Aktualne novice

Naravna kozmetika - še vedno veliko zavajanja

dodano: 31.8.2007

septembrske novice "Skupaj za zdravje človeka in narave"

Verjemite, obljube predstavnic (svetovalk) razlicnih mrežnih marketingov, trgovinski »etno ambient«, lepa »natur« embalaža in prospekti, polni narave in rožic, še ne pomenijo naravnega izdelka. Prodali so vam le vtis o naravnem izdelku. In ta vtis ste drago plačali. Če želite na svoje telo nanesti zares naraven izdelek, se prepričajte, da je tudi vsebina 100% naravna.
 
Nekateri proizvajalci uporabljajo zelo zanimive razlage: »Ponujamo izdelke, ki so naravni toliko, kolikor je v današnjem času mogoče«. Pisati pa bi moralo: »Ponujamo izdelke, ki so naravni toliko, da je to še vedno dobičkonosno.«

Danes več kot 50 blagovnih znamk ponuja 100% naravne izdelke in s tem dokazuje, da se to še kako da. Le apetite po dobičkih je treba zmanjšati.
Če se ne želite igrati mačke in miši z modernim marketingom, je najbolje poiskati certificirane izdelke neodvisnih ustanov (BDIH; EKO, BIO, ORGANIC, DEMETER…).

Ko se odpravljate v wellnes centre ali na masažo vam toplo priporočamo, odločno zahtevajte vpogled v embalažo losjonov, krem, olj,… ki jih bodo uporabili. Zlasti pri kozmetičnih tretmajih, kjer vam odprejo pore na koži ali celo naredijo piling, je zelo pomembno, da je potem ne napolnite s ftalati, parabeni in z drugimi škodljivimi snovmi.

BDIH je certifikat za naravno kozmetiko, ki mora izpolnjevati naslednje kriterije:
- uporaba naravnih rastlinskih surovin, pretežno iz certificirane ekološke pridelave ali kontroliranega nabiranja divje rastočih rastlin
- testiranje na živalih ni dovoljeno
- surovine, ki so na trgu od leta 1998, se lahko uporabljajo le, če niso testirane na živalih
- uporaba anorganskih soli ali mineralnih surovin je načeloma prepovedana, razen specificiranih izjem
- uporaba ekstrahiranih naravnih surovin skozi procese hidrolize, hidrogenizacije, esterifikacije, transesterifikacije je strogo regulirana
- prepovedana je uporaba sintetiziranih barvil, dišav, etoksiliziranih surovin, silikonov, parafina in drugih naftnih derivatov
- za zagotavljanje varnosti izdelkov je dovoljena uporaba naravnih konzervansov ter omejena količina naravnim  identičnih konzervansov, kot so: benzoid acid (benzojska kislina), salicil acid (salicilna kislina), sorbic acid (sorbinska kislina) in njihove soli ter benzyl alkohol (benzilni alkohol)
- obsevanje izdelkov ni dovoljeno
- uporaba gensko spremenjenih organizmov ni dovoljena
- proizvodni proces mora biti prijazen do okolja
- embalaža mora biti iz okolju prijaznih materialov
Certifikat BDIH ima že več kot 40 blagovnih znamk. Navajamo le tiste, ki jih lahko najdete v naših trgovinah
(po abecednem vrstnem redu):
-Bergland
-Dr. Hauschka
-Lavere
-Lavera
-Logona
-Primavera
-Sante
-Maharishi Ayurveda
-Martina Gebhardt
-Urtekram
-Weleda

Celoten seznam si oglejte na:
http://www.kontrollierte-naturkosmetik.de/
e/producer_natural_cosmetics.htm
(Opomba: na seznamu so vsi ponudniki,  ne glede na to, ali so certificirali vse svoje izdelke ali le nekatere, zato bodite pri nakupu pozorni in poišcite oznako na vsakem posameznem izdelku).

Eko certifikati na kozmetiki izpolnjujejo enake pogoje, kot pri eko živilih (oglejte si članek "Kaj pomenijo oznake?" v septembrskih novicah Skupaj za zdravje človeka in narave).

Naravni so lahko tudi izdelki brez certifikata, vendar za oceno izdelka potrebujete veliko več znanja in pozornosti pri izbiri.  

Majhnim domačim ponudnikom se njihovih izdelkov zagotovo ne splača certificirati, in to lahko razumemo. Če pa velike mednarodne blagovne znamke zatrjujejo, da so naravne, a tega ne morejo dokazati z neodvisnimi certifikati, bodite zelo previdni.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.