Aktualne novice

PODNEBNE SPREMEMBE: EU MORA PREVZETI POBUDO

dodano: 17.3.2010

ETC; Reuters, 10.3.2010Evropska komisarka za podnebje Connie Hedegaard je predstavila novo strategijo EU za oživitev globalnega ukrepanja po propadlem podnebnem vrhu v Koebenhavnu. V obdobju, ko podnebna pogajanja stojijo zaradi neaktivnosti ZDA, gospodarske krize in vse večjega nezaupanja v rezultate raziskav podnebnih sprememb, bo Evropa dokazala, da je mogoče doseči zelene cilje in hkrati spodbuditi rast števila delovnih mest ter poskrbeti za zagon gospodarstva, je dejala komisarka.  "Evropska unija mora prevzeti pobudo. Najbolj prepričljiv način za to je, da sprejme odločne ukrepe in postane najbolj podnebju prijazno območje na svetu," je poudarila.

EU je skušala prevzeti pobudo že lani na podnebnem vrhu v Koebenhavnu, a je to onemogočilo nezaupanje med revnimi državami ter med Kitajsko in ZDA. Po mnenju Hedegaardove mora Evropa poskusiti znova: "To je v interesu Evrope. Če bomo dovolj modri, bomo s tem povečali našo konkurenčnost, zagotovili zanesljivo preskrbo z energijo, spodbudili rast zelenega gospodarstva in znanstvenega razvoja, s tem pa bomo ustvarili tudi delovna mesta."

Zdajšnjo zavezo o 20 odstotnem znižanju izpustov toplogrednih plinov glede na izpuste leta 1990 bi Hedergaardova rada dvignila na 30 odstotkov: "Seveda to ne bo lahko. Ne smemo biti naivni, moramo upoštevati evropsko industrijo in moramo vedeti, kaj počnemo."

Znižanje izpustov za 30 odstotkov je že povzročilo razdor med državami, saj Italijo in Poljsko skrbijo veliki stroški, Velika Britanija na drugi strani pa je pripravljena sprejeti izziv.Svetovalec za podnebje pri britanski vladi John Ashton pojasnjuje: "Cije moramo postaviti višje. Moramo pokazati, da ni prepada med tem, da si med pionirji prehoda k nizkoogljični družbi in hkrati skrbiš za hitro okrevanje gospodarstva."

Evropska komisija je prizadevanja Hedegaardove podprla s poročilom, ki poudarja potrebo po krpanju lukenj v okoljski zakonodaji. Če tega ne bomo storili, bi se izpusti toplogrednih plinov v bogatejših državah lahko povišali za 2,6 odstotka. V poročilu je objavljen tudi načrt EU za prihodnja podnebna pogajanja. EU sicer meni, da bo do zavezujočega dogovora lahko prišlo šele prihodnje leto, a po mnenju Hedegaardove bi letos v Cancunu v pogajanjih lahko dosegli oprijemljiv napredek.

Več: http://www.reuters.com/article/idUSTRE6283CD20100309?.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.