Aktualne novice

Nas res napadajo?

dodano: 28.1.2010

Sanja Lončar (uvodnik februarskih novic Skupaj za zdravje človeka in narave)Če je ključ bolezni ali zdravja v delovanju našega obrambnega sistema, potem začnimo že pri poimenovanju, ki je tipični izdelek današnjega časa. Obramba pomeni, da je na drugi strani napad oziroma to odraža našo sliko sveta, v kateri povsod v naravi in v ljudeh vidimo sovražnike, ki premišljujejo le o tem, kako bi nas ogrozili. Radi bi nas prepričali, da je svet nevarno mesto, kjer male pošasti v obliki virusov, bakterij, kvasovk, zajedavcev in prostih radikalov prežijo na nas iz vsakega kotička.
Seveda smo v tem primeru nebogljeni, če za nas ne bo skrbel »Veliki brat«, ki nas bo o vsem obveščal (naši mediji), in starejše sestre (medicina in farmacija), ki nas bodo obvarovale pred vsem hudim.

In če je temu tako, potem res ne preseneča, da se tudi znanstveniki v obliki takšnih in drugačnih terorističnih in protiterorističnih (dejansko ni razlike) projektov ukvarjajo z iskanjem in razvijanjem novih orožij, kjer lahko namesto vojakov delo opravijo mikrobi.

Vse skupaj lahko pelje v isto smer, in sicer ne glede na to, ali vas informirajo uradni mediji, ki teorije zarote zanikajo, ali bolj zaupate alternativnim, ki jih vsak dan na novo razkrivajo – v neobvladljivo skrb in posledično tudi strah. Oboje pa nam vzame toliko energije, da nas naravnost sili v bolezen.

Multimedijski spektakel z novo gripo v glavni vlogi je bil odličen primer, kako se ustvarja paranoja velikih razsežnosti. Mogoče bomo bolj »imuni« na naslednjo tovrstno predstavo, če bomo vedeli nekaj več o imunskem sistemu in vsem, kar vpliva nanj. Ne delamo si utvar, da vam bomo v tako omejenem formatu, kot ga imajo naše Novice, o tem povedali veliko. Upamo pa, da vam bomo dali misliti in vas spodbudili, da boste začeli čutiti od znotraj.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: