Aktualne novice

GS RASTLINE NE PRIPOMOREJO K REŠEVANJU PROBLEMA PODNEBNIH SPREMEMB

dodano: 28.2.2010

ITR, Bruselj, 23.2./Ljubljana, 24.2.2010Na isti dan, ko biotehnološka industrija objavlja svoje vsakoletne številke in poročila, novo poročilo Friends of the Earth (FOE) International razkriva, da so trditve industrije o potencialih GS rastlin glede reševanja problema podnebnih sprememb pretirane in prezgodnje. O tem poroča Inštitut za trajnostni razvoj, slovenski partner v projektu FOE.

Novo poročilo "Komu koristijo GS kmetijske rastline" preiskuje dokaze za te trditve in razkriva, da bi GS rastline lahko dejansko še povečale ogljikove izpuste, ne da bi nahranile svet. To je posledica dejstva, da so GS rastline odgovorne za ogromno povečanje rabe pesticidov v ZDA in Južni Ameriki, kar povečuje rabo fosilnih goriv. Gojenje GS soje za krmo v industrijski živinoreji prav tako prispeva k pospešenemu izsekavanju gozdov v Južni Ameriki.

Poročilo osvetljuje tudi dejstvi, da svetovna pridelava GS rastlin ostaja omejena na do tri odstotke vseh kmetijskih zemljišč in da je skoraj vsa (99%) pridelava GS rastlin namenjena za živalsko krmo in biogoriva, ne pa za prehrano.

Celotno sporočilo si lahko preberete na: www.itr.si<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: