Aktualne novice

Kako se izogniti zavajanju na področju rastlinskih zdravil in prehranskih dopolnil?

dodano: 10.9.2007

septembrske novice "Skupaj za zdravje človeka in narave"

Nekatera so celo škodljiva. Pri izbiri zato posegajte po izdelkih, ki so zares 100-odstotno naravni in čim manj predelani.
 
Ko gre za registrirana naravna zdravila, lahko pri farmacevtih in zdravnikih dobite vpogled v tista, ki so šla skozi dolgotrajni postopek registracije in dokazano dosegajo obljubljene učinke.
Pri prehranskih dopolnilih pa so pravila igre veliko bolj ohlapna in za ponudnike veliko manj obvezujoča. Zakonodaja dobesedno dovoljuje zavajanje potrošnika, kajti ponudnikom ni nujno navesti na primer niti vira uporabljenih vitaminov in rudnin, kaj šele njihovo učinkovitost. Tudi ugotavljanje tega, ali so pripravki zares naravni, je včasih zelo težavno.

Zaupali vam bomo nekaj nasvetov, ki smo jih pridobili v več letih izkušenj.
Ko izbirate sokove, poiščite takšne, ki so hladno stisnjeni in brez konzervansov, ali vsaj ekološko pridelane s hitro pasterizacijo, ki ohranja vsaj del vitamina C.

Pri izbiri vitaminov bodite zelo pozorni, ko berete sestavo.
Vitamin C iz acerole ni enako kot vitamin C s prahom acerole. V drugem primeru boste kupili sintetizirano askorbinsko kislino, ki so ji dodali delček naravnega vitamina C.

Vitamin E iz olja pšeničnih kalčkov je naravno in koristno prehransko dopolnilo. Pravilno je označen kot D-alfa tokoferol. Če je napisano DI-alfa tokoferol ali le alfa tokoferol, ne morete vedeti, kaj kupujete, ker se tako lahko označuje tudi umetno pridobljeni vitamin E, za katerega neodvisni raziskovalci trdijo, da je škodljiv za zdravje.

Pri vitaminu D ni šale. Ali kupite naravnega v obliki kakovostnega ribjega olja in ekološkega masla ali pa nanj pozabite. Ceneni pripravki z umetnim vitaminom D in kalcijevim karbonatom vam lahko prinesejo le težave.

Ko smo že omenili kalcijev karbonat – gre za še eno zelo dobičkonosno pogruntavščino. Zmleti kamni gredo dobro v prodajo, le da jih naše telo ne more izkoristiti. Zato se največji del anorganskega kalcija nalaga v tkivih in ožilju. Če že menite, da potrebujete dodatni kalcij, naj bo iz organskega vira.

V današnjem času je vse več pomanjkanja železa. Njegov naravni vir je melasa. Na trgu pa dobite tudi naravne rastlinske sirupe z zelo kakovostnim železom.

Tudi vitamin B12 je visoko na seznamu vprašanj, s katerimi nas bombardirate. Če uživate mlečne izdelke, vam za B12 ni treba skrbeti. Če ste vegan, potem vam priporočamo alge. Skoraj celoten kompleks vitaminov skupine B najdete tudi v kakovostnem pivskem kvasu.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.