Aktualne novice

Pogovorni večer z naslovom "Finance – nočna mora nevladnih organizacij"

dodano: 29.1.2010

Studio 12; 12.1.2010Dinamično in zanimivo diskusijo si je mogoče ogledati preko video prispevkov, pripravili pa smo tudi tekstovni povzetek in poročilo, ki si ga lahko preberete v nadaljevanju.

Video prispevki:
http://s12.si/druzba/dogodki/850-finance-nocna-mora-nvo-1
http://s12.si/druzba/dogodki/851-finance-nocna-mora-nvo-2
http://s12.si/druzba/dogodki/852-finance-nocna-mora-nvo-3

Povzetek poročila:
Skupna ugotovitev pogovornega večera je bila, da največje težave predstavljajo obsežna administracija in razpisni postopki za pridobivanje sredstev. Razpisi za projekte so objavljeni prepozno. Problematična je dinamika financiranja in predvsem dolgo časovno obdobje od podpisa pogodbe do prvega nakazila. Evropska sredstva se zadržuje in s tem kreditira državo, namesto da bi čim hitreje pritekla do nevladnih organizacij (NVO) in omogočila financiranje projektov. Zrahljati bi bilo potrebno tudi razpisne postopke za manj izkušene NVO ter povečati obseg financiranja države, ki zagotavlja le 23 % za delovanje NVO potrebnih sredstev. V nadaljevanju je bila dana pobuda o spremembi zakonodaje za področje fundacij in s tem možnost ustanavljanja lokalnih razvojnih fundacij. Glede pojava korupcije, premajhne transparentnosti in goljufij so se sodelujoči strinjali, da ta problem obstaja, da je transparentnost na lokalni ravni pogosto pomanjkljiva, da pa je več strahu in suma neetičnosti zaradi razočaranja NVO ob zavrnitvah projektov, kot pa da bi šlo za obsežne in pogoste nepravilnosti.Izraženo je bilo tudi prepričanje, da se z ureditvijo financiranja in z izboljšanjem postopkov priprave in objavljanja razpisov lahko ta problem povsem odpravi. Pereči situaciji na področju nevladnega sektorja botrujejo tako neprijazna davčna zakonodaja, neizkušenost in togost uradnikov, kot tudi sorazmerna nerazvitost – v primerjavi s stopnjo razvitosti tega sektorja v razvitih evropskih državah – samega nevladnega sektorja.

Zaključek pogovornega večera je izzvenel v željah po čim hitrejšem posodabljanju zakonodaje, zmanjševanju administrativnih ovir in pospešenem razvoju nevladnega sektorja ter njegovi posledični večji uveljavitvi kot enakopravnega partnerja v izvajanju storitev za zagotavljanje blaginje družbe.

Poročilu dogodka "Finance – nočna mora nevladnih organizacij" si lahko ogledate tudi preko naslednje povezave:
http://www.s12.si/images/stories/pvs/Studio12_Porocilo_Finance_nocna_mora_NVO.pdf<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.