Aktualne novice

Te dni mogotci slabo spijo…Monsantova koruza potencialno nevarna za zdravje

dodano: 18.2.2010

februarske novice Skupaj za zdravje človeka in naraveŠtudija, ki je bila decembra 2009 objavljena v reviji International Journal of Biological Sciences, je pokazala, da predstavljajo tri različice Monsantove gensko spremenjene koruze nevarnost za zdravje.

“Prvič smo dokazali, da GMO niso dovolj varni in tudi ne ekonomsko opravičljivi. Vse tri rastline so povzročale težave z ledvicami in jetri, torej ključnih organov, ki reagirajo na zastrupitev s hrano,” je poudaril Gilles-Eric Seralini, strokovni član komisije za ponovno ocenitev biotehnologije, ki jo je EU ustanovila leta 2008.

Raziskovalci so svoje analize tokrat osnovali na podatkih, ki jih je zdravstvenim oblastem predložil Monsanto v želji, da bi pridobil zeleno luč za komercializacijo. Po mnenju profesorja Seralinija so se odgovorni za zdravje opirali na sklepe, ki jih je Monsanto predstavil, in ne na sklepe, ki izhajajo iz celotnih podatkov. Ponovni izračuni na osnovi enakih podatkov so neodvisne raziskovalce pripeljali do popolnoma drugačnih sklepov.

»Monsantovi testi, ki spremljajo učinke po 90-dnevni uporabi, očitno niso zadostni, da bi lahko odgovorili na vprašanje, ali bo uživanje pripeljalo do kroničnih bolezni. Zato smo zahtevali, da se testi izvedejo za obdobje vsaj dveh let«, je pojasnil eden izmed raziskovalcev. Posledično pa so znanstveniki zahtevali “strogo prepoved” za uvoz ali vzgojo teh gensko spremenjenih organizmov.

Da vas spomnimo – tri gensko spremenjene vrste koruze (MON810, MON863 in NK603) so že bile odobrene za prehrano človeka in živali v EU in ZDA. MON810 pa je edino gensko spremenjeno seme, ki ga v nekaterih državah Evrope (npr. v Španiji) tudi gojijo. Ostale države ga uvažajo.

http://www.organicconsumers.org/articles/article_19843.cfm

0,03125<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.