Aktualne novice

PRIČETEK PROJEKTA OČISTIMO SLOVENIJO V ENEM DNEVU!

dodano: 14.1.2010

Sončeve pozitivke

Društvo Ekologi brez meja  je danes napovedalo projekt Očistimo Slovenijo v enem dnevu!, največji okoljski projekt v zgodovini Slovenije. V okviru projekta bo potekalo do sedaj  najobsežnejše kartiranje divjih odlagališč v Sloveniji, ki bo omogočilo prvi  enoten in tudi največji digitalni register le-teh. Svojo vlogo pri začetku projekta pa so imele tudi Pozitivke, v okviru katerih smo sklenili, da je to, kar so naredili Estonci res dobra ideja in 11.8.2009 po Sončni pošti poslali pobudo za prvi ustanovni sestanek.

V soboto, 17. aprila 2010, bo po estonskem zgledu potekala čistilna akcija, s katero želijo organizatorji projekta združiti 200.000 prostovoljcev v čiščenju komunalnih odpadkov na divjih odlagališčih, cestah, ulicah, okolicah šol in vrtcev ter sprehajalnih poteh. Organizatorji pričakujejo, da bodo prostovoljci na dan akcije zbrali približno 20.000 ton komunalnih odpadkov. K sodelovanju v projektu so vabljeni vsi prebivalci Slovenije.

Projekt Očistimo Slovenijo v enem dnevu! je zasnovan dvotirno. Prvi del projekta predstavlja čiščenje divjih odlagališč, v sklopu katerega prostovoljci v projektu že izdelujejo centralni digitalni register divjih odlagališč za celotno Slovenijo. 17. aprila bodo registrirana divja odlagališča očiščena komunalnih odpadkov, medtem ko bodo gradbeni odpadki ali nevarni odpadki popisani, podatki o njih pa predani odgovornim inštitucijam.

Drugi del projekta se osredotoča na čiščenje ulic, cest, okolic šol in vrtcev, stanovanjskih okolišev in sprehajalnih poti ter na čiščenje pohodniških poti – te bodo prav tako očiščene v okviru čistilne akcije 17. aprila letos. Projekt Očistimo Slovenijo v enem dnevu! se bo uradno zaključil s koncerti v Ljubljani, Mariboru in Kopru. Organizatorji pa računajo, da se bo projekt nadaljeval skozi »Zakladnico idej« - zbirko predlogov, v kateri se že nabirajo ideje posameznikov, kako prispevati k bolj čistemu okolju.

Eden od vodij projekta Očistimo Slovenijo v enem dnevu! Aleš Pevc je na novinarski konferenci poudaril zaupanje organizatorjev, da je Slovenija sposobna izpeljati tako zahteven in velik projekt: »Projekt je nastal po vzoru estonskega projekta »Let`s do it, Estonia!,« v okviru katerega je 3. maja 2008 50.000 Estoncev (4 odstotki prebivalstva) Estonijo v samo petih urah očistilo 10.000 ton odpadkov.

V Sloveniji smo si zaradi tradicionalnih akcij, ki potekajo vsako pomlad, lahko zadali višje cilje: združiti 200.000 ljudi in zbrati vsaj 20.000 ton komunalnih odpadkov. Prepričani smo, da lahko uspemo, saj verjamemo, da ljudem ni vseeno. Prepričanje v odličen rezultat akcije potrjujejo tudi pozitivni odzivi:

do sedaj se nam je pridružilo na stotine posameznikov in organizacij, ki aktivno sodelujejo pri izdelavi registra divjih odlagališč oziroma pri organizaciji projekta. Nenezadnje pa naša pričakovanja potrjujejo tudi drugi pokazatelji; na socialnem omrežju Facebook je na primer v samo nekaj tednih projekt podprlo skoraj 20.000 posameznikov.«

Poleg glavnega cilja – očistiti Slovenijo divjih komunalnih odpadkov – želijo organizatorji projekta tudi osveščati posameznike o ravnanju z odpadki, predvsem pa poudarjati ustrezno okoljsko naravnanost. Na pomen okoljske osveščenosti je na novinarski konferenci opozoril tudi strokovnjak za varstvo geografskega okolja, geografijo naravnih virov in hidrogeografijo, redni profesor na Oddelku za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani dr. Dušan Plut:

»V Sloveniji se še vedno premalo zavedamo, kako pomemben je spoštljiv odnos do okolja. Nenazadnje z onesnaževanjem okolja zastrupljamo tudi sebe! V Sloveniji je še vedno ogromno divjih odlagališč in vsak dan nastajajo nova.

Pri čemer pa ne gre zgolj za vizualno onesnaženje in negativno javno podobo občin in države, gre predvsem za resno grožnjo naravnemu habitatu rastlin in živali, onesnaženje prsti in podtalnice, ki je glavni vir pitne vode v Sloveniji. Vesel sem pobude Društva Ekologov brez meja in upam, da bo projekt Očistimo Slovenijo v enem dnevu resnično združil želeno število posameznikov, ki jim je mar za varstvo našega okolja.«

Celoten projekt sicer temelji na prostovoljstvu. Organizatorji želijo k projektu pritegniti čim večje število ljudi. V 1. fazi k projektu vabijo posameznike, ki bi želeli sodelovati pri organizaciji projekta oziroma pri popisu oz. kartiranju divjih odlagališč. K 2. fazi projekta – sami čistilni akciji, ki bo potekala 17. aprila 2010 – pa so vabljeni vsi posamezniki, organizacije, inštitucije, podjetja … ki bi želeli biti del tega velikega okoljskega projekta.

Organizatorji k sodelovanju vabijo tudi podjetja, ki bi bila le-tega pripravljena finančno podpreti. »Čeprav vsi organizatorji projekta delujemo prostovoljno, izvedba tako velikega in obsežnega projekta predstavlja krepek finančni zalogaj. Na podlagi estonske izkušnje ocenjujemo, da bodo stroški projekta znašali okoli 700.000 evrov,« je povedala vodja projekta Petra Matos.

Projekt je sicer v nekaj tednih že pridobil precej ključnih podpornikov in partnerjev: Združenje občin Slovenije, Skupnost občin Slovenije, Zavod za gozdove Slovenije, Turistična zveza Slovenije, podjetje Sinergise, podjetje Neolab, Xlab, komunikacijska agencija Pristop, Planinska zveza Slovenije, Slovenska potapljaška zveza, Lovska zveza Slovenije, Združenje slovenskih katoliških skavtov in skavtinj, vse večje okoljske nevladne organizacije: Focus, Umanotera, Cipra, Inštitut za trajnostni razvoj, Zavod moja soseska, ZEG, Eco Vitae, EkoŠOU, Društvo za opazovanje in proučevanje ptic DOPPS.

Dodatne informacije:
Polonca Štritof
Komuniciranje z mediji
Očistimo Slovenijo v enem dnevu!
E: polonca.stritof@ocistimo.si<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: