Aktualne novice

Biotska raznovrstnost: zaustaviti izumiranje življenja na planetu!

dodano: 29.1.2010

INŠTITUT ZA TRAJNOSTNI RAZVOJ


Na konferenci v Madridu je EU odprla razpravo o viziji in ciljih za rešitev biotske raznovrstnosti ter otvorila Mednarodno leto biotske raznovrstnosti.

27.1.2010 se je v Madridu končala dvodnevna konferenca španskega predsedništva EU "Vizija in cilji za biotsko raznovrstnost po letu 2010". Z njo so v EU tudi svečano otvorili Mednarodno leto biotske raznovrstnosti, ki so ga razglasili Združeni narodi.

Izginjanje biotske raznovrstnosti je globalna katastrofa, ki brez dvoma ni prav nič manj nevarna od podnebnih sprememb, in enako ogroža obstoj življenja na planetu. Strokovnjaki zaradi hitrosti izginjanja vrst govorijo o "6. velikem izumiranju" v zgodovini Zemlje. Če se pri podnebnih spremembah še najdejo posamezni skeptiki glede človekove vloge v procesu, pa jih pri izginjanju biotske raznovrstnosti ni: brez dvoma je kriva človeška dejavnost.

Vodje držav sveta so leta 2002 sprejeli skupni cilj "do leta 2010 bistveno zaustaviti izginjanje biotske raznovrstnosti". Danes je vsem jasno, da ta cilj ne bo dosežen. Zato je bil namen konference, da predstavi vizijo biotske raznovrstnosti po letu 2010 in bolj konkretne cilje za zaustavitev izginjanja.

Na konferenci je aktivno sodelovala vrsta okoljskih organizacij - v prilogi preberite sveže poročilo neposredno s konference...!<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: