Aktualne novice

PODNEBNE SPREMEMBE PODALJŠUJEJO SEZONO ALERGIJ

dodano: 10.3.2010

UMANOTERA; Reuters, 2.3.2010Količina cvetnega prahu v zraku je vse večja, prav tako je iz leta v leta daljša sezona cvetnega prahu, so ugotovili v 26 let trajajoči raziskavi. Skupina znanstvenikov iz univerze v Genovi je raziskovala količino cvetnega prahu, trajanje visokih koncentracij prahu v zraku in občutljvost ljudi na cvetni prah v regiji Bordighera med letoma 1981 in 2007.

"Z raziskavami na natančno določenem območju smo ugotovili, da se je s splošnim dvigom temperature podaljšal čas cvetenja nekaterih rastlin in s tem se je posledično zvišala raven cvetnega prahu v zraku," je poudaril dr. Walter Canonica, eden od avtorjev raziskave.

Med raziskavo se je nenehno zviševal tudi odstotek ljudi, pri katerih so zaznali alergične reakcije, a tega raziskovalci niso mogli neposredno povezati z večjimi koncentracijami cvetnega prahu skozi daljša obdobja. Kljub temu pa je prav mogoče, da povezava obstaja. "Večje koncentracije cvetnega prahu v vse daljših časovnih obdobjih lahko povzročijo močnejše simptome pri ljudeh, ki imajo seneni nahod in tudi pri tistih, ki so doslej imeli le blage simptome alergija na cvetni prah," je povedala Estelle Levetin iz AAAAI, ki sicer ni sodelovala pri raziskavi.

Več: http://www.reuters.com/article/idUSTRE62137020100302?.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.