Aktualne novice

Pogodba v zvezi z dobavo cepiva proti pandemski gripi delno javna

dodano: 22.1.2010

Delo, 23. 1. 2010

Cepivo proti novi gripi: interes javnosti je pred interesom gospodarske družbe
Pečat tajnosti delno odstranjen

Ljubljana – Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je v sredo (20. 1.) sprejela in naslovnikom tudi že razposlala odločbo o (ne)ustreznosti tajnega pečata na kupo-prodajni pogodbi za cepivo proti novi gripi, sklenjeni med podjetjem GSK, ministrstvom za zdravje in republiškim zavodom za blagovne rezerve. Pokazalo se je, da je zahtevana tajnost neupravičena, saj je interes javnosti, ki se nanaša na razkritje informacij o »varnostnem tveganju in odpoklicu cepiva, jamstvu, odgovornosti za cepivo in odškodnine ter omejitve odgovornosti, močnejši od zasebno-pravnega interesa gospodarske družbe, da te informacije varuje kot poslovno skrivnost«.
Institut informacijskega pooblaščenca tako zdaj dovoljuje delni vpogled v omenjeno pogodbo – navsezadnje je, kakor je razvidno iz obrazložitve, dobava cepiva proti pandemski gripi v Sloveniji in Evropi sprožila številne pomisleke in vprašanja, ki so predmet razprav v uradnih ustanovah, medijih in širši javnosti.

»Ljudje, ki se odločajo o cepljenju ali so se že cepili, imajo pravico do celovitih in popolnih informacij o tem, ali je cepivo varno ter kakšne obveznosti in odgovornosti je po pogodbi o dobavi cepiva prevzela država, če gre za potencialno prevzemanje finančnih obveznosti države, pa tudi vsak davkoplačevalec.« V pravnem mnenju informacijske pooblaščenke je še zapisano, da vprašanje, kakšno odgovornost je država prevzela na tako pomembnem področju, kakršno je javno zdravje, nikoli ne more biti zunaj javnega interesa – tudi zato ne, ker ima ta odgovornost lahko posledice za državni proračun oziroma vpliva na porabo javnega denarja. Zahteva po preglednosti in odprtosti ravnanja v tej zadevi pa temelji, tako pravi informacijska pooblaščenka, tudi na zavezi javnega sektorja za odgovorno in skrbno odločanje glede pomembnih javnih zadev.

Možnost tožbe

Enajst strani dolga odločba podrobno utemeljuje razloge za razkritje dela pogodbe kljub zahtevi proizvajalca po neobjavi poslovnih skrivnosti. Namestnica pooblaščenke mag. Rosana Lemut Strle je v odločbi zapisala, zakaj so to storili: »Interes javnosti za razkritje informacije javnega značaja je lahko močnejši od potencialno storjene škode, ki bi nastala z razkritjem informacije.« Informacijska pooblaščenka še opozarja, da se javni interes na mednarodni ravni kaže tudi v spraševanju, ali je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) »sploh upravičeno razglasila pandemijo gripe H1N1«.

Odbor za zdravstvo, družino in socialne zadeve Sveta Evrope je zaradi tega predlagal nujno razpravo o razglasitvi pandemije, preiskovalna komisija evropskega parlamenta pa je soglasno sprejela resolucijo, ki podpira pregledno preiskavo morebitne korupcije v vrstah WHO, farmacevtske industrije in znanstvenikov pri razglasitvi pandemije nove gripe.

Odvetniška pisarna Avbreht, Zajc in partnerji, zastopnik slovenske podružnice farmacevtske družbe GSK, je ministrstvu za zdravje in informacijski pooblaščenki že napovedala možnost tožbe zoper odločbo, ki so jo prejeli včeraj. Odvetnik Borut Zajc je za Delo povedal, da bo odločitev o tem sprejeta prihodnji teden, po natančni analizi odločbe. Po prejetju odločbe ima podjetje namreč 30 dni časa, da sproži omenjeni postopek na upravnem sodišču, ki tovrstne zadeve obravnava prednostno.

Diana Zajec

 

Celotno vsebino odločbe si lahko preberete na:

http://www.ip-rs.si/novice/detajl/pogodba-v-zvezi-z-dobavo-cepiva-proti-gripi-delno-javna/?cHash=89c503e06e.

0,015625<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: