Aktualne novice

V enem dnevu bomo iz narave odstranili 20.000 ton odpadkov!

dodano: 17.3.2010

www.ocistimo.siAkcija „Očistimo Slovenijo v enem dnevu!” je dobra dva meseca pred 17. aprilom, ko bodo prostovoljci z divjih odlagališč po vsej Sloveniji odstranjevali gospodinjske in kosovne odpadke, v polnem razmahu. Prostovoljci so prek Geopedije pregledali približno petino Slovenije in odkrili 2.246 morebitnih divjih odlagališč, 206 lokacij pa je tudi potrjenih in opisanih.

Večino morebitnih odlagališč še prekriva sneg, ki onemogoča popis in kartiranje. Ker je prav popisovanje ena najbolj zahtevnih in obsežnih nalog, v društvu Ekologi brez meja, ki akcijo organizira, v drugi polovici marca načrtujejo predvidoma dve iskalno-čistilni akciji, na katerih bodo skupaj s skavti, taborniki in drugimi nevladnimi organizacijami izvedli skupno terensko popisovanje divjih odlagališč, pomagali pa naj bi tudi vojska, policija in Zavod za gozdove Slovenije.

Čeprav prvi popolni popis divjih odlagališč šele nastaja s pregledovanjem Geopedije in terenskim popisom prostovoljcev v akciji, je po ocenah iz preteklih let Slovenija posejana z okoli 50.000 divjimi odlagališči, kjer je odvrženih 400.000 ton odpadkov, oziroma 200 kilogramov odpadkov po glavi prebivalca.

Z enodnevno akcijo bomo lahko očistili polovico komunalnih odpadkov (skupaj naj bi jih bilo 40.000 ton, po 20 kg na Slovenca). Register, ki nastaja v okviru projekta, bo sicer zajemal vse odpadke, tudi gradbene in nevarne. Organizatorji ga bodo predali pristojnim institucijam in jih pozvali k ukrepanju.

Poleg čiščenja divjih odlagališč v naravi bodo prostovoljci čistili tudi ulice, ceste, okolico šol in vrtcev, stanovanjske okoliše ter sprehajalne in pohodne poti. Tako bomo našo akcijo povezali s čistilnimi akcijami, ki jih že tradicionalno izvajajo v marsikateri slovenski občini. Letos želimo vse te akcije združiti na en dan, pri tem združiti 200.000 ljudi in zbrati vsaj 20.000 ton komunalnih odpadkov, pravijo Ekologi brez meja.

Akcija je med prebivalstvom naletela na dober odziv, saj se k sodelovanju vsak teden prijavi približno 50 novih prostovoljcev. Trenutno imajo največ dela občinski organizatorji, ki so vez med organizatorji projekta in občinami ter komunalnimi podjetji. Zaenkrat deluje 165 občinskih organizatorjev, dogovor o dejavnem sodelovanju pri akciji je podpisalo 120 občin, cilj pa je, da bi imela vsaka od 210 slovenskih občin svojega organizatorja. Kljub snegu so bili dejavni tudi popisovalci na terenu, kjer je 87 prostovoljcem iz 79 občin v zadnjem tednu uspelo popisati skoraj 100 odlagališč. Organizatorji pa še vedno vabijo k sodelovanju nove prostovoljce, ki bi delovali kot občinski organizatorji oziroma popisovalci divjih odlagališč in s podporo akciji v vseh kotičkih Slovenije omogočili njen uspeh.

Več o akciji „Očistimo Slovenijo v enem dnevu!” lahko preberete na spletnem naslovu www.ocistimo.si, kjer se lahko tudi prijavite kot prostovoljka oziroma prostovoljec, posamezno ali kot skupina.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: