Aktualne novice

MORATORIJ NA GENSKO SPREMENJENE JAJČEVCE

dodano: 17.2.2010

Guardian, 9.2.2010Indijski minister za okolje Jairam Ramesh je uveljavil šestmesečni moratorij na prodajo gensko spremenjene vrste jajčevca, znane pod imenom brinjal. Ramesh je svojo odločitev pojasnil z besedami, da je pred odobritvijo gojitve jajčevca v komercialne namene potrebnih več raziskav. S tem je minister le pritrdil vsesplošnemu indijskemu nasprotovanju novi gensko spremenjeni vrsti. "To bi bil prvi primer gensko spremenjene zelenjave na svetu, zato sem sprejel odločitev, ki je odgovorna do znanosti in družbe," je povedal Ramesh.

Nasprotniki komercialnega gojenja jajčevcev so odločitev pozdravili: "Noben minister še ni tako pomembne odločitve prepustil tako široki oceni javnosti in znanosti. To je izjemen precedens," so prepričani pri "Environmental Support Group". Nasprotniki vrste BT Brinjal, poimenovane po dveh vrstah bakterij, ki so ju vnesli v jajčevce, da bi bili bolj odporni proti škodljivcem, trdijo, da bi nova vrsta ogrozila okrog 2.000 obstoječih vrst jajčevcev, ki jih gojijo v Indiji. Mnogi so se tudi spraševali, kakšen vpliv bo imela na zdravje ljudi. Protestnike je še podžgala vpletenost ameriške multinacionalke Monsanto, delne lastnice podjetja, ki je razvilo novo vrsto. Najbolj glasni trdijo, da je ogrožena celo indijska suverenost, zato so odločitev o moratoriju sprejeli kot zmago nad ameriškim imperializmom.

Indijska vlada se je znašla v težavnem položaju, potem ko je lani odobrila uporabo vrste Bt Brinjal, čeprav se je večina zveznih držav temu upirala. Šestmesečni moratorij je za ministra Ramesha najboljši način, da se je izognil kritiki javnosti in hkrati javnemu obračunavanju z ostalimi ministri, ki uvajanje nove vrste jajčevca podpirajo.

Nad Rameshevo odločitvijo so bili seveda razočarani zagovorniki gensko spremenjenih organizmov. "Škoda, ker 1,4 milijona indijskih kmetov ne bo moglo uživati prednosti nove vrste. Brinjal bi prinesel korist tudi indijskim potrošnikom, saj bi z njim dobili večjo izbiro na trgu in kakovost," je izjavila predstavnica združenja proizvajalcev gensko spremenjenih rastlin Croplife Denise Dewar, .

Več: http://www.guardian.co.uk/world/2010/feb/09/india-halts-genetically-modified-aubergi ne.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: