Aktualne novice

Pred glavno še dve iskalni in ena poskusna akcija

dodano: 25.2.2010

Martina Budal


V okviru akcije Očistimo Slovenijo v enem dnevu! bodo dve soboti v marcu potekale iskalne akcije, v katerih bodo organizirane skupine popisovalcev popisovale le z odlagališči najbolj onesnažena območja. Sodelovala bodo gasilska društva, taborniki, skavti, planinska društva, ribiške družine, lovske družine, potapljaška društva in kajakaška društva, pri popisu pa bo pomagala tudi Uprava RS za zaščito in reševanje, enote reševalnih psov, Gorska reševalna služba in Slovenska vojska. Slednja je tudi napovedala, da bo teden dni pred glavno čistilno akcijo izvedla poskusno akcijo čiščenja 1-3 velikih odlagališč.

Akciji bosta potekali v soboti 13. in 20. marca, ko bodo ekipe pregledale vse ceste na določenem območju, s pomočjo GPS-a določile koordinate odlagališč, ocenile njihovo velikost in sestavo odpadkov ter odlagališča fotografirale. Iskalci bodo pregledovali predvsem območja v bližini prevoznih cest, saj divja odlagališča praviloma ležijo ob cestah, po katerih je mogoč prevoz z osebnimi avtomobili.

Popis divjih odlagališč na letalskih posnetkih bo končan do konca februarja, saj geografi, geodeti in drugi ljubitelji narave dnevno popišejo kar 1000 km2 Slovenije. V marcu bodo nato prostovoljci divja odlagališča popisali še na terenu in podatke vpisali na ocistimo.si pod rubriko Prijavi odlagališče. V polovici slovenskih občin je popisovalcev premalo, zato vabimo vse ljubitelje narave, naj se nam pri popisu pridružijo.

Ker na letalskih posnetkih divjih odlagališč v gozdovih ni videti, bo ta popisal Zavod za gozdove Slovenije, v iskalnih akcijah pa bomo preiskali območja v zaraščanju, ki ne spadajo pod gozd, hkrati pa divjih odlagališč na njih zaradi zaraščenosti ne moremo odkriti preko letalskih posnetkov.

In kako se prijavim? Klikni: http://ocistimo.si/Registracija-pomagaj-pri-ciscenju.aspx<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.