Aktualne novice

PO ZDRAVILA V LEKARNIŠKI SUPERMARKET

dodano: 13.1.2010

Praviloma ne objavljamo nepodpisanih prispevkov. Ko gre za dogajanje v slovenskih lekarnah in posebej v Ljubljanskih lekarnah, smo podobno zgodbo slišali od večjega števila farmacevtov, ki so v vse večjem precepu med lastno vestjo in zahtevami vodstva. Nihče od njih ne želi biti imenovan, ker jih skrbi za lastno prihodnost. Torej, prenašamo pismo farmacevtke, ki te dni kroži po spletu.

 

Zgodbe, ki se odvijajo ob pultih Ljubljanskih lekarn dan za dnem številnim farmacevtom ne pustijo več mirnega spanca … tudi meni ne. Strašanski občutek slabe vesti, nemoči, krivde ... zaradi ravnanj, ki jih moramo delati pod prisilo.

Iz prve roke bi, vas bralec, rada opozorila: v Lekarni Ljubljana vas zlorabljamo, izkoristimo vaše zaupanje. Ko nam zaupate težavo, moramo mi iz tega iztržiti čim več. Tako je. Tako nam je »ukazano«. Od tega je odvisna moja plača, ker če ne bom na mesec prodala določene količine določenega zdravila, ki se vam nasmiha iz kataloga, bom poklicana na razgovor in kaznovana z nižjo plačo.

Možno je celo, da bo moje ime zakrožilo po interni pošti Lekarn Ljubljana. Kot nekakšen način sramotenja, ker sem spodleteli primer indoktrinacije.

Kolikokrat se je zato že zgodilo, da sama kupim večje število škatel tistega zdravila, ki bi ga sicer morala vljudno »vsiliti« bolniku, in potem zdravilo na primeren način uničim. Tako je namreč zame lažje, ker na tak način ne grem preko svojih načel.

Kodeks lekarniške deontologije namreč pravi:

-        Farmacevt je pri opravljanju svojega poklica v mejah svoje strokovne usposobljenosti in v skladu z zakonom samostojen in neodvisen ter za svoje delo odgovoren pred svojo vestjo, bolnikom in družbo.

-        Farmacevt je osebno odgovoren za zdravila, ki jih je vročil brez recepta.

-        Farmacevt lahko, v interesu zdravja bolnika, odkloni izdajo zdravila.

-        Farmacevt mora v mejah svoje strokovne usposobljenosti in pristojnosti preprečiti napačno zdravljenje.

Verjetno bo ta mejl zakrožil tudi izven meja Ljubljanskih lekarn.
Kolegi z drugih koncev Slovenije pravijo, da v svojem poklicu še vedno uživajo. Da so na voljo bolniku, da mu ta lahko zaupa svojo težavo in da se lahko pogovorijo z njim, mu svetujejo … mu svetujejo celo to, da je zdravilo pri njegovi težavi odveč. Ker to je naloga farmacevta …nadzor nad uporabo zdravil ... zagotavljanje smotrne uporabe zdravil.

Pri nas v Ljubljani žal ni več tako. Alternativa so le še zasebne lekarne, na katere smo se farmacevti iz javnih lekarn še do nedavnega jezili, zdaj jim dobesedno zavidamo. Še vedno lahko namreč opravljajo svoj poklic častno, v vsej njegovi plemenitosti.

FarmacevtkaKljučne besede:
lekarne, farmacija, Ljubljanske lekarne, Lekarna Ljubljana

 

Sorodne novice:

1,586914E-02<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: