Aktualne novice

GS RASTLINE NE PRIPOMOREJO K REŠEVANJU PROBLEMA PODNEBNIH SPREMEMB

dodano: 28.2.2010

ITR, Bruselj, 23.2./Ljubljana, 24.2.2010Na isti dan, ko biotehnološka industrija objavlja svoje vsakoletne številke in poročila, novo poročilo Friends of the Earth (FOE) International razkriva, da so trditve industrije o potencialih GS rastlin glede reševanja problema podnebnih sprememb pretirane in prezgodnje. O tem poroča Inštitut za trajnostni razvoj, slovenski partner v projektu FOE.

Novo poročilo "Komu koristijo GS kmetijske rastline" preiskuje dokaze za te trditve in razkriva, da bi GS rastline lahko dejansko še povečale ogljikove izpuste, ne da bi nahranile svet. To je posledica dejstva, da so GS rastline odgovorne za ogromno povečanje rabe pesticidov v ZDA in Južni Ameriki, kar povečuje rabo fosilnih goriv. Gojenje GS soje za krmo v industrijski živinoreji prav tako prispeva k pospešenemu izsekavanju gozdov v Južni Ameriki.

Poročilo osvetljuje tudi dejstvi, da svetovna pridelava GS rastlin ostaja omejena na do tri odstotke vseh kmetijskih zemljišč in da je skoraj vsa (99%) pridelava GS rastlin namenjena za živalsko krmo in biogoriva, ne pa za prehrano.

Celotno sporočilo si lahko preberete na: www.itr.si<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.