Aktualne novice

Pazljivo pri izbiri deodorantov

dodano: 4.9.2007

finance, trgocina št. 176

V Nemčiji so lansko leto kupci porabili 668 milijonov evrov (160 milijard tolarjev) za nakup deodorantov. To pomeni skoraj 8,5 evrov oziroma dva tisočaka tolarjev na prebivalca. Če ta znesek prenesemo v Slovenijo, pridemo do prodaje v višini 16,7 milijonov evrov (štiri milijarde tolarjev), kar ni zanemarljivo. 
Številke jasno kažejo, da je reševanje neprijetnih vonjav donosen posel. Ob današnji raznoliki ponudbi je treba biti izjemno previden, kaj pristane v naši nakupovalni košarici. Proizvajalci namreč v želji po čim večjih zaslužkih in tržnih deležih tekmujejo v učinkovitosti izdelkov, kar pa postavi pod vprašaj njihovo varnost.
Višja učinkovitost ni nujno enaka višji kakovosti 
Se spomnite prvega primerjalnega oglaševanja pred 30 leti, ko so nas prepričevali, da bo deodorant Amai trajal dlje – celih 12 ur? Danes se antirespiranti ponašajo z obljubo, da se ne boste spotili kar 24 ur. Nekateri so že dosegli rekorde, ki se merijo v dnevih. Ura gor ali dol ni pomembno. Bistveno vprašanje je, kako to dosegajo oziroma koliko so tako učinkoviti izdelki varni.
Pozorno pri izdelkih z aluminijevimi solmi
Pomembno je razlikovati med deodoranti in antirespiranti. Neprijetne vonjave se ustvarijo, ko pot pride na površje in se začne razkrajati. Deodoranti ne preprečujejo potenja, ampak le z dišavami prikrivajo neprijeten vonj. Nasprotno antirespiranti zaprejo pore in preprečijo, da bi pot prišel na površje. To dosežemo z aluminijevimi snovmi, ki delujejo na delovanje žlez lojnic in preprečujejo izločanje potu. Na oblačilih se to kaže z belimi madeži. V zadnjem času proizvajalci zmanjšujejo količino aluminijevih soli in izdelkom dodajajo morsko sol. Ta pa v resnici poveča delovanje aluminijevih soli, zato ni pomembna količina aluminijevih soli v izdelku, ampak zadošča njihova prisotnost.
Potrošniške organizacije so kljub pomanjkanju dokazov na preži
V javnost je pronicalo že velik svaril o povezanosti antirespirantov z rakom dojke. Proizvajalci takšne trditve zavračajo z zaenkrat nič bolj prepričljivo trditvijo, da »ni dokazov, da bi bile aluminijeve soli vzrok te bolezni.« Kljub temu potrošniške organizacije testirajo tako deodorante in antirespirante ter preverjajo prisotnost aluminijevih soli. 

Le pet jih je prejelo oceno zelo dobro

Leta 2006 je nemška neodvisna organizacija Öko test testirala 32 deodorantov v rolerju. Z analizami je ugotavljala prisotnost formaldehidov, halogenorganskih spojin, dietilftalatov, potencialno alergenih dišav, policikličnih mošusnih spojin, aluminijeve soli, PEG derivatov in več kot deset odsotne parafinske oziroma silikonske snovi. Oceno zelo dobro je dobile le pet izdelkov: Dr. Hauschka, Heliotrop BodyLine, Laveta, Logona in Speick Deo stick.
Na rdeči listi večinoma znani proizvajalci
Zanimiva je rdeča lista, na kateri so pristali nezadovoljivi izdelki. Med njimi so ravno tisti, ki so na našem trgu najbolj popularni: Bac, Eucerin, Rexona, Activereserve, Adidas for Women, Balea deo creme, Dove invisible dry in Fa clear active dry. Vsi našteti vsebujejo aluminijeve soli in PEG derivate, v šestih so izmerili tudi dietilftalate, v štirih pa policiklične mošusne spojine. Če to primerjamo s prejšnjim testiranjem iz poletja 2004, se rezultati niso kaj dosti spremenili. Tudi takrat so bili najbolje ocenjeni izdelki proizvajalcev Dr. Haushcka, Lavera in SebaMed. Na seznamu nezadovoljivih pa so se znašli: Bac, Balea deo, Dove deo, 8x4, Credo, Fenjal, Isana Med deo, Jul Sander Roll on, Lancaster Roll on in podobni.

Visoka cena ni edini kriterij; najboljše je naravno
Dejstvo je, da dobri deodoranti, ki delujejo in ob tem ne vsebujejo za zdravje potencialno škodljivih snovi, niso poceni. Vendar naj ne bo cena edini kriterij. Med najslabše ocenjenimi so bili tudi takšni, za katere je bilo treba v 50 mililitrskih stekleničkah odšteti 20 evrov (4,793 tolarjev). Najboljše zagotovilo kakovosti je certificirana naravna kozmetika. Največ pa štejejo konkretni izidi neodvisnih laboratorijskih preiskav.

Rezultate testov preberite na http://www.zazdravje.net/razkrivamo.asp?art=Ocene_deodorantov<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: