Aktualne novice

To nedeljo bo v Švici potekal referendum o pravici zlorabljenih živali do odvetnika

dodano: 4.3.2010

Novice.Dnevnik.si, 03.03.2010V Švici bo v nedeljo, 7. marca, potekal referendum o ustavni pravici domačih živali. Če bo uspel, bodo slednje dobile pravico do odvetnika, ki jih bodo zastopal na sodišču. Država je v zadnjem času spremenila ustavo, po kateri ima odslej tudi rastlinski svet svoje dostojanstvo, v minulem letu pa je bil vložen tudi zakon o enakopravnosti v živalskem svetu.
 
V primeru, da bo referendum uspel, bo moral vsak izmed 26 kantonov imenovati posebnega odvetnika, ki bo zastopal udomačene živali in živali na kmetijah pred sodiščem v primeru domnevnih zlorab. Kmetje in vlada se s pobudo ne strinjajo, a gre le za eno izmed mnogih, o katerih vsako leto odločajo volivci v Švici, kjer lahko vsak, ki je zbral dovolj podpisov, sproži referendum.

Zagovorniki pobude menijo, da trenutni zakoni, ki se ukvarjajo z zlorabami živali, niso dovolj strogi, da bi zagotovili obsodbe tistih, ki so osumljeni krutosti do živali. Odvetnik za živali bi bil zato po njihovem mnenju dobra rešitev. "Ljudje, osumljeni krutosti do živali, si lahko priskrbijo odvetnika ali jim je ta dodeljen, živalim pa ne," je za Sunday Times povedal odvetnik in zagovornik pravic živali Antoine Götschel in dodal: "Živali potrebujejo več kot le ljubezen, imajo svoje pravice in dostojanstvo.“<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.