITUT ZA TRAJNOSTNI RAZVOJ

 

Na Inštitutu za trajnostni razvoj slovenske organizacije civilne družbe in državljane pozivamo, da se vključite v posvetovanje o EU leta 2020 oziroma o prihodnosti Strategije "EU 2020".

Zavedamo se, da je to posvetovanje za marsikatero organizacijo lahko zahtevno. Toda ker so sedanje velike gospodarske, okoljske in socialne težave sprožile bolj temeljito razpravo o prihodnosti EU, kot smo je bili vajeni doslej, je to lahko velika priložnost za načrtovanje usmeritve, ki bi Evropo pripeljala bliže idealu trajnostne – okoljsko, gospodarsko in socialno uravnotežene družbe.

Zato vas vabimo, da izkoristite prispevek, ki so ga lani oblikovale organizacije civilne družbe v okviru Pomladne zveze (Spring Alliance). V celoletnem procesu posvetovanj je bil pripravljen Manifest Pomladne zveze, ki obravnava veliko vprašanj v zvezi z okrepljenim in okolju prijaznejšim socialnim tržnim gospodarstvom, in tako predstavlja odličen prispevek k viziji EU 2020.

Na ITR smo že lani prevedli celoten manifest, ki ga najdete na: http://www.itr.si/

Dokument Evropske komisije, ki je predmet posvetovanja, pa je v slovenščini na: http://ec.europa.eu/eu2020/pdf/eu2020_sl.pdf

Pomladno zvezo so ustanovile štiri vodilne organizacije civilne družbe v EU – Evropski okoljski biro (EEB), Konfederacija evropskih sindikatov (ETUC), Socialna platforma in Concord (platforma razvojnih organizacij).

Če vaša organizacija dela na enem od teh področij ali je celo članica ene od teh mrež, ali če ste kot posameznik včlanjeni v kako organizacijo z omenjenih področij, boste gotovo želeli izkoristiti priložnost, da poveste, da se tudi vi strinjate s predlogi Manifesta Pomladne zveze in s tako Evropsko unijo, kot jo omenjene organizacije v njem zagovarjajo. To je najmanj, kar lahko naredite – vendar pa ima lahko velik učinek, če nas bo dovolj storilo tako!

Rok za posredovanje mnenj je 15. januar 2010. Mnenja o osnutku strategije se lahko pošlje na naslov EU2020@ec.europa.eu – ali  pa navodila za posredovanje mnenj poiščite na: http://ec.europa.eu/dgs/secretariat_general/eu2020/consultation_en.htm

(Tam posamezniki mnenja posredujte na EU2020-citizen@ec.europa.eu, neregistrirane organizacije na ECI-Consultation-citizen@ec.europa.eu, portal pa nudi tudi možnost, da se organizacije registrirate pri Evr. komisiji.)

Če boste imeli kakršnokoli vprašanje v zvezi z manifestom ali našim pozivom, nam lahko pišete po e-pošti ali nas pokličete. Hvaležni vam bomo tudi, če nas boste v primeru, da boste sledili našemu pozivu, o tem obvestili.

Še nekaj koristnih povezav:

Spletni portal Pomladne zveze: http://www.springalliance.eu/

Več informacij o Pomladni zvezi na ITR: http://www.itr.si/<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: