Aktualne novice

Te dni mogotci slabo spijo…Monsantova koruza potencialno nevarna za zdravje

dodano: 18.2.2010

februarske novice Skupaj za zdravje človeka in naraveŠtudija, ki je bila decembra 2009 objavljena v reviji International Journal of Biological Sciences, je pokazala, da predstavljajo tri različice Monsantove gensko spremenjene koruze nevarnost za zdravje.

“Prvič smo dokazali, da GMO niso dovolj varni in tudi ne ekonomsko opravičljivi. Vse tri rastline so povzročale težave z ledvicami in jetri, torej ključnih organov, ki reagirajo na zastrupitev s hrano,” je poudaril Gilles-Eric Seralini, strokovni član komisije za ponovno ocenitev biotehnologije, ki jo je EU ustanovila leta 2008.

Raziskovalci so svoje analize tokrat osnovali na podatkih, ki jih je zdravstvenim oblastem predložil Monsanto v želji, da bi pridobil zeleno luč za komercializacijo. Po mnenju profesorja Seralinija so se odgovorni za zdravje opirali na sklepe, ki jih je Monsanto predstavil, in ne na sklepe, ki izhajajo iz celotnih podatkov. Ponovni izračuni na osnovi enakih podatkov so neodvisne raziskovalce pripeljali do popolnoma drugačnih sklepov.

»Monsantovi testi, ki spremljajo učinke po 90-dnevni uporabi, očitno niso zadostni, da bi lahko odgovorili na vprašanje, ali bo uživanje pripeljalo do kroničnih bolezni. Zato smo zahtevali, da se testi izvedejo za obdobje vsaj dveh let«, je pojasnil eden izmed raziskovalcev. Posledično pa so znanstveniki zahtevali “strogo prepoved” za uvoz ali vzgojo teh gensko spremenjenih organizmov.

Da vas spomnimo – tri gensko spremenjene vrste koruze (MON810, MON863 in NK603) so že bile odobrene za prehrano človeka in živali v EU in ZDA. MON810 pa je edino gensko spremenjeno seme, ki ga v nekaterih državah Evrope (npr. v Španiji) tudi gojijo. Ostale države ga uvažajo.

http://www.organicconsumers.org/articles/article_19843.cfm

0,015625<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: