Aktualne novice

To nedeljo bo v Švici potekal referendum o pravici zlorabljenih živali do odvetnika

dodano: 4.3.2010

Novice.Dnevnik.si, 03.03.2010V Švici bo v nedeljo, 7. marca, potekal referendum o ustavni pravici domačih živali. Če bo uspel, bodo slednje dobile pravico do odvetnika, ki jih bodo zastopal na sodišču. Država je v zadnjem času spremenila ustavo, po kateri ima odslej tudi rastlinski svet svoje dostojanstvo, v minulem letu pa je bil vložen tudi zakon o enakopravnosti v živalskem svetu.
 
V primeru, da bo referendum uspel, bo moral vsak izmed 26 kantonov imenovati posebnega odvetnika, ki bo zastopal udomačene živali in živali na kmetijah pred sodiščem v primeru domnevnih zlorab. Kmetje in vlada se s pobudo ne strinjajo, a gre le za eno izmed mnogih, o katerih vsako leto odločajo volivci v Švici, kjer lahko vsak, ki je zbral dovolj podpisov, sproži referendum.

Zagovorniki pobude menijo, da trenutni zakoni, ki se ukvarjajo z zlorabami živali, niso dovolj strogi, da bi zagotovili obsodbe tistih, ki so osumljeni krutosti do živali. Odvetnik za živali bi bil zato po njihovem mnenju dobra rešitev. "Ljudje, osumljeni krutosti do živali, si lahko priskrbijo odvetnika ali jim je ta dodeljen, živalim pa ne," je za Sunday Times povedal odvetnik in zagovornik pravic živali Antoine Götschel in dodal: "Živali potrebujejo več kot le ljubezen, imajo svoje pravice in dostojanstvo.“<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: