Aktualne novice

Kaj bodo otroci jedli v vrtcih?

dodano: 17.3.2010

DNEVNIK: Petra MlakarLama Petrič si že več let prizadeva, da bi njenima hčerkama v vrtcu in šoli omogočili kakovosten vegetarijanski obrok. Če je vegetarijanska prehrana enostranska in ni pravilno načrtovana, lahko povzroči pomanjkanje nekaterih hranil, ki so nujno potrebna za rast in razvoj ter delovanje organizma, opozarjajo na Inštitutu za varovanje zdravja.

Višja svetovalka na zavodu za šolstvo Irena Simčič pa dodaja, da nekatere vzgojno-izobraževalne ustanove ponujajo tudi vegetarijansko prehrano, predvsem je to odvisno od njihovih kadrovskih, prostorskih in drugih pogojev. Možnost vegetarijanske prehrane pa bi morali nuditi vsem otrokom, so prepričani v Društvu za osvoboditev živali.

Petričevi ob vstopu v vrtec prošnji, naj mlajši hčeri ponudijo vegetarijanski obrok, najprej niso ugodili. Po dogovoru so ji potem dovolili, da celoten vegetarijanski obrok za deklico prinese s sabo. A po uveljavitvi sistema določanja kritičnih kontrolnih točk HACCP to ni bilo več dovoljeno, pripoveduje. Ker se je uspešno dogovorila z ravnateljico in kuharicami v vrtcu, zdaj običajnemu obroku odvzamejo meso, sama pa nosi dodatke, da hči zaužije polnovreden obrok.

Ne le odvzeti meso, treba ga je nadomestiti

Vegetarijanstvo ne pomeni običajnemu mesnemu obroku odvzeti meso, opozarja Petričeva. To je življenjski slog, na ravni prehrane, ki v njem pomeni le eno od drobtinic, pa je to polnovreden obrok kakovostne hrane z ustrezno energetsko in energijsko vrednostjo. Ravno zato vegetarijanstvo zahteva široko izobraževanje o prehrani, poudarja.

Če je prehrana brez mesa (lakto-ovo vegetarijanstvo) pravilno načrtovana, je lahko povsem uravnotežena, vendar pa je treba skrbno načrtovati dnevne jedilnike, še posebno pri otrocih in mladostnikih, pravi mag. Matej Gregorič z Inštituta za varovanje zdravja. "To ne pomeni le odvzema mesa z jedilnika, temveč njegovo ustrezno nadomestitev, zlasti s stročnicami ter z drugimi živili živalskega izvora, kot so mleko in mlečni izdelki ter jajca." Za vse to pa je treba imeti znanje, dovolj kadra ter dobro organizacijo dela, še dodaja.

Organizacija šolske prehrane je zelo zahtevna, opozarja Simčičeva, saj je treba v šolah načrtovati prehranjevanje z različnih gledišč: organizacijskega, zdravstvenega, ekonomskega, socialnega, vzgojnega. Vzgojno-izobraževalne ustanove so namreč po njenem mnenju tista okolja, kjer je mogoče z ustreznimi strokovnimi in sistemskimi ukrepi pomembno vplivati na prehranjevalne navade in zdravje celotne populacije otrok in mladostnikov.

Vegetarijanstvo v zakon za pestrejše obroke

Ravno zato, da bi otroci iz vegetarijanskih družin dobivali tudi v vrtcih in v šolah polnovredne in kakovostne obroke, bi bilo treba pravico do vegetarijanske prehrane v omenjenih ustanovah po mnenju Petričeve uzakoniti. "Nihče nikomur ne vsiljuje, naj ne je mesa. Vegetarijanski izbor prehrane je stvar odločitve in odgovornosti vsakega posameznika ter s tem tudi vsakega starša za svojega otroka. Vseeno pa imam občutek, da danes vegetarijanci nismo obravnavani enakovredno z ljudmi, ki jedo meso in izdelke iz mesa, saj se meni, da imamo pomanjkljivo prehrano."

Na Inštitutu za varovanje zdravja pa opozarjajo, da bi zahteva po pripravi dodatnega tedenskega menija izključno vegetarijanske prehrane povzročila potrebo po povečanju kadrovskega normativa v kuhinjah. Ob tem bi bilo treba zagotoviti tudi redno strokovno izpopolnjevanje kuharjev in organizatorjev prehrane. Bolj kot težave s prehrano vegetarijanskih otrok v ustanovah pa Gregorič opozarja na prehranjevanje zunaj njih: "Vprašanje je, ali jim starši znajo ponuditi uravnotežene izbire obrokov."

Osnova so smernice zdravega prehranjevanja

Organizator šolske prehrane, ki ga ima vsaka šola, načrtuje prehrano skladno s strokovnimi priporočili, opozarja Simčičeva. Dodaja, da se za normalen razvoj in zdravje otrok priporoča uravnotežena prehrana, ki mora vsebovati vse potrebne hranilne snovi v skladu s standardi za zdravo prehranjevanje glede na starost in spol otroka. Ti so opredeljeni v priročniku ministrstva za zdravje iz leta 2004 z naslovom Referenčne vrednosti za vnos hranil.

Podlaga za pripravo obrokov v javnih vrtcih in šolah so po besedah Gregoriča smernice zdravega prehranjevanja iz leta 2005 in ter praktikum jedilnikov iz leta 2008. Ravno s slednjim želijo prispevati k še kakovostnejši in bolj uravnoteženi prehrani, v njem pa so po besedah Simčičeve zbrani tudi primeri lakto-ovo vegetarijanskih jedilnikov.

V Društvu za osvoboditev živali in njihove pravice opozarjajo, da marsikatero vodstvo vzgojno-izobraževalnega zavoda smernice uporablja kot izgovor, da vegetarijanskega obroka otroku ne nudi, ker ni v skladu z njimi. Mag. Marko Čenčur še dodaja, da včasih celo z njimi pritiskajo na starše, da naj otroka prehranjujejo drugače. Zato si v društvu želijo, da bi smernice čim prej posodobili, kljub temu da so stare le nekaj let, saj "kljub znanstvenim spoznanjem še vedno gonijo 50 let staro doktrino o nujnosti mesa v prehrani".

Pomanjkanje snovi lahko ogrozi otrokovo zdravje

Pravilno sestavljena prehrana v dobi otroštva je osnova pravilnega in zdravega otrokovega razvoja, opozarja Simčičeva. V tem življenjskem obdobju lahko vsako pomanjkanje hranilnih snovi vpliva na zdravje, posledice pa se pokažejo hitreje kot pri odraslih.

V času rasti in razvoja imajo otroci povečane potrebe po nekaterih hranilih, pojasnjuje Gregorič. Posebno je treba biti pozoren na zadosten vnos vitamina B12. Če vegetarijanec uživa dovolj mlečnih izdelkov in jajc, običajno ni težav. Samo rastlinska prehrana pa ga vsebuje izredno malo. Lahko pride tudi do pomanjkanja vitamina B6, cinka, kalcija, magnezija, železa, mangana, selena in bakra.

"Enostranska in nepravilno načrtovana vegetarijanska prehrana lahko povzroči pomanjkanje nekaterih hranil, ki so nujno potrebna za rast in razvoj ter delovanje organizma. Po drugi strani pa lahko z nepravilno načrtovano vegetarijansko prehrano povzročimo tudi povečano uživanje celokupnih maščob," opozarja Gregorič. Za otroke pa se povsem odsvetuje veganski način prehranjevanja, saj ne vključuje nobenih živil in izdelkov živalskega izvora, še dodaja.

Komentarji

   1. ateistek torek, 09.03.2010 ob 04:36
Kako si povprečen mesojedec predstavlja vegetarijanstvo, kaže primer Mercatorja in menija za vegetarijance: ocvrt sir, pomfrit in tatarska omaka.

1. srfac torek, 09.03.2010 ob 08:05
                Citat:
                Kako si povprečen mesojedec predstavlja vegetarijanstvo, kaže primer Mercatorja in menija za vegetarijance: ocvrt sir, pomfrit in tatarska omaka.

            bravo! bolje nebi mogel napisati.

         2. kamentator torek, 09.03.2010 ob 11:49

            Pozabil si še kmečke gostilne, kjer dobiš razkuhano odmrznjeno zelenjavo in štruklje, povaljane v drobtinah.

         3. Krivica torek, 09.03.2010 ob 13:54
                Citat:
                Kako si povprečen mesojedec predstavlja vegetarijanstvo, kaže primer Mercatorja in menija za vegetarijance: ocvrt sir, pomfrit in tatarska omaka.

            Vsa preseravanja fundamentalistov mi grejo na jetra. Otroci rabijo tudi mesne beljakovine. Rabijo meso, ribje, goveje svinjsko. Tistemu ki mu to ni všeč naj svoje otroke pelje v savdisko arabijo, izrael ali naj si jih natakne na k... Tukaj bodo moji otroci (imama enega v vrtcu) jedli normalno hrano in nobene perverzije ala vegetarijanstvo.
            Vegetarijanske zabave si lahko organizirajo tisti ki so jim všeč zase in za svoje otroke recimo na DOGY PARTYjih pri Maji.

         4. Nono torek, 09.03.2010 ob 16:27
                Citat:
                Krivica: Vsa preseravanja fundamentalistov mi grejo na jetra.

            Podpišem. Te fundamentaliste lohk Ziherl obravnava. Le kam se po teh ekstremistih uvršča vest mesojedih rastlin :)

         5.   marjankogel četrtek, 11.03.2010 ob 12:17

            dokler se v vrtce in šole ne uvede vegetarijanska prehrana iz ekološke pridelave enega pravega napredka v smislu resničnega zdravja naših mulcev ne bo, vprašanje je koliko je to interes naših kupčkarjev v politiki in lobijih,
            le bolan človek je za kapitalsko orientirano družbo in industrijo bolezni zanimiv človek, je profitabilen, vse ostalo je bolj ko ne nezaželeno, pa lahko raja debatira o tem kaj je bolj zdravo meso ali soja ali karkoli od globalistične zelenjave in sadja, je vse skup le mašilo,ki ga tisti ,ki kujejo dobičke v živilski ind.povezani z ind. bolezni spretno izkoriščajo za manipulacijo nevednih in skreganih ljudi
            pa vendar se vseeno nekaj premika, priporočam
            http://www.facebook.com/#!/group.php?gid=56362924803 Ekološka in zdrava hrana v vrtce in šole

   2. milko54 torek, 09.03.2010 ob 06:18

      Meso gor ali pa dol. Mladostnikovo telo v svoji rasti potrebuje nekatere amino kisline, ki jih žal najdete samo v mesu. In zato nekateri starši v svoji vnemi po popolni vegetarijanski prehrani za svoje otroke njim bolj škodujejo kot koristijo.

         1.Škofjotka torek, 09.03.2010 ob 07:04

                Citat:
                Meso gor ali pa dol. Mladostnikovo telo v svoji rasti potrebuje nekatere amino kisline, ki jih žal najdete samo v mesu. In zato nekateri starši v svoji vnemi po popolni vegetarijanski prehrani za svoje otroke njim bolj škodujejo kot koristijo.

            Škoda je ponavljati znano dejstvo. Ko otrok neštetokrat vidi svojo butasto mater, ki je odraščala z mesom, da se gravža nad zrezki in klobasami, bo enako tako odklanjal meso. Smo toplokrvne " živali " ki meso enostavno od prazgodovine rabimo. Seveda v normalnih količinah, brez aditivov. Sadje in zelenjava pa čim več sveže.

         2.ognjeni torek, 09.03.2010 ob 11:57

                Citat:
                Meso gor ali pa dol. Mladostnikovo telo v svoji rasti potrebuje nekatere amino kisline, ki jih žal najdete samo v mesu. In zato nekateri starši v svoji vnemi po popolni vegetarijanski prehrani za svoje otroke njim bolj škodujejo kot koristijo.

            katere esencialne pa so samo v mesu?

         3. Truthseeker torek, 09.03.2010 ob 12:05

            Se popolnoma strinjam.

   3.milko54 torek, 09.03.2010 ob 06:18

      Meso gor ali pa dol. Mladostnikovo telo v svoji rasti potrebuje nekatere amino kisline, ki jih žal najdete samo v mesu. In zato nekateri starši v svoji vnemi po popolni vegetarijanski prehrani za svoje otroke njim bolj škodujejo kot koristijo.

         1. Enraha torek, 09.03.2010 ob 06:33

            Miko54, kako pa potem pojasnjuješ, da so preživeli številni vegeterijanci, npr. v Indiji (in to že stoletja)?

         2.  sandreas torek, 09.03.2010 ob 11:26

                Citat:
                Miko54, kako pa potem pojasnjuješ, da so preživeli številni vegeterijanci, npr. v Indiji (in to že stoletja)?

            Eno je način življenja, prisoten stoletja, drugo je neka modna muha, ki se jo neka mami spomni zato ker se to gre tudi neka kolegica od frizerke. Indijci ob tem tudi bolje poznajo kaj jedo, pri nas je pa dejansko kot je napisan 1. komentar: pohan sir, pomfri in tatarska.

         3. ognjeni torek, 09.03.2010 ob 12:06

            itak, da bolš, da je občo prehrano kot pa krompir pa solato cele dneve.. pravi vegetarijanec je zelo pozoren na to, kaj spravi v želodec in tako tudi na raznovrstnost, zato ni slučaj tudi to, da zna praktično skoraj vsak vegetarijanec tudi kuhati.

   4.dolski torek, 09.03.2010 ob 06:30

      Spet se je našla neka zmešana baba, ki se norčuje iz vseh tistih, ki moramo pojesti vse od kraja, ker nam več naš zaslužek ne dopušča. Pa še to. če vaši novinarji ne najdejo boljših vsebin, boste pač dnevnik brali sami. (velja za uredništvo).

         1.Enraha torek, 09.03.2010 ob 06:36

            Pojesti vse od kraja zaradi revščine? To pa res nima nič veze z vegetarijanstvom. Postani vegetarijanec, pa boš jedel najceneje (če si seveda ne boš kupoval raznih paštetk ipd., s katerimi so začeli služiti trgovci).

         2.dolski torek, 09.03.2010 ob 06:52

            Ne nima zveze z vegaterijanstvom, je pa kruta resnica. Tudi v v društvu za osvoboditev živali bi tenko piskali, če nebi imeli dotacij iz proračuna in nebi prodajali megle.

         3. Blaž Babnik torek, 09.03.2010 ob 12:57

            Tanko bi piskala tudi mesna industrija, če je ne bi s subvencijami podpirala država.

   5.karavan torek, 09.03.2010 ob 07:17
      moja vnučka je rojena vegetarijanski materi, rojeni mesojedim staršem, ki smo si zaradi nje precej belili glavo. Zdaj je mamica, zaradi ljubega miru nikogar v zdravstvu ni seznanjala s svojo dieto. Njena pupica do tretjega leta še ni poskusila mesa niti jajc, je zdrava, lepa in okrogla. Je pa res. da imajo zelo pisane jedilnike. Kruh si sami pečejo iz sveže namlete pirine moke, pojejo kar precej jogurta, leče, fižola, raznih oreščkov in predvsem zelenjave in sadja, ki jim jo pridelamo skrbni dedki in babice na naših vrtičkih.

      V navadnem vrtcu pa imajo jedilnike, ki še zdaleč niso polnovredni. Ne poznajo črnega polnovrednega kruha, otroci jedo bel prazen kruh, en dan s pašteto, drug dan s poli salamo, tretji dan s hrenovko, četrti dan z viki kremo ... je to zdravo? Zajtrk, kosilo in popoldanska malica, otroci se v vrtcu šopajo predvsem s kruhom, je to zdravo?

         1.ognjeni torek, 09.03.2010 ob 12:14

                Citat:
                otroci jedo bel prazen kruh, en dan s pašteto, drug dan s poli salamo, tretji dan s hrenovko, četrti dan z viki kremo ... je to zdravo? Zajtrk, kosilo in popoldnaska malica, otroci se v vrtcu šopajo predvsem s kruhom, je to zdravo?

            a res? še vedno? pa to je že 100 let isto potem!
            sicer pa poznam veliko vegetarijanskih otrok, ki niso nikoli videli mesa od blizu. nobenih težav, prav nasprotno. je pa res, da imajo, tako kot vi pišete, zelo raznovrstne jedilnike = odgovorne starše.

   6.Nono torek, 09.03.2010 ob 08:29

      Zdravo, zdravo, zdravo, zdravo, zdravo, Fanatični Ekstremisti. Najboljša zelenjava, ki se ji nikoli ne odpovedujem, so Jastog, Sipa, Hobotnica, Morena, Lignji ... Piščanček, Racmanček, Puranček pa še vrsta Ptičkov ... Zajček, Jagenček, Kozlič, Srnica, Jelenček, Teletek, Pujsek ... :) Mnjami. Oni jejo zelenjavo zame, pol jo pa meni dajo v malo okusnejši izvedbi, Boh jih živi, jest jih tut.

         1. ksenak2 torek, 09.03.2010 ob 10:17

            ampak da se ne bi slučajno pritoževal nad trpljenjem tistih psov, na vesti in krožniku imaš veliko več žalostnih in trpečih

         2. Nono torek, 09.03.2010 ob 11:20

                Citat:
                ksenak2: ampak da se ne bi slučajno pritoževal nad trpljenjem tistih psov, na vesti in krožniku imaš veliko več žalostnih in trpečih

            Lahko pojasniš? Po tvoje so vsi mesojedi - kakšni, imajo na vesti - kaj in bodo sankcionirani za to od koga? Jih bo doletelo - kaj? Boš ti sodila o tem, kaj jih bo doletelo? Kdo pa bo sodil klavcem radiča? Ali tale zavest pride šele čez deset generacij, po vaši, ki zaenkrat trdi, da so mesojedi ljudje - kakšni natančno, kaj je z njimi, kar tebi ni vredu? Daj malo razširi tole, kaj imajo mesojedi na vesti in kaj to pomeni.

         3.ognjeni torek, 09.03.2010 ob 12:12

            ubiješ jagenjčka, vzameš ga materi, vsega srečnega in skakljajočega, igrivega in ga... ubiješ... ko da bi zaklal nekovega otroka ... in potem še uživaš v tem. ccc

         4. ksenak2 torek, 09.03.2010 ob 12:55

            Bel mehak jagenjček diši po mleku, gobček ima mehak in vlažen, zaupljivo gleda, plašno odskoči, ko ga otrok poboža.
            Otrok in jagenjček, dva otroka.
            Ko jagenjčka vzamejo mamici, mamica bleja in joka. Ko jagenjčku zavežejo nogice, drobne parkeljčke, ga obesijo z glavico navzdol, joka in veka kot otrok. Ko mu zarežejo nežni vrat, v smrtnem krču potihne njegov drobni glas.
            Otrok joka, kriči - neeee. Otroka obrnejo stran, ga odpeljejo.
            Za kosilo dobi dišeč košček mladega ovčjega mesa. Daj, papaj, da boš velik in močan!

         5. Nono torek, 09.03.2010 ob 13:45

                Citat:
                Bel mehak jagenjček diši po mleku, gobček ima mehak in vlažen, zaupljivo gleda, plašno odskoči, ko ga otrok poboža.
            Otrok in jagenjček, dva otroka.
            Ko jagenjčka vzamejo mamici, mamica bleja in joka. Ko jagenjčku zavežejo nogice, drobne parkeljčke, ga obesijo z glavico navzdol, joka in veka kot otrok. Ko mu zarežejo nežni vrat, v smrtnem krču potihne njegov drobni glas.
            Otrok joka, kriči - neeee. Otroka obrnejo stran, ga odpeljejo.
            Za kosilo dobi dišeč košček mladega ovčjega mesa. Daj, papaj, da boš velik in močan!

            klavci špinače, kumaric, hrena ... niso sposobni slišat joka špinače, kumaric, hrena ...! Pazi, to - so pa sposobni slišat govoreče jagenjčke. Kaj je zdaj to? Klavci špinače, vam noben ne brani biti klavci špinače, celo vam nihče ne brani podirati (upoštevajoč tovrstne predpise) "jokajoče" smreke in bukve ..., da si z njimi grejete svojo rit; vaši prisluhi o govorečih jagenjčkih pa so kratkomalo tako nenavadni, da jih lahko greste patentirat v Bruselj ...

         6.ognjeni torek, 09.03.2010 ob 17:57

                Citat:
                klavci špinače, kumaric, hrena ... niso sposobni slišat joka špinače, kumaric, hrena ...!

   in ti špinače potem ne ješ. ti ješ samo meso, ker maš en defekt, ne slišiš joka jagenjčka in njegove matere, slišiš pa jokat.... erm.. špinačo pa drevesa?!? aja, zato ne sediš na lesenem stolu, živiš pod milim nebom, zaradi sočutja, ljubezni do rastlini, ker ko režeš špinačo, te zaradi tega tvojega nadnaravnega čuta srce neizmerno boli, ko okrutno kruli in se zvija, se brani, milo ječi... oh, kako nesebično od tebe!! aja s krvjo pa seveda ni nič narobe. no ja, trobca tut človeška kri recimo ni motila... veliko bolj krut je oranžni sok korenčka, ufffffff!!

         7. Nono torek, 09.03.2010 ob 21:00

                Citat:
                in ti špinače potem ne ješ. ti ješ samo meso, ker maš en defekt, ne slišiš joka jagenjčka in njegove matere, slišiš pa jokat.... erm.. špinačo pa drevesa?!? aja, zato ne sediš na lesenem stolu, živiš pod milim nebom, zaradi sočutja, ljubezni do rastliin, ker ko režeš špinačo, te zaradi tega tvojega nadnaravnega čuta srce neizmerno boli, ko okrutno kruli in se zvija, se brani, milo ječi... oh, kako nesebično od tebe!! aja s krvjo pa seveda ni nič narobe. no ja, trobca tut človeška kri recimo ni motila... veliko bolj krut je oranžni sok korenčka, ufffffff!!

            Ali si poskočil, te je kar v lufte odneslo, Ognjenec, lej ga, kakšno agresijo zganjaš. Oprosti, če sem te užalil s tem, ko sem omenil, da se tudi hren ne iztakne svojevoljno iz njive. Ubija se torej tako žival kot rastlino. Zgolj opozoril sem, da človek seka in uporablja tudi smreke in druge rastline in zato si me naskočil ko steklina. Jaz seveda uporabljam vse, berem tiskovine, jem špinačo in žival. Nikakor pa drugim ne vsiljujem, da morajo svojo zavest uravnavati po moji zamisli, če pa tega ne počno, jih pa ne napadem, kot si ti mene, pa z nekimi "UFFFi". Si prepričan, da te izbira tvojega jedilnika ne dela agresivnega in nestrpnega do človeka? Ker nekaj te je vsekakor naredilo nestrpnega. Si tako nestrpen tudi do mesojedih rastlin? Ene rožice izsrkajo življenjske tekočine (tudi kri) iz muh. Pa ene živali pojedo druge krvave živali. Tiste tudi naskočiš? Samo vprašam, ni treba eksplodirat, da ti ne bo kakšna žila počila in boš potem steno napadel, ker je tvojo kri popila, pejt se rajš nazaj privezat, da ne boš še koga oklal.
            Dejstvo pa je, da govorijo ljudje, jagenjčki pa ne. Zdaj, v kolikor to spodbijate, je to vaša stvar, znanstveniki so itak dokazali, da tudi rastline oddajajo zvoke, ko jih trgajo, sekajo. Poimenovati to govorjenje - kar, kakor vam ljubo in drago. Takšni kot ste, bodte čim dlje tam nekje ... menda ni treba pričakovati, da nam boste, ko Turki z meči svojo fanatiko vsilili ali kaj ...

         8.ognjeni sreda, 10.03.2010 ob 02:39

                Citat:
                Ali si poskočil, te je kar v lufte odneslo, Ognjenec, lej ga, kakšno agresijo zganjaš.

            kakšna agresija neki, to je plod tvoje domišljije. so samo cinični odgovori tvojim podlim zajebancijam... s katerimi si prvi začel in to zelo dobro veš. in ker takšen response označiš z agresijo, si očitno natreniran disser vegetarijancev, imaš izkušnje pač. na žalost si padel v rutino in se zmotil ob prvi izjemi. lp

         9. ognjeni sreda, 10.03.2010 ob 02:44

            ...kot si se zmotil tudi pri tem, da je nekdo rekel, da jagenjčki govorijo. nihče ni tega rekel. viš, vegetarijanci majo v povprečju tut IQ večji, pride to zelo prav!

        10. Nono sreda, 10.03.2010 ob 09:26

                Citat:
                ognjeni: ...kot si se zmotil tudi pri tem, da je nekdo rekel, da jagenjčki govorijo. nihče ni tega rekel. viš, vegetarijanci majo v povprečju tut IQ večji, pride to zelo prav!

            Citat, Ksena2: Ko jagenjcka vzamejo mamici, mamica bleja in JOKA. Ko jagenjcku zavezejo nogice, drobne parkeljcke, ga obesijo z glavico navzdol, JOKA in VEKA KOT OTROK. Ko mu zarezejo nezni vrat, v smrtnem krcu potihne njegov drobni glas. Otrok joka, KRIČI - NEEEE."
            Torej, gre za vaše insinuacije, KAJ pravzaprav DELAJO( JOKAJO, VEKAJO, KOT OTROK ...) živali, dejstvo pa je, da se upirajo prekinitvi življenja tudi rastline in to v svojem ekstremističnem teranju v zvezi z živalmi spregledujete. Sploh pa, koga le ganejo ekstremisti, dokler drugim daste mir s svojimi izpadi. Počnite s sabo, kar vas je volja, končno sem vas pa srečal v živo, doslej sem mislil, da si take, kot ste vi, pripovedovalci z bujno domišljijo le izmišljujejo.

        11. Nono sreda, 10.03.2010 ob 09:39

                Citat:
                ognjeni: kakšna agresija neki, to je plod tvoje domišljije. so samo CINIČNI odgovori tvojim PODLIM zajebancijam... s katerimi si prvi začel in to zelo dobro veš. IN KER TAKŠEN RESPONSE označiš z agresijo, si očitno NATRENIRAN disser vegetarijancev, imaš IZKUŠNJE pač. na žalost si padel v rutino in se zmotil ob prvi izjemi. lp

            Jesti žival ni podla zajebancija! To je življenje, ki ga živijo rastline, živali in ljudje!
            PRVIČ sem se v živo srečal z ljudmi, ki postavljajo neke zahteve, da se živali NE JE, ker imajo kri v sebi, in mimogrede grdobo teh živalojedcev podkrepijo s CINIČNIMI RESPONSI. Zgoraj je eden spisal še nekaj o vesti tistih, ki jejo živali. Halo? Kdo bi si mislil, da ste strokovnjaki za vest, za koga se pa imate. Ta vaša izvajanja so kratkomalo burleska, ampak vam je nihče ne brani, res, dokler jo izvajate na sebi, zgolj ne šlepajte tega na druge.

   7. trac torek, 09.03.2010 ob 09:29

      Vsak pomankljivo sestavljen obrok škoduje zdravju. Tudi samo meso in krompir nista ravno najbolj super, ponavadi je pa zelenjava samo za okras na krožniku (če sploh).

   8. k torek, 09.03.2010 ob 10:16

      zakaj se pa ne bi izobraževali kuharji ?
      sploh je pri nas javna prehrana na nizkem nivoju pa ni nobene potrebe po tem
      zakaj imajo lahko nekateri na primer parlament in slovenske železnice kakovostne kuhinje in menze , naši otroci pa si to ne zaslužijo in jim neki birokrati na ministrstvu to kratijo kot da smo v komunizmu kjer nima vsak pravice do svoje prehrane in mora veljati zakon močnejšega in uravnilovka ? Spomnim se neke sadistične tovarišice iz drugega razreda ki me je maltretirala ker nisem hotela jesti hrenovke ? Takrat je bila pač socialistična doktrina da je greh če se izmišljuješ kaj boš jedel ! Upam da ni takega sadizma da moraš sedeti pred krožnikom dokler ne poješ vsega več v naših šolah !

         1. ksenak2 torek, 09.03.2010 ob 10:20

            poglej tam tisto o sadju, ko je en otrok prvič ugriznil v kaki- pri tem, ko se iz njih na primorskem gnoj dela. Delajo akcijo za eno jabolko na teden, kot da je to nekaj posebnega. Bašejo pa se z mesom in pomfrijem, kot da je to nekaj normalno zdravega. Že iz tega vidiš, kako smo zaostali tu v tej Sloveniji.

         2. ognjeni torek, 09.03.2010 ob 12:17

            hrenovke so pa res en polnovreden mix.... mesnih odpadkov... se mi kr želodec obrne.

   9. k torek, 09.03.2010 ob 10:17

      seveda mene niso prepričali - obratno- ko sem prišla iz srednje šole sem sprobala vse prehranske prakse ki mi jih do takrat niso dovolili !
      Sadisti !

  10. k torek, 09.03.2010 ob 10:20

      ta nedemokratičnost kaže tako kot pri oviranju privatnega šolstva da imamo pri nas na ministrstvih še vedno ljudi , ki so odkriti komunisti ali prikriti podporniki z opranimi možgani.
      sprevrženost je pa v tem da so sami vedno bili in so izjeme ki lahko kršijo pravila in si privoščijo vse in več !

  11. ksenak2 torek, 09.03.2010 ob 10:22

      ma daj K, zdaj pa že pretiravaš s temi komunisti. Pri nas je problem, da je splošna razgledanost v primerjavi z običajno evropsko zelo nizka. Vsaka minimalna drugačnost pa je po vaško ocenjena že za velik eksces in problem.

  12. momos torek, 09.03.2010 ob 12:08

      Če vam še tako ni všeč, smo ljudje biološko pač vsejedi.

         1.ognjeni torek, 09.03.2010 ob 12:25

                Citat:
                Če vam še tako ni všeč, smo ljudje biološko pač vsejedi.

            res je, in nekateri jedo celo mačke, pse in delfine... nekateri jedo tudi ljudi... so tudi takšni, ki jedo svoj drek. dober tek!

         2. Blaž Babnik torek, 09.03.2010 ob 12:52

            V tem ni vsa resnice. Ljudje smo fiziološko zgolj rastlinojedi (niti ne vsejedi, kaj šele mesojedi); kulturno pa smo res vsejedi. Pa tudi če bi sprejeli, da smo vsejedi, to še ne pomeni, da s tem opravičujemo nepotrebno trpljenje in ubijanje živali, saj lahko živimo brez mesa in izdelkov iz živali.

  13.Truthseeker torek, 09.03.2010 ob 12:11

      Res je... Ne razumem pa zakaj je treba pri vsaki temi začeti obkladati s komunisti... Zelenjava pa s tem res nima nobene veze...

  15. Doryan torek, 09.03.2010 ob 13:38

      Mogoče pa bi morali v šole in druge javne institucije uvest obvezno vegetarijansko prehrano, da bi nekateri zagrizeni mesojedi zagovorniki kršenja pravice posameznika odločati o samem sebi končno dojeli za kaj gre. Ali bolje za kaj ne gre - če ne gre za njihovo in samo njihovo rit, potem so pripravljeni poteptat kogarkoli kadarkoli. Žaljiv je že samo njihov način razmišljanja, kaj šele njihove izjave v javnosti. Do dejanj pa upam da ne bo prišlo, saj bi bila ta glede na izjave nekaterih lahko precej - krvava.

  16. veganima sreda, 10.03.2010 ob 12:59

      Sem vegetarijanka in imam dve hčerkici,ena je stara 5 in druga 1 leto.Ta večja je bila vegi,dokler ni šla v vrtec,kjer žal ni izbire prehrane in je mogla jesti kar so jedli ostali.Naj poudarim,da je pred vstopom v vrtec bila zdrava,kasneje pa je zelo pogosto zbolevala. Ta mlajša hčerkica še ne hodi v vrtec in je vegetarijanka. Do zdaj še ni bila bolna, imela je le dva prehlada. Kar bojim se,kako bo z vrtcem,ker se bo ponovila enaka pesem kot pri starejši. Naj poudarim, da ne gre samo za zdravo prehrano ampak predvsem tudi za moralno vprašanje,ker sem prepričana,da imajo živali enako pravico do življenja kot ljudje.Tako želim vzgajati tudi svoja otroka.Vem,da se bo marsikdo oglasil,zato bom rekla takole.Kakšna mati bi bila,če bi svojima otrokoma nudila ali celo silila,da jesta nekaj,kar sem sama prepričana,da je škodljivo?!Mislim,da zelo sebična.Sprašujem vas,bi vi otroku nudili nekaj,kar je v nasprotju z vašim prepričanjem in za kar mislite,da ni dobro zanje?!Preden karkoli sodite,se najprej vprašajte to.Da o moralnih razlogih za mesojedstvo ne govorim....
      Obrnila bi se tudi na trditev nekaterih,da otrok potrebuje meso-ni res!Sama poznam otroke oz. zdaj so že najstniki,ki so že od rojstva vegi in niso nikoli poskusili mesa.Pa so bolj zdravi kot vsi drugi otroci,ki uživajo meso!
      Zasledila sem že tudi trditve,da mora nosečnica jesti meso-tudi to ni res!Sama sem bila tudi vso nosečnost vegetarijanka in sem rodila zdravo punčko!
      In vsem mesojedcem,ki trdite,da ste ljubitelji živali oz. da imate radi živali bi rekla naslednje-seveda jih imate radi-na krožniku!!!<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: