Aktualne novice

Pogovorni večer z naslovom "Finance – nočna mora nevladnih organizacij"

dodano: 29.1.2010

Studio 12; 12.1.2010Dinamično in zanimivo diskusijo si je mogoče ogledati preko video prispevkov, pripravili pa smo tudi tekstovni povzetek in poročilo, ki si ga lahko preberete v nadaljevanju.

Video prispevki:
http://s12.si/druzba/dogodki/850-finance-nocna-mora-nvo-1
http://s12.si/druzba/dogodki/851-finance-nocna-mora-nvo-2
http://s12.si/druzba/dogodki/852-finance-nocna-mora-nvo-3

Povzetek poročila:
Skupna ugotovitev pogovornega večera je bila, da največje težave predstavljajo obsežna administracija in razpisni postopki za pridobivanje sredstev. Razpisi za projekte so objavljeni prepozno. Problematična je dinamika financiranja in predvsem dolgo časovno obdobje od podpisa pogodbe do prvega nakazila. Evropska sredstva se zadržuje in s tem kreditira državo, namesto da bi čim hitreje pritekla do nevladnih organizacij (NVO) in omogočila financiranje projektov. Zrahljati bi bilo potrebno tudi razpisne postopke za manj izkušene NVO ter povečati obseg financiranja države, ki zagotavlja le 23 % za delovanje NVO potrebnih sredstev. V nadaljevanju je bila dana pobuda o spremembi zakonodaje za področje fundacij in s tem možnost ustanavljanja lokalnih razvojnih fundacij. Glede pojava korupcije, premajhne transparentnosti in goljufij so se sodelujoči strinjali, da ta problem obstaja, da je transparentnost na lokalni ravni pogosto pomanjkljiva, da pa je več strahu in suma neetičnosti zaradi razočaranja NVO ob zavrnitvah projektov, kot pa da bi šlo za obsežne in pogoste nepravilnosti.Izraženo je bilo tudi prepričanje, da se z ureditvijo financiranja in z izboljšanjem postopkov priprave in objavljanja razpisov lahko ta problem povsem odpravi. Pereči situaciji na področju nevladnega sektorja botrujejo tako neprijazna davčna zakonodaja, neizkušenost in togost uradnikov, kot tudi sorazmerna nerazvitost – v primerjavi s stopnjo razvitosti tega sektorja v razvitih evropskih državah – samega nevladnega sektorja.

Zaključek pogovornega večera je izzvenel v željah po čim hitrejšem posodabljanju zakonodaje, zmanjševanju administrativnih ovir in pospešenem razvoju nevladnega sektorja ter njegovi posledični večji uveljavitvi kot enakopravnega partnerja v izvajanju storitev za zagotavljanje blaginje družbe.

Poročilu dogodka "Finance – nočna mora nevladnih organizacij" si lahko ogledate tudi preko naslednje povezave:
http://www.s12.si/images/stories/pvs/Studio12_Porocilo_Finance_nocna_mora_NVO.pdf<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: