Aktualne novice

NOVICE: Očistimo Slovenijo v enem dnevu!

dodano: 30.1.2010

Ekipa Očistimo Slovenijo v enem dnevuPredsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk, predsednik Državnega zbora Republike Slovenije dr. Pavel Gantar in predsednik Vlade Republike Slovenije Borut Pahor so kot častni pokrovitelji podprli projekt Očistimo Slovenijo v enem dnevu! V projekt se poleg tega vključuje tudi Ministrstvo za šolstvo in šport, ki bo vse šole v Sloveniji povabilo, da se udeležijo čistilne akcije, ki bo potekala 17. aprila letos. Organizatorji se takšnega odziva izjemno veselimo in upamo, da ta nakazuje uresničenje cilja - privabiti 200.000 prostovoljcev k sodelovanju v največjem prostovoljskem okoljskem projektu v zgodovini Slovenije.

Poleg podpore vseh treh predsednikov ter vseh podjetij in društev, ki so nas do zdaj podprla (Geopedia, Zavod za gozdove Slovenije, Turistična zveza Slovenije, Planinska zveza Slovenije, Slovenska potapljaška zveza, Lovska zveza Slovenije, DOPPS, Združenje občin Slovenije, Skupnost občin Slovenije, Zveza tabornikov Slovenije, Združenje slovenskih katoliških skavtov in skavtinj, Fokus, Umanotera in Ci) so podporo našemu projektu v prejšnjem tednu izkazali tudi novi partnerji, ki bodo s pozivom članom k udeležbi prispevali k širjenju informacij o projektu in večji množičnosti: Zavod RS za varstvo narave, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Slovenska turistična organizacija, Olimpijski komite Slovenije. Generalna policijska uprava se je zavezala, da bodo policisti popisovali divja odlagališča in dopolnjevali svoj obstoječi register divjih odlagališč (ki ga bodo naknadno združili z registrom organizatorjev projekta). Notranjsko – Kraška Regionalna razvojna agencija bo prevzela koordinacijo projekta na regijskem nivoju. CGP - družba za gradbeništvo, inženiring, proizvodnjo in vzdrževanje cest bo za projekt prispevala mehanizacijo.

Eden od vodij projekta Aleš Pevc je navdušen nad takšno podporo in verjame, da ta organizatorjem dokazuje, da so na pravi poti: »Čeprav protokol običajno dovoljuje častno pokroviteljstvo le enemu izmed predsednikov, so se tokrat za častno pokroviteljstvo projekta združeno odločili tako predsednik države, predsednik vlade kot predsednik državnega zbora. Že to dejstvo nas navdaja z upanjem, da so glavni cilji projekta – izdelava največjega digitalnega registra divjih odlagališč, 200.000 prostovoljcev na dan akcije in očiščena Slovenija – uresničljivi.

Vloge naših parterjev so pri tem izjemnega pomena in za podporo se vsem partnerjem iskreno zahvaljujemo.« Vodja projekta Petra Matos dodaja, da so k sodelovanju v projektu vabljeni prav vsi prebivalci Slovenije: »Do danes se nam je priključilo že preko 300 prostovoljcev, ki pomagajo pri organizaciji tega zahtevnega projekta. Na socialnih omrežjih nas podpira že preko 30.000 posameznikov. Poleg omenjenih smo s 76 občinami podpisali dogovore o sodelovanju, popisovalci trenutno delujejo v 51 slovenskih občinah. Še vedno pozivamo podjetja, naj po svojih zmožnostih prispevajo za uspeh projekta, v katerega verjame vedno večje število ljudi.  Vse, ki bi radi sodelovali pri tem zgodovinskem projektu, vabimo, da se nam pridružijo na spletni strani www.ocistimo.si

V preteklem tednu se je 10 prostovoljcev iz organizacijskega odbora aktivno udeležilo konference Let's Do It! v estonski prestolnici Talin, kjer se je zbralo  50 predstavnikov iz 7 evropskih držav, v katerih so podobni projekti že bili izvedeni ali priprave nanje ravnokar potekajo. Na delavnicah in predavanjih so si izmenjali izkušnje in primere dobre prakse ter tako preko medkulturnega dialoga razrešili marsikatero organizacijsko dilemo. Konferenca Let's Do It! je bila namenjena tudi pripravam na svetovno prostovoljsko okoljsko akcijo 2012, ki je načrtovana za leto 2012. Konferenca je medijsko dobro pokrita.

Kot vidite, se naš projekt s polno paro približuje svojemu cilju, ki se je ob njegovih začetkih marsikomu zdel neuresničljiv. Ob tej priliki bi se radi iz srca zahvalili vsem prostovoljcem, ki ste se nam že pridružili, ter vas vzpodbudili, da k sodelovanju povabite vse, ki jih poznate.

Skupaj nam bo zagotovo uspelo!<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.