Aktualne novice

Kako se izogniti zavajanju na področju rastlinskih zdravil in prehranskih dopolnil?

dodano: 10.9.2007

septembrske novice "Skupaj za zdravje človeka in narave"

Nekatera so celo škodljiva. Pri izbiri zato posegajte po izdelkih, ki so zares 100-odstotno naravni in čim manj predelani.
 
Ko gre za registrirana naravna zdravila, lahko pri farmacevtih in zdravnikih dobite vpogled v tista, ki so šla skozi dolgotrajni postopek registracije in dokazano dosegajo obljubljene učinke.
Pri prehranskih dopolnilih pa so pravila igre veliko bolj ohlapna in za ponudnike veliko manj obvezujoča. Zakonodaja dobesedno dovoljuje zavajanje potrošnika, kajti ponudnikom ni nujno navesti na primer niti vira uporabljenih vitaminov in rudnin, kaj šele njihovo učinkovitost. Tudi ugotavljanje tega, ali so pripravki zares naravni, je včasih zelo težavno.

Zaupali vam bomo nekaj nasvetov, ki smo jih pridobili v več letih izkušenj.
Ko izbirate sokove, poiščite takšne, ki so hladno stisnjeni in brez konzervansov, ali vsaj ekološko pridelane s hitro pasterizacijo, ki ohranja vsaj del vitamina C.

Pri izbiri vitaminov bodite zelo pozorni, ko berete sestavo.
Vitamin C iz acerole ni enako kot vitamin C s prahom acerole. V drugem primeru boste kupili sintetizirano askorbinsko kislino, ki so ji dodali delček naravnega vitamina C.

Vitamin E iz olja pšeničnih kalčkov je naravno in koristno prehransko dopolnilo. Pravilno je označen kot D-alfa tokoferol. Če je napisano DI-alfa tokoferol ali le alfa tokoferol, ne morete vedeti, kaj kupujete, ker se tako lahko označuje tudi umetno pridobljeni vitamin E, za katerega neodvisni raziskovalci trdijo, da je škodljiv za zdravje.

Pri vitaminu D ni šale. Ali kupite naravnega v obliki kakovostnega ribjega olja in ekološkega masla ali pa nanj pozabite. Ceneni pripravki z umetnim vitaminom D in kalcijevim karbonatom vam lahko prinesejo le težave.

Ko smo že omenili kalcijev karbonat – gre za še eno zelo dobičkonosno pogruntavščino. Zmleti kamni gredo dobro v prodajo, le da jih naše telo ne more izkoristiti. Zato se največji del anorganskega kalcija nalaga v tkivih in ožilju. Če že menite, da potrebujete dodatni kalcij, naj bo iz organskega vira.

V današnjem času je vse več pomanjkanja železa. Njegov naravni vir je melasa. Na trgu pa dobite tudi naravne rastlinske sirupe z zelo kakovostnim železom.

Tudi vitamin B12 je visoko na seznamu vprašanj, s katerimi nas bombardirate. Če uživate mlečne izdelke, vam za B12 ni treba skrbeti. Če ste vegan, potem vam priporočamo alge. Skoraj celoten kompleks vitaminov skupine B najdete tudi v kakovostnem pivskem kvasu.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: