Aktualne novice

Razsodbe ZDA sodišč glede gensko spremenjenih poljščin

dodano: 13.9.2007

poslovenil Mitja Fajdiga

Kaže, da tudi sodstvo ugotavlja, da GS poljščine niso neškodljive. Sodišče je v treh primerih razsodilo, da je Ameriško ministrstvo za kmetijstvo ravnalo nezakonito, ker ni pridobilo zadostnih okoljevarstvenih ocen o primernosti GS poljščin, in razglasilo zadevne odobritve ministrstva za nezakonite (Approval of GM crops illegal, US federal courts rule14, SiS 34; 34. SiS Ameriško sodstvo presodilo, da so odobritve GS poljščin nezakonite). To so prvi primeri, da se je sodstvo v deželi, ki je največji pridelovalec GS poljščin na svetu in njihov zagrizeni zagovornik, izreklo proti GS poljščinam.
Prvi tak primer so bile GS poljščine za pridobivanje kemičnih sestavin na Havajih. Sodišče je odredilo, da je Ameriško ministrstvo za kmetisjtvo z odobritvijo njihovega gojenja kršilo Zakon o ogroženih vrstah in tudi Zvezni zakon o okoljski politiki.
V drugem primeru je sodišče ne le razsodilo, da je bila odobritev za gojenje GS trave za golfska igrišča, ki je odporna na herbicide, nezakonita, temveč je Ministrstvu za kmetisjtvo tudi naložilo, da ne sme odobriti novih poljskih poskusov za tako travo, dokler se ne pridobijo dodatne ocene o njeni okoljevarstveni primernosti.
Tretji primer je bila razsodba o Monsantovi lucerni roundup ready — odobritev njene tržne prodaje je bila nezakonita, ker je bila izdana brez Izjave o okoljevarstvenih vplivih.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.