Aktualne novice

Vaš otrok še ne govori? Ugasnite televizijo!

dodano: 3.3.2010

Bibaleze.si, J.G.

Nedavno so ugotovili, da je za otrokovo obotavljanje pri začetku govorjenja lahko kriva tudi – televizija! Tudi, če je otrok ne gleda in ta gori le v ozadju.

V Seattlu so se odločili preveriti, kako gledanje televizije ali le prižgana televizija, ne da bi jo otrok sploh gledal, vpliva na otrokove jezikovne in govorne sposobnosti. Prva presenetljiva ugotovitev je bila, da se celo dojenčki ob gledanju televizije preprosto „izklopijo“. Na zunanje dražljaje se ta čas sploh ne odzivajo. Tako tudi manj časa na kakršenkoli način komunicirajo s svojimi starši in se učijo besed in povezovanja besed v stavke.

Manj osredotočeni...

Vodja raziskave, profesor pediatrije na washingtonski univerzitetni zdravstveni šoli, Dimitri Christakis je povedal, da so določeno povezavo med prižgano televizijo in otrokovim razvojem odkrili že prej. Pravi, da gledanje televizije ali celo le poslušanje televizije v ozadju pri dojenčkih lahko povzroči jezikovno zaostalost in težave z osredotočanjem. Ker do sedaj niso vedeli, zakaj točno je temu tako, so se vzroke odločili raziskati.

Ugotovili so, da v času, ko dojenček ali malček gleda program na televiziji ali le posluša televizijo v ozadju, presliši 770 besed, ki jih izrečejo njegovi starši. Ko so rezultate primerjali s tem, koliko besed otrok „ujame“, ko je televizija ugasnjena, so ugotovili, da zaradi dogajanja na ekranu otrok sliši sedem odstotkov besed manj. Prižgana televizija vpliva tudi na število besed, ki jih malček izgovori in na dolžino pogovora med otrokom in staršem.

Šteli besede

Da bi odkrili povezavo med prižgano televizijo in govorom otrok, so raziskovalci izbrali 329 malčkov in njihovih staršev. Otroci so bili stari od dveh mesecev do štirih let. Ob naključno izbranih dnevih so otrokom namestili digitalno napravico, ki je posnela vse besede, ki so jih otroci izgovorili v 12 do 16 urah. Napravica je zabeležila tudi vse pogovore. Raziskava je trajala dve leti.

Z napravico so želeli ugotoviti, koliko besed so izgovorili odrasli in koliko otrok. Naprava je merila tudi čas od trenutka, ko je otrok starša nekaj vprašal ali mu povedal in se je odrasli na to odzval. Analiza podatkov je razkrila žalostno resnico. Vsaka ura, ki so jo otroci ali starši preživeli pred televizijo ali s televizijo prižgano v ozadju, je pripomogla k temu, da je otrok slišal 770 besed manj!

„Televizija starše zamoti!“

Raziskovalci pravijo, da bi verjetno delno za takšne rezultate lahko bil kriv tudi čas, ki ga otroci sami preživijo pred televizijo. „Delno je za manj besed ob prižgani televiziji krivo tudi dejstvo, da televizija tudi starše zelo zamoti. Čeprav so prisotni, se zaradi televizije s svojim dojenčkom ali malčkom sploh niso sposobni pogovarjati na razumljiv način,“ pravi Christakis.

Po podatkih drugih raziskav ima kar 30 odstotkov ameriških gospodinjstev televizijo prižgano ves čas, tudi, če je nihče ne gleda. Raziskovalce skrbi, saj imajo tako majhni otroci in starši veliko manj priložnosti, da bi se nemoteno pogovarjali in družili. Zato predlagajo, da otroke do drugega leta starosti starši čim bolj odvračajo od gledanja televizije, kar je že prej predlagala tudi ameriška pediatrična akademija.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: