Aktualne novice

Nasveti ljudskega zdravnika - moč naravnih zdravil

dodano: 5.9.2007

Robert Terčelj - Schweizer

Vprašanja so aktualna in zdi se, da si jih z namenom boljše osveščenosti, zdravega življenja in spoštljivega odnosa do okolja vse pogosteje zastavljamo. Ko listam po zapisih Alfreda Vogla, ugotavljam, da je o podobnem razmišljal tudi on. Vedno znova sem navdušen, kako tankočutno je spremljal rastlinski svet in okolje. Preprosto, iz lastnega prepričanja in z velikim spoštovanjem narave.

Pri ugotavljanju učinkovanja preparatov iz zdravilnih rastlin je Alfred Vogel opazoval vpliv številnih dejavnikov: lego in nadmorsko višino rastišč, neoporečnost tal in način pridelave rastlin. Zdi se, kot da je naravnost užival v ugotavljanju razlik v okusu, videzu in - učinkih.

Takole je zapisal o svojih praktičnih opazovanjih:
»So alpske rastline bolj zdravilne kakor dolinske? Na to vprašanje ne moremo odgovoriti  le z da ali ne – nujno je upoštevati več vidikov. Opazil sem npr., da so imele jagode, ki sem jih gojil v Teufnu (približno 950 metrov nadmorske višine) nekaj manj sladkorja kakor enaka vrsta v našem engadinskem parku (približno 1600 metrov nadmorske višine). Je več sladkorja pripisati črni visokogorski močvirni engadinski zemlji ali močnejšemu sončnemu sevanju?«

Ko je spremljal vpliv nadmorske višine rastišča na rast, je ugotavljal:
»Vsak višinski kraj nima enakih lastnosti. Južno ležeče Alpe imajo več sonca kot severne. Prav zato rastline v severnih višjih legah slabše uspevajo kakor v srednjih ali nižjih. V določenih razmerah celo nekako zakasnijo. Vse te naravne neugodne in ugodne okoliščine seveda vplivajo na zdravilne rastline. Tako sem opazil, da solidago (zlata rozga) iz Engadina bolj spodbuja ledvice kakor iz osrednje lege v Teufnu. Vendar pa še vedno deluje učinkoviteje od rastlin, ki zrastejo na višinah pod 500 metri nadmorske višine.«

Ko berem te zapise, vidim kontrast z današnjim časom. Alfred Vogel se je spraševal o vplivu lege rastišča, strukturi in lastnostih zemlje (bolj črna, manj vlažna), izbiri pravilnih semen ipd. Zanj je bilo samoumevno, da mora rastlina zrasti brez kemičnih vplivov, torej brez umetnih gnojil, herbicidov in pesticidov, da paradižnika genetsko ne gre križati z žabo zaradi domnevno boljše odpornosti rastline na suho podnebje. Ohraniti to samoumevnost bo v današnjem času velik izziv – posledice nasprotnega ravnanja pa nepredvidljive in predvsem nepopravljive.

Še eno spoznanje je pomembno vplivalo na Voglovo razumevanje in spoštovanje rastlinskega sveta. Ugotavljal je, da celoviti izvlečki iz rastlin prenašajo na človeka sposobnosti, ki so jih imele rastline med rastjo. Kaj je s tem mišljeno? Vzemimo npr. veliko koprivo. Njena sposobnost absorpcije kalcija in železa iz rastišča, kjer je zrasla, je dobro znana. Ob daljši uporabi izvlečka sveže velike koprive je Vogel pri svojih pacientih opazil izboljšano absorpcijo kalcija iz dnevno zaužite hrane. Sodobne raziskave tega doslej niso uspele pojasniti, a dobrih izkušenj ne gre zanikati.

Če že nadmorska višina rastišča tako vpliva na rastlino, kakšen vpliv imajo šele kemični dodatki v fazi rasti in kakšen vpliv bodo imeli gensko spremenjeni organizmi v prihodnje na nas? Odgovori na prvi del vprašanja se nam nedvomno kažejo v vsakodnevnem življenju, le da jih najverjetneje pripisujemo drugim dejavnikom.
Zanesljivih odgovorov na drugi del še nimamo. Če si dovolim hudomušno pripomniti: v primeru, da bodo samo paradižniki poskakovali po rastlinjakih, iščoč bližnjo mlako, jo bomo še dobro odnesli.



<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.