Aktualne novice

WHO IS WHO IN WHO (Kdo je kdo v WHO)

dodano: 7.2.2010

februarske novice Skupaj za zdravje človeka in narave

10. decembra 2009 so v Danskem časopisu Information objavili zanimiv članek o umazanih igricah v Svetovni zdravstveni organizaciji.
Finski član odbora WHO, ki je svetovalec za področje cepljenja, je prejel 6 milijonov evrov od proizvajalca cepiv GlaxoSmithKline (GSK) za svoj raziskovalni center. Kljub temu da WHO javnosti obljublja transparentnost, ta konflikt interesov to še zdaleč ni bil.
Profesor Juhani Eskola je direktor finskega raziskovalnega programa na področju cepiv in član strateške svetovalne skupine Strategic Advisory Group of Experts' (SAGE) v Svetovni zdravstveni organizaciji. SAGE priporoča, katera cepiva in v kakšni količini naj bi države članice nabavile za primere pandemije.
Sodeč po dokumentu, do katerega so prišli zahvaljujoč danskemu aktu o informacijah (Danish Freedom of Information Act), je inštitut profesorja Eskole, THL, od farmacevtskega podjetja GlaxoSmithKline prejel skoraj 6.3 milijone evrov za raziskave cepiv v letu 2009. GSK je eden od proizvajalcev cepiva za novo gripo  H1N1 – Pandemrix, ki ga je finska vlada nabavila na osnovi priporočil THL in WHO.
Zdaj ugotavljajo, da so tudi drugi strokovnjaki v WHO finančno povezani s farmacevtsko industrijo (kar pomeni njihovo dvojno vlogo, ki pa je WHO nikoli ni javno oznanila). Tako danski novinarji razkrivajo, da je: 

- dr. Peter Figueroa, z Univerze West Indies, Jamaica, prejemal denar od korporacije Merck.

- bil dr. Neil Ferguson financiran tako od podjetij Baxter, GSK in Roche kot tudi od zavarovalnic, ki jim je svetoval v povezavi s pandemijo, in to je bilo javnosti razkrito s precejšnjo zamudo. 

- profesor Malik Peiris z Univerze Hong Kong sprejel denar od podjetij Baxter, GSK in Sanofi Pasteur. Tudi to ni bilo javno dostopno na spletnem portalu WHO.

- dr. Arnold Monto svetovalec za Chiron, GSK, MedImmune, Roche, Novartis, Baxter in Sanofi Pasteur.

- bil dr. Friedrich Hayden svetovalec podjetjema MedImmune v letu 2006 in Sanofi Pasteur v letu 2007. Denar je dobil tudi od podjetij Roche, RW Johnson in SmithKline&Beecham. Tudi ta konflikt interesov ni bil objavljen na portalu WHO.

- dr. Albert Osterhaus, ki je na čelu skupine evropskih znanstvenikov proti gripi  (European Scientists Fighting Influenza), financiran od podjetij Baxter, Crucell, Novartis, Hoffmann-La Roche, MedImmune, Nobilon, Sanofi Pasteur, MSD, GSK in Solvay.Ključne besede:
WHO, pandemija, pandemska gripa, H1N1

 

Sorodne novice:

1,953125E-02<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: