Aktualne novice

PODNEBNE SPREMEMBE: ČASA JE VSE MANJ

dodano: 25.1.2010

Nature, 12.1.2010


Potem ko prejšnji mesec na konferenci v Koebenhavnu ni prišlo do zavezujočega dogovora o zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov, napovedi niso optimistične. Cilj, da bi do leta 2050 prepolovili količino izpustov, je komaj verjeten, če se ne bodo občutno spremenili svetovni razvojni vzorci, opozarja študija "National Center for Atmospheric Research" iz Boulderja v Coloradu.

Tudi če bi do leta 2050 prepolovili količino izpustov, bi bili do konca stoletja potrebni titanski napori, da bi zvišanje temperature ozračja obdržali na dveh stopinjah Celzija. "Obstaja trenutek, po katerem bo odlaganje ukrepov omejilo možnosti ukrepanja v prihodnosti," opozarja soavtor študije Brian O'Neill.

Študija je ocenila stroške in verjetnost uspešnosti ukrepov za omejevanje podnebnih sprememb v prvi polovici stoletja in nato ocenila, kaj bi to pomenilo za drugo polovico stoletja. Za izhodišče je vzela dva ključna scenarija, ki ju predvideva IPCC. Prvega, po katerem bosta poraba energije in potrošnja rasli postopno in drugega, ki predvideva agresivnejšo rast in se ujema z današnjim stanjem.Na podlagi rezultatov so znanstveniki ocenili verjetnost, da bi dosegli dolgoročni cilj za omejitev zvišanja temperature ozračja.

Po scenariju postopnega razvoja, ki bi do leta 2050 omogočil znižanje izpustov toplogrednih plinov za 7 milijard ton (skoraj 16 odstotkov manj kot leta 2000), je verjetnost, da se ozračje ne bi segrelo za več kot 2 stopinji, 45 odstotna. Po bolj verjetnem scenariju hitre rasti bi isto znižanje izpustov pomenilo le 25 odstotno verjetnost, da rast temperature ostane pod dvema stopinjama.

Michel den Elzen iz nizozemske "Environmental Assesment Agency" opozarja, da bi bile te napovedi lahko celo preveč optimistične. Predvsem v delu, ki napoveduje razširjeno uporabo novih tehnologij, ki bi omogočale zmanjševati raven ogljikovega dioksida v ozračju. "Raziskava je še vedno v področju možnega, a je preveč optimistična glede uveljavljanja uporabe novih tehnologij. Mi nismo tako optimistični," opozarja den Elzen.

"Študija podcenjuje dvome o obljubah glede zajezitve dviga temperatur pri dveh stopinjah, ki so jih politiki dali, da bi se izognili kratkoročnemu ukrepanju," dodaja David Victor iz Univerze v Kaliforniji. "Računati je zanimivo, toda v politiki s tem ne moremo narediti nič," pravi Victor in trdi, da bi se politiki morali osredotočiti na kratkoročne cilje za naslednjih 10 do 20 let, namesto da govorijo o velikih obljubah za leto 2050.

Več: http://www.nature.com/news/2010/100111/full/news.2010.6.html?s=news_rss.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.