Aktualne novice

PLASTENKE IZ BIOPLASTIKE

dodano: 16.3.2010

ETC; Environmental Leader, 8.3.2010Nov trend na trgu ustekleničenih pijač je uporaba plastenk, narejenih povsem iz bioplastike. Plastenke iz 100 odstotne bioplastike tako nadomeščajo plastenke iz mešanih materialov, ki so se pojavile v prejšnjih letih. Zadnje ekoplastenke prihajajo iz podjetij Green Planet Bottling in Keystone Water.

Green Planet je predstavil novo znamko vode v plastenkah, ki so popolnoma rastlinskega izvora, so brez toksinov in ogljično nevtralne, v nasprotju z običajnimi plastenkami, ki vsebujejo nafto in bisfenol a. Nove plastenke so tudi primerne za reciklažo. Podjetje trdi, da na vsakih 72 novih plastenk v primerjavi s starimi prihrani galono (3,8 litra) nafte, prav tako za izdelavo novih plastenk porabijo 65 odstotkov manj energije in goriva. Vodo v plastenkah prečistijo z obratno osmozo oziroma deionizacijo, zaradi manjšega vpliva na okolje pa jo polnijo čim bližje izviru. Za zdaj je na voljo v pollitrskih plastenkah, litrske bodo predstavili spomladi.

Podjetje Keystone Water je svojo novo znamko "Re:newal premium spring water" predstavilo na razstavi zelenih izdelkov v New Yorku. Tudi njihova plastenka je iz rastlinske osnove, je primerna za reciklažo, pri njeni izdelavi v ozračje izpustijo manj toplogrednih plinov, prav tako pa porabijo manj energije kot pri običajnih plastenkah.

Tudi nekatera ostala podjetja kot sta Nestle in Pepsi so napovedala premik k bioplastiki, a za zdaj tega še niso uresničila.

Več: http://www.environmentalleader.com/2010/03/08/bio-plastic-water-bottles-trickle-into -marketplace/.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.