Aktualne novice

PODNEBNE SPREMEMBE: ČASA JE VSE MANJ

dodano: 25.1.2010

Nature, 12.1.2010


Potem ko prejšnji mesec na konferenci v Koebenhavnu ni prišlo do zavezujočega dogovora o zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov, napovedi niso optimistične. Cilj, da bi do leta 2050 prepolovili količino izpustov, je komaj verjeten, če se ne bodo občutno spremenili svetovni razvojni vzorci, opozarja študija "National Center for Atmospheric Research" iz Boulderja v Coloradu.

Tudi če bi do leta 2050 prepolovili količino izpustov, bi bili do konca stoletja potrebni titanski napori, da bi zvišanje temperature ozračja obdržali na dveh stopinjah Celzija. "Obstaja trenutek, po katerem bo odlaganje ukrepov omejilo možnosti ukrepanja v prihodnosti," opozarja soavtor študije Brian O'Neill.

Študija je ocenila stroške in verjetnost uspešnosti ukrepov za omejevanje podnebnih sprememb v prvi polovici stoletja in nato ocenila, kaj bi to pomenilo za drugo polovico stoletja. Za izhodišče je vzela dva ključna scenarija, ki ju predvideva IPCC. Prvega, po katerem bosta poraba energije in potrošnja rasli postopno in drugega, ki predvideva agresivnejšo rast in se ujema z današnjim stanjem.Na podlagi rezultatov so znanstveniki ocenili verjetnost, da bi dosegli dolgoročni cilj za omejitev zvišanja temperature ozračja.

Po scenariju postopnega razvoja, ki bi do leta 2050 omogočil znižanje izpustov toplogrednih plinov za 7 milijard ton (skoraj 16 odstotkov manj kot leta 2000), je verjetnost, da se ozračje ne bi segrelo za več kot 2 stopinji, 45 odstotna. Po bolj verjetnem scenariju hitre rasti bi isto znižanje izpustov pomenilo le 25 odstotno verjetnost, da rast temperature ostane pod dvema stopinjama.

Michel den Elzen iz nizozemske "Environmental Assesment Agency" opozarja, da bi bile te napovedi lahko celo preveč optimistične. Predvsem v delu, ki napoveduje razširjeno uporabo novih tehnologij, ki bi omogočale zmanjševati raven ogljikovega dioksida v ozračju. "Raziskava je še vedno v področju možnega, a je preveč optimistična glede uveljavljanja uporabe novih tehnologij. Mi nismo tako optimistični," opozarja den Elzen.

"Študija podcenjuje dvome o obljubah glede zajezitve dviga temperatur pri dveh stopinjah, ki so jih politiki dali, da bi se izognili kratkoročnemu ukrepanju," dodaja David Victor iz Univerze v Kaliforniji. "Računati je zanimivo, toda v politiki s tem ne moremo narediti nič," pravi Victor in trdi, da bi se politiki morali osredotočiti na kratkoročne cilje za naslednjih 10 do 20 let, namesto da govorijo o velikih obljubah za leto 2050.

Več: http://www.nature.com/news/2010/100111/full/news.2010.6.html?s=news_rss.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: