Aktualne novice

13. Biosimpozij Alpe Jadran

dodano: 29.1.2010

INŠTITUT ZA TRAJNOSTNI RAZVOJV okviru 13. Biosimpozija Alpe Jadran v Mariboru je včeraj 28.1.2010, potekal osrednji seminar z mednarodno udeležbo na temo "raziskovanje in prenos znanja v ekološkem kmetijstvu". Ekološka pridelava v Sloveniji zaostaja za stalno naraščajočim povpraševanjem na trgu, in nedvomno je eden od razlogov za to tudi pomanjkanje znanja o ekološkem kmetijstvu.

V prvem delu so udeleženci lahko primerjali organiziranost in prenos znanja s področja ekološkega kmetijstva v različnih organizacijah v Sloveniji, Avstriji in na Hrvaškem. Ugotovimo lahko, da je v Sloveniji največji primanjkljaj pri prenosu znanja do ekoloških kmetov in tudi do kmetijskih svetovalcev. Poleg tega je kmetijskih svetovalcev za ekološko kmetijstvo premalo že glede na trenutni obseg ekološkega kmetovanja (6% kmetijskih zemljišč oziroma 3,4% kmetij). Še bolj pa jih primanjkuje, če naj bi pomagali doseči cilj v Akcijskem načrtu razvoja ekološkega kmetijstva v Sloveniji, ki ga je l. 2005 sprejela vlada – 20% ekoloških kmetijskih zemljišč oziroma 15% ekoloških kmetij do leta 2015. V Avstriji, ki je ena vodilnih svetovnih sil v ekološki pridelavi, so razmere bistveno drugačne. Tam so združenja ekokmetov močnejša in imajo lastne svetovalce, pa tudi ekokmetijskih svetovalcev pri kmetijski zbornici je precej več, čeprav bi jih še potrebovali.

Več si preberite na www.itr.si.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.