Aktualne novice

PODNEBNE SPREMEMBE PODALJŠUJEJO SEZONO ALERGIJ

dodano: 10.3.2010

UMANOTERA; Reuters, 2.3.2010Količina cvetnega prahu v zraku je vse večja, prav tako je iz leta v leta daljša sezona cvetnega prahu, so ugotovili v 26 let trajajoči raziskavi. Skupina znanstvenikov iz univerze v Genovi je raziskovala količino cvetnega prahu, trajanje visokih koncentracij prahu v zraku in občutljvost ljudi na cvetni prah v regiji Bordighera med letoma 1981 in 2007.

"Z raziskavami na natančno določenem območju smo ugotovili, da se je s splošnim dvigom temperature podaljšal čas cvetenja nekaterih rastlin in s tem se je posledično zvišala raven cvetnega prahu v zraku," je poudaril dr. Walter Canonica, eden od avtorjev raziskave.

Med raziskavo se je nenehno zviševal tudi odstotek ljudi, pri katerih so zaznali alergične reakcije, a tega raziskovalci niso mogli neposredno povezati z večjimi koncentracijami cvetnega prahu skozi daljša obdobja. Kljub temu pa je prav mogoče, da povezava obstaja. "Večje koncentracije cvetnega prahu v vse daljših časovnih obdobjih lahko povzročijo močnejše simptome pri ljudeh, ki imajo seneni nahod in tudi pri tistih, ki so doslej imeli le blage simptome alergija na cvetni prah," je povedala Estelle Levetin iz AAAAI, ki sicer ni sodelovala pri raziskavi.

Več: http://www.reuters.com/article/idUSTRE62137020100302?.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: